Επίλυση προβλημάτων του Finder στο Mac OS X Yosemite 10.10.3
Ήλθε λοιπόν και η καινούρια έκδοση του OS X Yosemite, η 10.10.3, και ως συνήθως δεν είναι απροβλημάτιστη. Αν και διορθώνει λοιπόν αρκετά παλαιότερα προβλήματα και ασθένειες, όλο και κάτι τις καινούριο θα μας προβληματίσει.
Έτσι λοιπόν, κάποιοι χρήστες που έκαναν την αναβάθμιση, παρατήρησαν ότι ο Finder παρουσιάζει μια ανεξήγητη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα είναι ότι κάποιες στιγμές “μουλαρώνει” καθυστερώντας μια -κατά άλλα απλή – διαδικασία και σερνόμενος σαν το σαλιγκάρι, ή ακόμη μπορεί και να “παγώνει” εντελώς και να “κρασάρει” το σύστημα, ή στην καλύτερη περίπτωση, να χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή “στα κόκκινα”.
Αν σκεφτούμε ότι ο Finder είναι κάτι σαν την καρδιά του συστήματος – μια άκρως κρίσιμη λειτουργία (όπως ο Explorer στα Windows) – και δεδομένου ότι όλοι τον χρησιμοποιούμε για να βρίσκουμε αρχεία και να πλοηγούμαστε μέσα στους φακέλους του συστήματος, καταλαβαίνουμε ότι τα Problems που μας δημιουργεί δεν είναι κάτι που μπορούμε να το αφήσουμε να προσπεράσει σφυρίζοντας αδιάφορα.
The καλά νέα εδώ είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό όσο φαίνεται και η λύση του είναι αρκετά εύκολη και απλή.
Τις περισσότερες φορές λοιπόν, το να σβήσουμε το αρχείο plist του Finder (κάτι σαν προτιμήσεις της εφαρμογής) και να επανεκκινήσουμε το μηχάνημά μας είναι ο συνηθέστερος τρόπος για να διορθώσουμε το πρόβλημα.
Θα σας δείξουμε δύο τρόπους για να το επιτύχετε. Ο ένας είναι να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο το Finder για να το κάνετε αυτό (με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν έχει κολλήσει σε έναν ατέρμονο κύκλο) και ο άλλος μέσω της γραμμής εντολής (τερματικό) σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση στο Finder λόγω κολλήματος.
Εδώ να σας θυμίσουμε ότι η διαγραφή του αρχείου plist του Finder θα πάρει μαζί της και όλες τις ρυθμίσεις που έχετε κάνει όσον αφορά το Finder, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο τρομερό, απλά θα πρέπει να τις ενεργοποιήσετε πάλι.
Και κάτι ακόμη: “πάντα να δημιουργείτε ένα εφεδρικό αντίγραφο με το Time Machine όσο απλή κι αν είναι μια διαδικασία.” Πάμε λοιπόν.
Μέθοδος πρώτη
Στην πρώτη μέθοδο, όπως είπαμε, θα χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο το Finder προκειμένου να διαγράψουμε το αρχείο plist.
- Πατήστε τα πλήκτρα Command+Shift+G και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε “~/Library/Preferences/“
- Στο νέο παράθυρο ψάξτε για το αρχείο “com.apple.finder.plist” και μετακινείστε το στον κάδο (ή στην επιφάνεια εργασίας για σιγουριά)
- Στη συνέχεια πηγαίνετε στο Apple menu και επιλέξτε “Επανεκκίνηση” ώστε ο Mac να εκκινήσει και πάλι.
Μην επιλέξετε απλώς την επανεκκίνηση του Finder μέσω του μενού “Επιβολή Τερματισμού“, γιατί δε θα γίνει σωστά η δουλειά. Πρέπει να κάνετε πλήρη επανεκκίνηση.
Μετά την επανεκκίνηση, ο Finder θα δημιουργήσει καινούριο αρχείο προτιμήσεων, εσείς θα επαναλάβετε τις ρυθμίσεις που είχατε και όλοι θα είμαστε χαρούμενοι.
Μέθοδος δεύτερη
Στη δεύτερη μέθοδο, θα χρησιμοποιήσουμε τη γραμμή εντολής μέσω του Τερματικού σε περίπτωση που ο Finder έχει “κολλήσει” και δε μας επιτρέπει την πρόσβαση.
Θα αναγκαστούμε γι’ αυτό να εκκινήσουμε το Τερματικό through the Spotlight (αφού ο Finder δε λειτουργεί) και να πληκτρολογήσουμε την εντολή:
mv ~/Library/Preferences/com.apple.finder.plist ~/Desktop/
Εκτελούμε την εντολή πατώντας το “return” στο πληκτρολόγιο. Αυτό που κάνει η εντολή, είναι να μετακινήσει το αρχείο προτιμήσεων (plist) στην επιφάνεια εργασίας του χρήστη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εντολή rm (remove) αν θέλετε να στείλετε το αρχείο στον κάδο, αλλά η εντολή mv (move) παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.
Και πάλι κάνουμε restart του Mac. Αν θέλουμε να κάνουμε επανεκκίνηση από τη γραμμή εντολής, γράφουμε:
sudo shutdown -r now “Restarting Now”
Και πάλι εκτελούμε την εντολή με το “return” και, μετά την επανεκκίνηση, θα πρέπει να ξανακάνουμε τις ρυθμίσεις που είχαμε στο Finder. Από εκεί κι έπειτα, ο Finder θα πρέπει να λειτουργεί κανονικά. Τελικά σβήνουμε και το αρχείο προτιμήσεων που είχαμε αποθηκεύσει στην επιφάνεια εργασίας.
from Elichord