Καλύψτε τα ίχνη σας στο Διαδίκτυο
Ίσως δεν το γνωρίζετε, αλλά η περιήγησή μας στο διαδίκτυο αφήνει ψηφιακά “ίχνη” σε οποιοδήποτε δικτυακό τόπο επισκεφτούμε, οτιδήποτε κι αν κάνουμε. Πάντα κάποιος δικτυακός τόπος θα αφήνει “cookies” στον υπολογιστή μας ή στη συσκευή μας με την οποία κάνουμε περιήγηση, κάποιο διαφημιστικό πρόγραμμα θα μας ακολουθεί, κάποιο “bot” που ψάχνει για πιθανούς στόχους για “spamming” θα μας ανακαλύψει, και γενικά είναι αδύνατο να περιφερόμαστε ινκόγνιτο.
Οποιαδήποτε σύνδεσή μας, αφήνει πίσω της πληροφορίες για το πού πήγαμε, τι ψάξαμε, τι είδαμε, τι αγοράσαμε κλπ.
Δείτε επίσης: Επίλυση προβλημάτων στο Safari του iOS 8.2
Στις περισσότερες των περιπτώσεων το αποδεχόμαστε αυτό και, εδώ που τα λέμε, δεν είναι και κάτι σοβαρό. Αλλά, ανάλογα με το τι δικτυακούς τόπους επισκεπτόμαστε, ίσως θα προτιμούσαμε να μη φαίνεται στο ιστορικό μας το πού πήγαμε και τι κάναμε, ώστε να μη μπορεί να το δει κάποιος άλλος που έχει ίσως πρόσβαση στη συσκευή μας. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, χρησιμοποιούμε την Ιδιωτική Περιήγηση (Private browsing).
Το Private browsing είναι μια δυνατότητα που υπάρχει και στο web browser Safari του iPhone, και εμποδίζει τον περιηγητή από του να αφήνει κάποια από τα δικτυακά ίχνη που κανονικά μας ακολουθούν, σβήνοντας το ιστορικό μας. Δεν προσφέρει βέβαια απόλυτη ιδιωτικότητα. Αν χρειάζεστε κάτι τέτοιο, υπάρχουν άλλοι τρόποι με πιο εξειδικευμένα προγράμματα γι’ αυτό το σκοπό (όπως π.χ το Netshade που υπάρχει και για Mac και για iOS συκευές)
Δείτε επίσης: iOS 8 – Νέες λειτουργίες στο Safari
Τι καλύπτει το Private browsing
Όταν το ενεργοποιήσουμε σε ένα iPhone, iPad ή iPod Touch, το Private browsing προσφέρει τα εξής:
• Δεν κρατάει δεδομένα από την περιήγησή μας
• Δε σώζει κωδικούς
• Δε σώζει το ιστορικό μας
• Εμποδίζει ιστότοπους από το να προσθέτουν cookies στη συσκευή μας
Δείτε επίσης: 10 καταπληκτικές χειρονομίες για την εφαρμογή Safari του iPhone
Τι δεν καλύπτει το Private browsing
Αν και μπλοκάρει κάποια από τα ίχνη μας, όπως είπαμε, υπάρχουν άλλα όμως που δεν μπορεί να τα καλύψει το Private browsing. Δεν καλύπτει τα εξής:
• Η διεύθυνση IP της συσκευής και τα δεδομένα που την αφορούν (τη διεύθυνση)
• Αν σώσετε ένα σελιδοδείκτη (bookmark) κατά την ιδιωτική περιήγηση, αυτός θα φαίνεται και στην κανονική αργότερα
• Ο οποιοσδήποτε διαχειριστής δικτύου που ελέγχει το δίκτυο (συνήθως σε εταιρίες), θα έχει διαθέσιμες τις πληροφορίες της περιήγησής μας
• Οι ιστότοποι στους οποίους συνδέεστε, μπορούν να δουν τη συσκευή σας και τι ψάξατε σ’ αυτούς
• Οι σέρβερ στους οποίους βρίσκονται αυτοί οι ιστότοποι επίσης μπορούν να σας δουν
• Αν η συσκευή σας έχει κάποιο πρόγραμμα παρακολούθησης (κάτι που συμβαίνει συνήθως σε εταιρικές συσκευές), είναι πιθανόν ότι αυτό δε θα εμποδιστεί από το Private browsing
Δείτε επίσης: Συμβουλές και κόλπα για iPhone – Safari
Πώς γίνεται
Αν λοιπόν επιμένετε ότι σας ενδιαφέρει μια τέτοια δυνατότητα, να πώς θα την ενεργοποιήσετε:
• Εκκινείτε το Safari
• Πατάτε το εικονίδιο για άνοιγμα νέου παραθύρου (μοιάζει με δύο τετράγωνα στο άκρο κάτω δεξιά)
• Πατάτε την επιλογή Ιδιωτική (κάτω αριστερά)
• Θα εμφανιστεί το παράθυρο ειδοποίησης για την έναρξη της ιδιωτικής περιήγησης και πατώντας Τέλος θα περάσετε στη λειτουργία Private browsing (προσέξτε πώς αλλάζουν τα χρώματα στις μπάρες του Safari μετά από αυτό)
Για να το απενεργοποιήσουμε εκτελούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία και πατάμε την επιλογή Ιδιωτική (που τώρα είναι φωτεινή) ώστε να απενεργοποιηθεί το Private browsing και να επιστρέψουμε σε κανονική λειτουργία περιήγησης του Διαδικτύου (προσέξτε τα χρώματα ότι επιστρέφουν στο κανονικό λευκό).
Μια σοβαρή Προειδοποίηση
Αν και θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Private browsing για να μη βλέπουν άλλοι ποιους τόπους επισκεφτήκατε, στο iOS 8 υπάρχει ένα θεματάκι.
Κατά την περιήγησή σας με το Private browsing ενεργοποιημένο, αν το απενεργοποιήσετε χωρίς να κλείσετε τα παράθυρα των ιστοτόπων που επισκεφθήκατε, αυτά θα μπορεί να τα δει κάποιος μετά όταν θα είστε σε λειτουργία κανονικής περιήγησης γιατί το Safari τα αποθηκεύει. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να κλείσετε όλα τα παράθυρα των ιστοτόπων που επισκεφθήκατε κι έπειτα να απενεργοποιήσετε το Private browsing.
Αυτό το φαινόμενο υπάρχει μόνο στο iOS 8. Στο iOS 7 θα ερωτηθείτε αν θέλετε να κλείσουν όλα τα παράθυρα αν πατήσετε το πλήκτρο απενεργοποίησης του Private browsing (Ιδιωτική – Private).
Δείτε επίσης: iOS 8 - Restrictions and parental controls
Μια τελευταία προειδοποίηση
Αν είστε γονιός και θέλετε να παρακολουθείτε τους ιστότοπους που επισκέφθηκε το βλαστάρι σας καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι Περιορισμοί (the Content Restriction settings – Ρυθμίσεις > Γενικά > Περιορισμοί), που χρησιμεύουν για να ελέγχετε την περιήγηση (μαζί με άλλα), δεν εμποδίζουν το Private browsing.
Αυτό σημαίνει ότι αν το παιδί σας γνωρίζει τη λειτουργία αυτή, μπορεί να επισκεφθεί όποιο ιστότοπο θέλει κι εσείς να μην το δείτε ποτέ.
Σ’ αυτή την περίπτωση, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα άλλο περιηγητή (αφού πρώτα απενεργοποιήσετε το Safari από τους Περιορισμούς), ο οποίος θα σας έχει ενσωματωμένο γονικό έλεγχο όπως:
• McGruff SafeGuard Browser—Download at iTunes — δωρεάν, αγορές εντός εφαρμογής
• Mobicip Safe Browser—Download at iTunes — δωρεάν, αύξηση δυνατοτήτων μέσω ενεργοποίησης
• Mobile Web Guard—Download at iTunes — δωρεάν
• SecureTeen Parental Control — Download at iTunes —δωρεάν
from Elichord