Οι εμπειρίες και τα συμπεράσματα από τη συμβίωση με ένα Windows 8 Tablet
Είμαι φανατικός υποστηρικτής της Apple και των προϊόντων της. Μετά από μακρόχρονη περιπλάνηση στο χώρο των υπολογιστών κάθε είδους (υπήρξα ένας από τους πιονιέρους στο χώρο), κατέληξα στα προϊόντα της λόγω της ποιότητάς τους, της αξιοπιστίας τους, της υψηλής ολοκλήρωσής τους και, το κυριότερο, ότι με βοηθούσαν να κάνουν τη δουλειά μου χωρίς να κρασάρουν απροειδοποίητα και να με αφήνουν στα κρύα του λουτρού ενώ είχα κάποιο επείγον πρότζεκτ να παραδώσω.
Γι’ αυτό το λόγο πέρασα τελικά και στα άλλα προϊόντα της (iPod, iPhone, iPad, με αυτή τη σειρά) δειλά-δειλά και από περιέργεια στην αρχή, αλλά με όλο μεγαλύτερο ενθουσιασμό στη συνέχεια, επειδή έβλεπα ότι η ποιότητα και αξιοπιστία που υπήρχαν στους μεγάλους υπολογιστές, υπήρχαν αντίστοιχα και στις φορητές συσκευές της. Πόσο μάλλον, όταν συνειδητοποίησα το πόσο καλά συνδέονταν, επικοινωνούσαν και συνεργάζονταν μεταξύ τους κάνοντας τη δική μου ζωή και δουλειά πιο εύκολη.
Παρόλα ταύτα, δεν υπήρξα ποτέ άνθρωπος με παρωπίδες και γι’ αυτό πάντοτε παραδεχόμουν ένα καλό προϊόν από άλλο κατασκευαστή υλικού ή λογισμικού και το αναγνώριζα όταν το έβλεπα. Κι επειδή τα Windows συνεχίζω να τα χρησιμοποιώ και να τα διατηρώ και στο Mac και σε ξεχωριστό PC για λόγους εργασίας – κι έχοντας παρακολουθήσει όλες τους τις εκδόσεις μέχρι σήμερα – μπορώ να πω ότι η έκδοση 8 (και ακριβέστερα η 8.1) είναι μια αρκετά καλή προσπάθεια από τη μεριά της Microsoft και αξιόλογη για όσους βέβαια δεν μπορούν για διάφορους λόγους να περάσουν στα Mac.
Κι επειδή ήθελα να πειραματιστώ με μια έκδοση του λειτουργικού της για tablets, βρέθηκα προσφάτως με ένα τέτοιο Tablet στα χέρια μου, με αρκετά καλά χαρακτηριστικά όσον αφορά το υλικό, αξιόλογες επιδόσεις καλή κατασκευή και οθόνη αφής 8 ιντσών (για ευνόητους λόγους δε θα αναφερθώ σε μάρκα γιατί ο σκοπός μου είναι να παρουσιάσω την εμπειρία μου με το λειτουργικό σύστημα και μόνο).
Περί αντιγραφών και άλλων δαιμονίων
Είναι γνωστό ότι η Microsoft πάντα αντέγραφε. Καμία ιδέα της δεν είναι πρωτότυπη. Ακόμη και το MS-DOS δεν ήταν δικό της δημιούργημα. Κι όσο κι αν κάποιοι θέλουν να την κατηγορήσουν γι’ αυτό, εγώ προσωπικά δε βλέπω κανένα πρόβλημα στις αντιγραφές. Πολλές διασκευές γνωστών τραγουδιών έκαναν μεγάλη επιτυχία ένα τραγούδι που αλλιώς δε θα το γνώριζε ούτε κι η μάνα του.
Το θέμα είναι πόσο καλή αντιγραφή κάνεις. Ακόμη και η Apple δε σκέφτηκε η ίδια το Mac OS X, αντίγραφο ενός πρωτότυπο λειτουργικού της Xerox ήταν που δε βγήκε ποτέ στην αγορά. Απλά η Apple πήρε την ιδέα, την επέκτεινε, την τελειοποίησε και έφτιαξε ένα λειτουργικό αξιόπιστο και σταθερό που όσοι έχουν δουλέψει μαζί του, πίνουν νερό στ’ όνομά του.
Δεν έγινε το ίδιο με τη Microsoft. Αν και το MS-DOS ήταν καλό και αξιόπιστο στην εποχή του (αν και πρωτόγονο), όταν πέρασε στα Windows, άρχισαν τα κάθε λογής προβλήματα. Παρόλο που θέλησε να αντιγράψει το περιβάλλον του Mac OS X και να καταθέσει τη δική της ιδέα πάνω στο θέμα, ωστόσο, η προσπάθεια να συνδυάσει τόσο πολλά και διαφορετικά υλικά και την υποστήριξη σε αυτά, κατέληξε σε μια μεγάλη περιπέτεια, ιδιαίτερα για όσους ήθελαν να κάνουν σοβαρή δουλειά.
Ο φθηνός υπολογιστής του λαού ήταν για να τον “τρώνε οι σκύλοι” (όπως το φτηνό κρέας της παροιμίας) και τελικά, αν ήθελες να κάνεις σοβαρή δουλειά, έπρεπε να δώσεις πολλά λεφτά για ένα μηχάνημα με συγκεκριμένο υλικό που θα ήταν κατά το δυνατόν περισσότερο συμβατό ώστε να μην σε αφήνει στη μέση μιας σοβαρής και απαιτητικής εργασίας. Και αν ήταν να δώσεις πολλά λεφτά γιατί να μην πάρεις Mac; Ειδικά όταν η Apple πέρασε στο στρατόπεδο της Intel.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η αντιγραφή. Το πρόβλημα είναι πόσο καλά θα συνεχίσει κανείς στην τελική υλοποίηση ώστε να παράγει τελικά κάτι που, ενώ θα είναι αντίγραφο, θα είναι τελικά τόσο προχωρημένο πέρα από το πρωτότυπο, που θα φαίνεται ότι είναι κάτι το εντελώς καινούριο.
Μην ξεχνάμε ότι οι Ιάπωνες έτσι ξεκίνησαν μετά τον ΒΠΠ – αντιγράφοντας τους Αμερικανούς – μέχρι που έφτασαν να φτιάχνουν πρωτοποριακά προϊόντα που σήμερα ηγούνται σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας.
Τα Windows 8 στους υπολογιστές
Πριν προχωρήσω στην εμπειρία μου με το tablet, θα αναφερθώ λίγο στην εμπειρία μου με τα Windows 8 στον υπολογιστή μου. Είναι αλήθεια ότι στην αρχή με ξένισε (όπως και πολλούς) το καινούριο περιβάλλον που παρουσίαζαν με όλα αυτά τα μεγάλα εικονίδια και μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι αυτό ήταν το περίφημο Start Menu που είχα συνηθίσει σε προηγούμενες εκδόσεις σαν ένα απλό πλήκτρο μου πήρε καιρό.
Όταν όμως το συνήθισα και ανακάλυψα τις πολύ περισσότερες δυνατότητες και την ευχρηστία του μου άρεσε όλο και περισσότερο και σήμερα δε θα μπορούσα να κάνω χωρίς αυτό (σε PC μην ξεχνιόμαστε). Το ότι η Microsoft όμως αναγκάστηκε στην έκδοση 8.1 να επαναφέρει σαν προεπιλογή – για όποιον το ήθελε – το παλιό καλό Start Menu που όλοι γνώριζαν (λόγω της κατακραυγής), δείχνει, όχι τόσο την αποτυχία της ιδέας, όσο την αποτυχία της Microsoft να λανσάρει σωστά και σιγά-σιγά κάτι τόσο διαφορετικό στην όψη.
Ένα μάθημα που πρέπει επιτέλους να πάρει η Microsoft από την Apple είναι ότι η καινοτομία πρέπει να προσφέρεται στους χρήστες σε μικρές δόσεις και με προσοχή ώστε να μπορούν να τη χωνέψουν και να τη χρησιμοποιήσουν. Ο πολύς κόσμος θέλει αυτό που έχει συνηθίσει και νιώθει πολύ άσχημα όταν βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Το “έτσι το βρήκαμε, έτσι θα το αφήσουμε” έχει πολύ πιο ισχυρές ρίζες στον πολύ κόσμο, από ότι μπορεί κανείς να φανταστεί.
Η Apple έμαθε από αυτό με την αποτυχία του Apple Lisa, ενός μηχανήματος που ήταν αιώνες μπροστά για την εποχή του, αλλά, παρόλα αυτά υπήρξε μια παταγώδης αποτυχία. Η αλαζονεία του κορυφαίου την οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ελπίζω η Microsoft να μάθει κάτι από αυτό πριν να είναι αργά γιατί βλέπω να κάνει στρατηγικά λάθη.
Το Windows Tablet
Ερχόμαστε λοιπόν μετά από όλα αυτά στο Windows Tablet και τις εμπειρίες μου με τη συμβίωση μαζί του. Όσα είπα τα θεωρώ ότι ήταν κατατοπιστικά για να καταλάβετε αυτό που θα επακολουθήσει.
Όπως είπα επειδή μου αρέσει πολύ το νέο “λουκ” των Windows 8 κι επειδή ουσιαστικά είναι περισσότερο φτιαγμένο για συσκευές αφής όπως ένα Tablet, προχώρησα στην απόκτηση ενός τέτοιου.
Αφού λοιπόν το έβαλα σε λειτουργία και έκανα όλα όσα χρειάζονται για να το ρυθμίσω για πρώτη φορά, βρέθηκα στο γνωστό περιβάλλον με τα εικονίδια και άρχισα να πειραματίζομαι με τις διάφορες λειτουργίες του.
Ως εδώ καλά. Άνοιγα εφαρμογές, έκλεινα εφαρμογές και κάποια στιγμή μπήκα επιτέλους στο Windows Store. Πιστεύοντας ότι θα μπορώ να εγκαταστήσω τις αντίστοιχες που είχα και στον υπολογιστή μου, έρχομαι αντιμέτωπος με το πρώτο πρόβλημα. Πολλές εφαρμογές γράφουν από κάτω “Για υπολογιστή” μόνο, εννοώντας ότι η εγκατάσταση σε ένα Tablet δεν είναι εφικτή. Και βέβαια δεν υπάρχουν αντίστοιχες εκδόσεις του για Windows Tablet.
Ωραία! Και τι χρειάζεται λοιπόν ένας τετραπύρηνος ή οχταπύρηνος επεξεργαστής και 2 GB μνήμης συν τη δυνατότητα για άπλετο αποθηκευτικό χώρο μέσω καρτών SD αν πρέπει να τα χρησιμοποιώ για πλοήγηση στο Internet; Εδώ μιλάμε για υλικό που είναι ισχυρότερο από αυτό του iPad κι όμως, μετά από τόσο καιρό δεν υπάρχουν σοβαρές εφαρμογές που να μετατρέπουν την ταμπλέτα από ένα απλό γκάτζετ σε σοβαρό εργαλείο δουλειάς όπως είναι το iPad!
Για άλλη μια φορά το σκηνικό με τα Windows επαναλαμβάνεται. Ισχυρό υλικό υπάρχει, αλλά το λογισμικό δεν το εκμεταλλεύεται σωστά! “Κάτι συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας”.
Αφού λοιπόν περιπλανήθηκα στο Windows Store και εγκατέστησα κάποια εργαλεία που έλειπαν και που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι προ-εγκατεστημένα, βρίσκω ένα συμπαθητικό παιχνιδάκι που το εγκαθιστώ και μετά από λίγο αρχίζω να παίζω. Αφού κουράστηκα και το σταμάτησα, προχώρησα να δω κάτι άλλο. Κάποιες ώρες μετά (ή ίσως την επόμενη μέρα) θέλησα να συνεχίσω από εκεί που είχα μείνει, αλλά για μεγάλη μου απογοήτευση, το παιχνίδι “κρασάριζε” μόνιμα και, ό,τι κι αν έκανα δεν ξαναδούλεψε. Τελικά το απεγκατέστησα. Το ίδιο μου συνέβη και με κάνα δυο άλλα, μόνο που εκείνα κράσαραν από την πρώτη στιγμή. Τα γνωστά προβλήματα με πιθανές ασυμβατότητες και εδώ.
Το τρίτο σοκ το έπαθα όταν άνοιξα την επιφάνεια εργασίας (desktop). Θεωρούσα ότι η επιφάνεια εργασίας που είναι ίδια με αυτή ενός Windows PC, θα ήταν ένα μεγάλο ατού για μια ταμπλέτα. Μέγα λάθος! Γιατί; Διότι η καλή μας Microsoft μετέφερε το λειτουργικό της για υπολογιστές, με κομμένες δυνατότητες στις ταμπλέτες, αλλά όχι με σωστά ρυθμισμένο το περιβάλλον ώστε να ανταποκρίνεται στις αισθητά (πολύ) μικρότερες οθόνες ενός tablet. Έχετε δει το desktop των Windows σε μια ταμπλέτα; Ούτε κι εγώ (ακόμη και με γυαλιά). Ίσως κάτι καταφέρω με μεγεθυντικό φακό, αλλά δε σκόπευα να γίνω κοσμηματοπώλης ή ρολογάς.
Τα πλήκτρα και τα μενού είναι τόσο μικρά που δε χωράει δάχτυλο να τα πατήσεις (εκτός αν έχεις μωρό και το χρησιμοποιείς γι’ αυτό). Ακόμη και μια γραφίδα δε χωράει εκτός κι αν βρει κανείς μία με πολύ μυτερή μύτη (αν υπάρχει). Κι αν προσπαθήσεις, πατάς άλλα αντί άλλων συνήθως. Και όχι, δε γίνεται μεγέθυνση! Τώρα αν είναι κανείς ταχυδακτυλουργός, πάω πάσο.
Αλήθεια βρε Microsoft τι σκεφτόσουν; Πάρε ένα παράδειγμα από την Apple και τη μεταφορά του OSX στις φορητές συσκευές της. Τι χρειάζεται το desktop υπολογιστή σε μια ταμπλέτα; (Δεν έχω δει αν υπάρχει και σε Windows Phone, αλλά, αν υπάρχει κι εκεί, τότε οι τύποι θέλουν ψυχανάλυση)
Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, δεν έχω καταφέρει να εγκαταστήσω τίποτε στο desktop με το γνωστό τρόπο, ούτε καν το ενσωματωμένο Microsoft Office που πάντα κολλάει μετά από μερικά βήματα στο registration. Δοκίμασα να κατεβάσω προγράμματα από το Internet και να τα εγκαταστήσω (όχι βαριά, αλλά απλά utilities) αλλά δεν το κατάφερα. Φταίει ο συνδυασμός υλικού-λογισμικού που έχω; Μπορεί σε άλλες ταμπλέτες να δουλεύει; Θα σας γελάσω. Το θέμα είναι ότι δεν έχω καταφέρει να καταλάβω σε τι άλλο χρησιμεύει, πέρα από το να κλείνω προγράμματα που έχω ανοιχτά (εμφανίζονται στην taskbar και μόνο από εκεί κλείνουν).
Πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις>Πίνακας ελέγχου κατά το γνωστό τρόπο όπως και στους υπολογιστές (δηλ. μέσω του desktop), έρχεσαι αντιμέτωπος με το γνωστό παράθυρο όπου οι επιλογές είναι τόσο μικρές, που δεν μπορείς να επιλέξεις χωρίς πολύ προσπάθεια κι εξάσκηση. Αλλά κι αφού καταφέρεις να επιλέξεις, πάλι έρχεσαι αντιμέτωπος με τα μικρά γραμματάκια που κάνουν αδύνατη την ανάγνωση και την επιλογή κάποιας λειτουργίας, εκτός κι αν προσπαθήσεις πολύ.
Και μια ακόμη (τελευταία) προς το παρόν ερώτηση: Σε τι χρειάζεται ο διπλός Inter-net Explorer που υπάρχει όπως και στα μεγάλα PC σε δύο εκδόσεις: μία τύπου ταμπλέτας (που τη βρίσκουμε στο start menu) και μία τύπου υπολογιστή (που τη βρίσκουμε στην taskbat του desktop). Κι αν σε ένα μεγάλο υπολογιστή η διπλή αυτή εμφάνιση έχει κάποια χρησιμότητα, σε ένα tablet 8″ τι χρησιμότητα έχει;
Το δια ταύτα
Τα Windows 8.1 σε ταμπλέτα, δεν είναι κάτι το άσχημο. Απλά δεν είναι σωστό προϊόν! Η Microsoft θέλησε να φτιάξει κάτι για τις ταμπλέτες για να συμμετέχει στην αγορά, αλλά το αποτέλεσμα έχει τον αέρα της προχειροδουλειάς. Ένα κομμένο λειτουργικό σε δυνατότητες, που δεν εκμεταλλεύεται σωστά το υλικό (αναμενόμενο όταν έχει να κάνει με εκατοντάδες διαφορετικές υλοποιήσεις από αντίστοιχους κατασκευαστές) που όμως δεν το προσάρμοσε σωστά στο εντελώς διαφορετικό περιβάλλον μιας ταμπλέτας (ή ενός smartphone ακόμα χειρότερα) ώστε να μας χρυσώσει το χάπι.
Νομίζω πως αυτά είναι τα στρατηγικά λάθη που της έχουν στοιχίσει την πρωτοκαθεδρία στην αγορά που κάποτε σχεδόν μονοπωλούσε, αλλά επίσης μπορεί να της στοιχίσουν ακόμη περισσότερο αν δεν αλλάξει τακτική. Αποτυχίες όπως το Zune (παλιότερα) ή το Surface (ένα πρωτοποριακό υλικό με άθλια υποστήριξη σε λογισμικό) θα έπρεπε να γίνουν αιτία για ενδοσκόπηση και αλλαγή πορείας.
από Elichord