Ποια κονσόλα να αγοράσω 2019; PS4 vs XBOX One vs Switch

8fbc36d55006558eae9e2f3858ee6b63 9c8
blog banner ired inner pages

Εδώ και περίπου 3 δεκαετίες, από την κυκλοφορία δηλαδή των Nintendo 64 και PlayStation (οι προηγούμενες γενιές κατά τις οποίες τα NES – SNES της Νintendo μεσουρανούσαν δεν είχαν κάποιον ουσιαστικό ανταγωνισμό), οι οικιακές κονσόλες παιχνιδιών έχουν φοβερή απήχηση, κάτι το οποίο φαίνεται από τις πωλήσεις τους διαχρονικά (μόνο οι παιχνιδομηχανές της Sony έχουν συνολικά πάνω από 400 εκατομμύρια πωλήσεις!), από το πλήθος του κόσμου ο οποίος ασχολείται ενεργά με το console gaming, σε forums, σε streaming πλατφόρμες, σε εκθέσεις και τουρνουά…

Φτάνοντας, λοιπόν, προς την αυγή της τωρινής γενιάς, μιας και σιγά σιγά ετοιμαζόμαστε για τις επόμενες κονσόλες, και τα Playstation 4 και XBOX One έχουν συμπληρώσει σχεδόν έξι χρόνια ζωής, ήρθε η ώρα να τα βάλουμε δίπλα-δίπλα, τώρα που η τιμή τους έχει γίνει και πιο προσιτή και οι “βιβλιοθήκες” τους έχουν γεμίσει με παιχνίδια, μαζί με το νεότερο Nintendo Switch, το οποίο βέβαια παίζει σε άλλα κυβικά, αλλά δεν παύει να ανήκει σε αυτή τη γενιά, κι ας είναι μόλις 2 ετών.

Όπως και να’χει, πάμε να δούμε τι έχει να μας προσφέρει η κάθε κονσόλα σε πρακτικό επίπεδο, εξαιρώντας τις πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, μπαίνοντας κατ’ευθείαν στα “σημαντικά”!

Playstation 4 – Playstation 4 Pro

consoles sony ps4 microsoft xbox one nintendo switch 1

Η πιο δημοφιλής κονσόλα της γενιάς μας, λοιπόν, ανοίγει το άρθρο μας, στις δύο εκδόσεις της, τη βασική και την Pro.

Oι διαφορές μεταξύ τους είναι στην ισχύ τους, καθώς και στις αναλύσεις που μπορούν να προσφέρουν, μιας και η Pro προσφέρει στους χρήστες της 4K ποιότητα, εκεί που η απλή, ανάλογα με το παιχνίδι, έως και 1080. Επιπλέον, σε κάποια παιχνίδια, υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής για quality ή  performance mode, ανάλογα με το αποτέλεσμα το οποίο θέλει να βλέπει ο χρήστης. Σε πρακτικό επίπεδο, υπάρχει διαφορά, η οποία σε ορισμένους τίτλους είναι αρκετή, αλλά από εκεί και πέρα, αν δεν έχετε 4Κ τηλεόραση ή οθόνη για να συνδέσετε το PS4 σας, η αγορά του Pro δεν συστήνεται. Παρ’όλα αυτά, εσείς αποφασίζετε προφανώς, και να έχετε κατά νου πως δεν υπάρχει παιχνίδι το οποίο να είναι αποκλειστικό για το Pro, χωρίς να μπορείτε να το παίξετε και στην απλή έκδοση. H απόδοσή τους βέβαια, από την άλλη, αποτελεί ένα άλλο θέμα…

Όπως και να’χει, οι λειτουργίες με το XBOX One είναι λίγο πολύ κοινές, διότι πέραν των παιχνιδιών, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει Νetflix, Youtube μέσω των αντίστοχων εφαρμογών, κάποια τηλεοπτικά κανάλια τα οποία έχουν τη δική τους εφαρμογή, να χρησιμοποιήσουν το Spotify, ενώ υπάρχει και ένας internet browser, τον οποίο λογικά δεν θα βρείτε και πολύ πρακτικό στη χρήση για να ασχοληθείτε ιδιαίτερα μαζί του.

Σε επίπεδο συνδρομητικής υπηρεσίας, το PS Plus θα σας χρειαστεί αν θέλετε να ασχοληθείτε με το online κομμάτι των παιχνιδιών που θα παίζετε, όπως επίσης και δίνει μερικά δωρεάν παιχνίδια κάθε μήνα (συνήθως το ένα εξ’αυτών είναι πιο μεγάλη κυκλοφορία), όπως επίσης και το Playstation Now, το οποίο χρησιμοποιείται για να παιχθούν παλαιότεροι τίτλοι από προηγούμενες κονσόλες της Sony, σε διάφορες, βέβαια, πλατφόρμες.

Αν και πολλά από τα παιχνίδια τα οποία κυκλοφορούν βρίσκονται και στο PlayStation και στο Xbox, μεγάλο θέμα στην επιλογή μιας κονσόλας είναι πάντοτε τα exclusives, οι αποκλειστικοί της τίτλοι δηλαδή.

Tα μεγαλύτερα exclusives του Playstation 4, λοιπόν, μέχρι τώρα είναι τα Horizon: Zero Dawn, Spiderman, Uncharted 4, God of War, Ratchet and Clank, Gran Turismo Sport, Persona 5, The Last of Us Remastered, Bloodborne, Detroit: Become Human, και έπονται κι άλλα, με τα πολυαναμενόμενα Τhe Last of Us 2 και Death Stranding να είναι προ των πυλών…

Διαβάστε επίσης: Η Apple κυκλοφορεί την πρώτη της υπηρεσία για gaming, ονόματι Apple Arcade!



XBOX One – XBOX One X

consoles sony ps4 microsoft xbox one nintendo switch 2
Ο αντίλογος της Microsoft έχει έρθει, λοιπόν, με το ΧΒΟΧ Οne, το οποίο έχει κι αυτό αρκετούς φανατικούς οπαδούς, σίγουρα λιγότερους όμως από το PlayStation 4, κάτι το οποίο βέβαια δεν έχει να το καταστήσει ως καλύτερο ή χειρότερο σαν σύστημα.

Σε επίπεδο επιδόσεων, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των συστημάτων, αλλά αν έπρεπε να δώσουμε την ψήφο μας σε κάθε ένα από τα συστήματα, αυτή πάει στην Sony για την απλή έκδοση των κονσολών (PlayStation 4), και στην Microsoft για τις ακριβές (XBOX One X), αλλά και πάλι, αν νοιάζεστε για τα exclusives της κάθε κάθε κονσόλας, μην αφήσετε να σας επηρεάσει το θέμα απόδοσης μεταξύ των εταιριών, μιας και δεν είναι κάτι το τόσο αξιοσημείωτο για να επιλέξετε την άλλη εταιρία και να χάσετε τους αποκλειστικούς τίτλους που θέλετε.

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι διαφορές μεταξύ του απλού ΧΒΟΧ One και του One X είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν τα PlayStation 4, δηλαδή στην υπολογιστική ισχύ και την ανάλυση της εικόνας που μπορούν να προσφέρουν.

Στη συνδρομητική υπηρεσία του λοιπόν, το ΧΒΟΧ Οne αποσπά, τελευταία, καλύτερα σχόλια απ’ότι το PS Plus, παρ’όλα αυτά ακολουθεί το ίδιο μοντέλο, είναι σαφώς θέμα προσωπικών επιλογών στα παιχνίδια, και στο τι τίτλους αρέσκεται ο καθένας, όπως επίσης και στο τι θα τύχει να κυκλοφορήσει κάθε εταιρία στη συνδρομητική της υπηρεσία κάθε μήνα, ενώ σε αντιστοιχία με το Playstation Now, όπου μπορεί κανείς να παίξει μέσω streaming τους τίτλους που προσφέρονται, υπάρχει αντίστοιχα και το ΧΒΟΧ Game Pass της Μicrosoft.

Ένα επίσης θετικό στοιχείο, στο μεταξύ, είναι το backward compatibility, το οποίο σε περίπτωση που θέλετε να παίξετε τίτλους από τα παλαιότερα ΧΒΟΧ στο One, θα σας βολέψει απόλυτα, μιας και υποστηρίζονται πολλοί τίτλοι και θα γίνουν και ακόμη περισσότεροι, κάτι το οποίο δεν έχει κυνηγήσει να κάνει η Sony στο PlayStation 4, παρά μόνο προσφέροντας κάποιους παλαιότερους τίτλους στο PlayStation Now.

Σε επίπεδο αποκλειστικοτήτων, στο ΧΒΟΧ Οne μπορούμε να βρούμε τα Gears of War 4, Forza Horizon 4, Crackdown 3, Sea of Thieves, Halo 5: Guardians, Sunset Overdrive, και παρ’ότι είναι αρκετά λιγότερα από της Sony, περί ορέξεως…

Διαβάστε επίσης: 101 δωρεάν παιχνίδια για iPhone και Android για το 2019


Nintendo Switch

consoles sony ps4 microsoft xbox one nintendo switch 3

Η Nintendo τάραξε και πάλι τα νερά, αυτή τη φορά όμως χωρίς να πάει κατά μέτωπον και να αναμετρηθεί με τους ανταγωνιστές της, αλλά για την ακρίβεια να πάει στο πλάι τους. Η διαφορά που προσέφερε, δεν είναι το πως χρησιμοποιεί κανείς την κονσόλα του, αλλά στο που. 

Το Switch είναι μια υβριδική κονσόλα, η οποία λειτουργεί σαν φορητή, αλλά μπορεί να συνδεθεί και με την τηλεόραση σαν τα ΧΒΟΧ Οne και PlayStation 4. Παρ’ότι σαν ισχύ δεν μπορεί κανείς να μιλάει για 4Κ, 60 καρέ το δευτερόλεπτο και τα γραφικά που βρίσκει κανείς στις κονσόλες που προαναφέραμε, το “μικρούλι” της παρέας έχει εξαιρετικούς τίτλους από άλλες κονσόλες, όπως τα Doom, Wolfenstein 2, LA Noire, Skyrim, Dark Souls Remastered, προφανώς με υποχωρήσεις στα γραφικά, αλλά δεν παύουν να είναι προσβάσιμα σε φορητή κονσόλα, κάτι το οποίο είναι από μόνο του μεγάλο πράγμα.

Φυσικά, η μεγάλη δύναμη της Nintendo κρύβεται στους δικούς της τίτλους και στις αποκλειστικότητές της, οι οποίες είναι αυτές οι οποίες την καθιστούν τόσο δημοφιλή καθ’όλη τη διάρκεια της ύπαρξής της. Έτσι, μπορεί κανείς να βρει τα Super Mario Odyssey, The Legend of Zelda : Breath of the Wild, Mario Kart 8 Deluxe, Super Smash Bros Ultimate, Pokemon Let’s Go (Pikachu & Eevee), και πάρα πολλά ακόμα παιχνίδια της Nintendo, τα οποία έρχονται στο μέλλον (Luigi’s Mansion 3, Animal Crossing, Metroid Prime 4 και άλλα).

Επιπροσθέτως, πλέον πάρα πολλά indie παιχνίδια τα οποία κυκλοφορούν και στις υπόλοιπες κονσόλες και στον υπολογιστή βγαίνουν και για το Switch, τα οποία είναι, ομολογουμένως, και πολύ ταιριαστά με τη φύση της κονσόλας (φορητότητα και σύνδεση σε μεγάλη οθόνη οποτεδήποτε θελήσει ο χρήστης), τα οποία μάλιστα είναι σε φοβερή άνθιση, και σε επίπεδο κυκλοφοριών, αλλά και απήχησης. Μερικά από τα δημοφιλέστερα εξ’αυτών είναι τα Stardew Valley, Hollow Knight, Celeste, Cuphead, Dead Cells, Minecraft.

Παρ’όλα αυτά, η κονσόλα της Νintendo σίγουρα δεν είναι αλάνθαστη. Η απουσία των Νetflix και Spotify είναι αρκετά αισθητή, η, σχεδόν, επιτακτική αγορά κάρτας μνήμης, ειδικότερα αν αγοράζετε ψηφιακά τα παιχνίδια σας είναι κάτι το οποίο μπορεί να μη σας κοστίσει ιδιαίτερα, αλλά δεν παύει να υφίσταται, όπως επίσης και το γνωστό Nintendo Tax. Ως τέτοιο, λοιπόν, χαρακτηρίζεται το κοστολόγιο της εταιρείας στα παιχνίδια της, το οποίο είναι αρκετά τσουχτερό, αφού οι αποκλειστικότητες της εταιρείας ακόμα και χρόνια μετά την κυκλοφορία τους παραμένουν πολύ κοντά στην αρχική τιμή τους, και είναι δύσκολο είτε να τα βρείτε σε έκπτωση, είτε να τα βάλει η ίδια η εταιρεία σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με την αρχική τους. Σε αυτό φυσικά συμβάλλει και το γεγονός το ότι μπορείτε να παίξετε τα ίδια παιχνίδια φορητά, κάτι το οποίο έχει άμεση σχέση με τις υψηλότερες τιμές, κάτι το οποίο μπορεί να αποθαρρύνει αρκετούς, βλέποντας τα ίδια παιχνίδια σε άλλες πλατφόρμες αρκετά φθηνότερα.

Εν τέλει, όμως, τι να πάρω;

Όπως καταλάβατε, αυτό εξαρτάται ξεκάθαρα από εσάς. Θα πρέπει να εξετάσετε τα θέλω σας, μιας και ανάγκες δεν υπάρχουν στην αγορά μιας κονσόλας, που είναι καθαρά για ψυχαγωγία, και να καταλήξετε σε αυτή που καλύπτει τα περισσότερα εξ’αυτών, και γιατί όχι και όλα, αν είστε τόσο τυχεροί!

Μεταξύ των “σταθερών”, είναι ξεκάθαρα δική σας επιλογή στο τι προτιμάτε σε επίπεδο τίτλων. To PlayStation 4 έχει κάποιες αποκλειστικότητες παραπάνω, αλλά αν δεν είναι του γούστου σας τότε δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να το προτιμήσετε, ενώ αν είστε “ψείρες” με την ποιότητα της απόδοσης, τα frames και οτιδήποτε άλλο τεχνικό, αν πάτε στις μεγάλες εκδόσεις, μπορείτε να προτιμήσετε το XBOX One X, το οποίο έχει το πάνω χέρι, έστω και για λίγο, σε αυτό τον τομέα.

Τώρα, από εκεί και πέρα, το Switch προσφέρει μια αρκετά διαφορετική εμπειρία, την οποία μπορείτε να προτιμήσετε αν μετακινείστε συχνά και θέλετε να έχετε κάτι φορητό μαζί σας ανά πάσα στιγμή, ή δεν έχετε τόσο μεγάλη ανάγκη για AAA εντυπωσιακούς τίτλους, οι οποίοι δεν είναι ότι εκλείπουν τελείως από την κονσόλα της Nintendo, αλλά δε χωράει σύγκριση με αυτές της Sony και Microsoft…

Μελετήστε καλά, δείτε τους ήδη υπάρχοντες, αλλά και επερχόμενους τίτλους για κάθε μία απ’αυτές, και στο τέλος ακολουθήστε το ένστικτό σας, γιατί πάνω απ’όλα θα αγοράσετε μια κονσόλα για να περάσετε καλά, οπότε οτιδήποτε και να διαβάσετε, όσες τεχνικές αναλύσεις και απόψεις και να δείτε, η δική σας είναι αυτή που μετράει εν τέλει. Καλή διασκέδαση!

Διαβάστε επίσης: Top 10 παιχνίδια δωρεάν για iOS / Android

RELATED PROJECTS