Η Αγγλική κυβέρνηση μυστικά ετοιμάζεται να υποχρεώσει δια νόμου τις εταιρίας τεχνολογίας να φτιάχνουν κερκόπορτες στα λογισμικά τους ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στα ιδιωτικά μηνύματα των χρηστών.
Ένα προσχέδιο του εγγράφου που διέρρευσε από την Ομάδα Ελευθερίας Δικαιωμάτων (Open Rights Group), περιγράφει ακραίες προτάσεις παρακολούθησης που θα επέτρεπαν στις κυβερνητικές υπηρεσίες να κατασκοπεύουν έναν σε κάθε 10.000 πολίτες – κάτι που μεταφράζεται σε 6.500 τυχαία άτομα ανά οποιαδήποτε χρονική στιγμή.
Το έγγραφο, που έρχεται σαν συνέχεια της γεμάτης αντιπαραθέσεις Διερευνητικής Πράξης Ισχύος, αποκαλύπτει κυβερνητικά σχέδια που θα υποχρεώσουν τους παρόχους τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου να παρέχουν σε πραγματικό χρόνο επικοινωνίες των πελατών τους στην κυβέρνηση «σε μια έξυπνη φόρμα» και μέσα σε μια εργάσιμη ημέρα.
Κάτι τέτοιο θα εκτόπιζε πλήρως την κρυπτογράφηση, ένα από τα σημαντικότερα μέτρα προστασίας των χρηστών που χρησιμοποιείται από πάρα πολλές εταιρίες, του WhatsApp μεταξύ αυτών αλλά και των διαφόρων τραπεζών και που κρατάει τις ιδιωτικές συναλλαγές των χρηστών απόρρητες και τους προστατεύει από χάκερ και κακοποιούς εν γένει.
Η Amber Rudd προκάλεσε μεγάλη αναταραχή το Μάρτιο όταν ζήτησε από το WhatsApp να επιτρέπει στις κυβερνητικές υπηρεσίες να διαβάζουν τα κρυπτογραφημένα μηνύματα.
Το WhatsApp έχει τόσο αποτελεσματική κρυπτογράφηση, που είναι αδύνατο σε οποιονδήποτε άλλον, εκτός του αποστολέα και του παραλήπτη, να διαβάσουν ένα μήνυμα και, ακόμη κρισιμότερο, ούτε το ίδιο το WhatsApp μπορεί να παραβιάσει αυτή την κρυπτογράφηση.
Ο CEO της Apple, Tim Cook, είχε κάποτε παρουσιάσει τις κερκόπορτες ως «τον καρκίνο του λογισμικού». Ακόμη κι αν οι κυβερνήσεις είχαν καλούς σκοπούς (που δεν έχουν), μια τέτοια πρακτική θα εξέθετε τους πάντες στους διάφορους κυβερνο-εγκληματίες.
Και η πρόσφατη επίθεση του ransomware WanaCry που παρέλυσε τη μισή Ευρώπη και όχι μόνο, και η διάδοσή του οφείλεται σε διαρροή ενός μυστικού σέρβερ κυβερνητικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (NSA) όπου φυλασσόταν για δική της χρήση, αλλά ανακαλύφθηκε από ομάδα χάκερ οι οποίοι το διέδωσαν, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Η αποδοχή δικαστή που θα έχει ορίσει ο πρωθυπουργός, θα είναι απαραίτητη πριν μπορέσει να στοχοποιηθεί οποιοσδήποτε πολίτης από κυβερνητικές υπηρεσίες και οι προτάσεις που περιγράφονται στο κείμενο του εγγράφου, πρέπει επίσης να γίνουν αποδεκτές και από τα δύο Κοινοβούλια πριν μπορέσει να ψηφιστεί ο νόμος.
Αυτό που δυστυχώς είναι το πιο επικίνδυνο, είναι η έλλειψη διαφάνειας που διέπει τις βασικές αρχές του εγγράφου.
Οι προτάσεις του πάντως συζητούνται αυτή τη στιγμή μόνο από μέλη του Τεχνικού Συμβουλευτικού Επιμελητηρίου της Αγγλίας που το αποτελούν οι, BSkyB, BT, Cable and Wireless, O2, Virgin Media και Vodafone, καθώς επίσης και αντιπρόσωποι κυβερνητικών υπηρεσιών, όπως οι GCHQ και MI5.
Η μικρή περίοδος των 4 εβδομάδων συμβουλευτικής τελειώνει στις 19 Μαΐου και το έγγραφο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο προς πρόσβαση από τον ιστότοπο της κυβέρνησης.
Είναι παντελώς άγνωστο αν η κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξει δημόσια συζήτηση επί του θέματος, αλλά ο κάθε Άγγλος πολίτης μπορεί να στείλει τις απόψεις του επ’ αυτού στο investigatorypowers@homeoffice.gsi.gov.uk.
Δείτε ακόμη: Προσοχή! Το Android σας παρακολουθεί μέσω υπερήχων!
από Elichord