Πολλή συζήτηση γίνεται κατά καιρούς, σχετικά με τα επίπεδα ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα smartphones, τα οποία για αρκετούς από εμάς στη σημερινή εποχή, αποτελούν προέκταση του χεριού μας!
Σαφή και ακριβή στοιχεία βάσει επιστημονικών μελετών για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη ακτινοβολία στην υγεία των χρηστών, δεν έχουν προκύψει, ωστόσο η φημολογία και μόνο, αρκεί για να προκαλέσει ανησυχίες.
Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Πώς να διαγράψετε με ασφάλεια τα cookies από τον Safari στo iPhone σας
Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας (Bundesamt für Strahlenschutz) διεξήγαγε έρευνα και διαθέτει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων σχετικά με τα επίπεδα ακτινοβολίας που εκπέμπουν διάφορα μοντέλα smartphones.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, καθώς και την άντληση πληροφοριών από άλλες πηγές, το γερμανικό portal στατιστικών ερευνών Statista σχεδίασε infographic, στο οποίο παρουσιάζει τα “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα που εκπέμπουν την μεγαλύτερη ακτινοβολία, τη στιγμή που τα φέρνουμε κοντά στο αυτί μας για να συνομιλήσουμε.
Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί για το συγκεκριμένο Infographic, το smartphone με το υψηλότερο επίπεδο ακτινοβολίας είναι το Mi A1 της κινεζικής εταιρείας Xiaomi. Επιπλέον, παρατηρείται ότι τα περισσότερα κινητά στα οποία έχουν καταγραφεί υψηλά επίπεδα εκπομπής ακτινοβολίας, κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες, καθώς στη λίστα περιλαμβάνονται 12 μοντέλα των Xiaomi, OnePlus, Huawei και ZTE. Ωστόσο, στη λίστα βρίσκονται και τα premium τηλέφωνα της Apple όπως το iPhone 7 και το iPhone 8.
Διαβάστε επίσης: Η Apple ποντάρει στο “δέσιμο” με τους χρήστες και το αποδεικνύει
Σημειώνεται πως αν και δεν υπάρχει μια γενική κατευθυντήρια γραμμή για το ποια μπορεί να θεωρούνται ως «ασφαλή» επίπεδα εκπομπής ακτινοβολίας από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα για να λάβει ένα κινητό πιστοποίηση πως είναι «φιλικό» προς το περιβάλλον («Der Blaue Engel» δηλαδή Μπλε Άγγελος) στην Γερμανία θα πρέπει ο ρυθμός απορρόφησης να είναι μικρότερος των 0,60 watts ανά κιλό. Όλα τα τηλέφωνα που περιλαμβάνονται στο Infographic υπερβαίνουν τουλάχιστον δύο φορές αυτό το όριο.