Το να μασά κάποιος μία τσίχλα, αποτελεί ενδεχομένως μία καθημερινή συνήθεια η οποία μπορεί να είναι αρκετά… εθιστική. Ένα ακόμα θέαμα που έχουμε πλέον συνηθίσει να βλέπουμε, είναι οι κολλημένες τσίχλες στο πεζοδρόμιο και στο δρόμο, τις οποίες φρόντισαν να αφήσουν ορισμένοι.
Για να μειωθούν αυτές οι ποσότητες των απορριμμάτων που δημιουργούν οι πεταμένες στο δρόμο τσίχλες, τρεις εταιρείες ένωσαν τις δυνάμεις τους. Αυτές είναι η ολλανδική Iamsterdam, η εταιρεία σχεδιασμού ρούχων Explicit Wear και η βρετανική Gumdrop. Μαζί δημιούργησαν ένα παπούτσι αθλητικού τύπου από τις ανακυκλωμένες τσίχλες. Το όνομά του είναι Gumshoe και η σόλα του είναι φτιαγμένη από ανακυκλώσιμες “ενώσεις” (γνωστές και ως Gum-Tec) που παράγονται από την Gumdrop και αποτελούνται κατά 20% από τσίχλα.
“Ανακαλύψαμε πως η τσίχλα δημιουργείται από ένα συνθετικό καουτσούκ. Διαλύοντας αυτά τα υλικά που συνθέτουν το καουτσούκ, μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο τύπο ελαστικού μέσου”, λέει η Ann Bullus, διευθύντρια και σχεδιάστρια στη Gumdrop. Σύμφωνα με το project, σχεδόν 1.500 τόνοι μασημένης τσίχλας βρίσκονται στους δρόμους του Άμστερνατμ, κάτι που κοστίζει εκατομμύρια δολάρια στην πόλη για να τους καθαρίσει. Το project χρησιμοποιεί 1 κιλό τσίχλας για κάθε τέσσερα ζευγάρια παπουτσιών.
Διαβάστε επίσης: iPhone: Πρέπει η Apple να το κάνει λιγότερο εθιστικό;
Η ανακυκλωμένη τσίχλα που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από τους δρόμους του Άμστερνταμ. Οι ενώσεις του Gum-Tec σχηματίστηκαν σαν κόκκοι και ενσωματώθηκαν στη σόλα του παπουτσιού, το οποίο επίσης περιλαμβάνει και ένα χάρτη της πόλης.
“Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε έναν τρόπο για να αφυπνίσουμε τους ανθρώπους σχετικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τότε σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που οι άνθρωποι χρειάζονται και το οποίο δεν τους ενδιαφέρει από ποιο υλικό έχει δημιουργηθεί”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του project Jonathan Van Loon. Ο Van Loon τόνισε πως η σόλα είναι ανθεκτική όπως όλες οι υπόλοιπες που κυκλοφορούν, δίνοντας παράλληλα ένα ελαφρύ άρωμα τσίχλας.
Τα Gumshoe είναι τα πρώτα sneakers παγκοσμίως που δημιουργούνται από τσίχλα. Πέρα από τη σόλα, το υπόλοιπο μέρος του παπουτσιού έχει κατασκευαστεί από δέρμα. Οι συνεργαζόμενες εταιρείες που αναφέραμε πιο πάνω, εξετάζουν την πιθανότητα να επιτρέπουν στους πελάτες να ανακυκλώνουν τη σόλα δωρεάν όταν υπάρξει η ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Οι δημιουργοί θέλουν να επεκτείνουν το project και σε άλλες μεγαλουπόλεις και να εισάγουν έναν ευκολότερο τρόπο και πιο βιώσιμο ώστε οι άνθρωποι να απαλλάσσονται από τις μασημένες τσίχλες τους.
Τα παπούτσια έρχονται σε ροζ χρώμα της τσίχλας, σε κόκκινο και σε μαύρο. Θα είναι διαθέσιμα για αγορά τον Ιούνιο στα 190 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Πώς καθαρίζουμε τα AirPods και τη θήκη φόρτισης;
Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία την οποία θα ήταν πολύ ωραίο να μιμηθούν και άλλες εταιρείες για τη δημιουργία αντίστοιχων προϊόντων. Το συγκεκριμένο project θα μπορούσε να αποτελέσει την εφαλτήριο δύναμη προς μία κατεύθυνση που θα στοχεύει αφενός στην προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου στην εξυπηρέτηση του ανθρώπου.