Ήλθε το Samsung Galaxy S8 και κοστίζει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την απόκτησή του. Σίγουρα είναι ένα από τα πολύ προχωρημένα smartphone της αγοράς και οπωσδήποτε έχει μια πολύ καλή σχεδίαση, που όμως δεν έχει ελευθερώσει το smartphone από «παιδικές ασθένειες». Και μιλάμε για προβλήματα που, μετά από τόσα χρόνια πείρας, θα περίμενε κανείς να έχουν αποφευχθεί. Όμως φευ …
Αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος
Πολλοί αναφέρθηκαν στο πρόβλημα θέσης του αισθητήρα Touch ID όταν έγιναν τα πρώτα αποκαλυπτήρια της συσκευής, και μάλλον το πρόβλημα είναι ακόμη χειρότερο απ’ ό,τι φαινόταν.
Έτσι λοιπόν, είτε αποτυγχάνει κανείς να «πετύχει» το Touch ID περισσότερο απ’ ό,τι θα ήθελε, είτε δεν καταφέρνει να το ξεκλειδώσει, όταν το πετύχει, γιατί δεν καλύπτει τον αισθητήρα με όλο του το δάχτυλο λόγω άβολης θέσης του, είτε, ακόμη χειρότερα, πατάει πάνω στην κάμερα, λερώνοντας έτσι το «τζαμάκι» του φακού με δαχτυλιές.
Ο ίδιος ο αισθητήρας πάλι, είναι μικρός και ρηχός, και είναι τοποθετημένος σε πολύ άβολη θέση στο πάνω μέρος της συσκευής, έχοντας έτσι σαν αποτέλεσμα το να μη μπορούμε να τον φτάσουμε εύκολα με το δάχτυλό μας, αν δεν κρατάμε τη συσκευή έτσι ώστε να μπορούμε να τον πλησιάσουμε.
Είναι σίγουρα το πιο ενοχλητικό χαρακτηριστικό του Galaxy S8 (και στο S8+ είναι ακόμη χειρότερα λόγω μεγαλύτερου μεγέθους), και αυτό γιατί φαίνεται εξ’ αρχής πόσο ανόητα τοποθετημένος είναι ο αισθητήρας.
Άλλοι αισθητήρες
Και σα να μην έφτανε το θέμα με το Touch ID και η άλλη βιομετρική τεχνολογία ξεκλειδώματος – ο σαρωτής ίριδας – δεν τα πάει επίσης καθόλου καλά.
Ο σαρωτής ίριδας λοιπόν δουλεύει εξαιρετικά, όταν δουλεύει. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ συχνά κάνει το δεύτερο (δεν δουλεύει). Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι όταν βρισκόμαστε σε ισχυρό ηλιακό φως και/ή όταν κινούμαστε, όπου ο σαρωτής χάνει «το μπούσουλα» στην κυριολεξία. Αν πάλι κρατάς το κινητό πολύ κοντά στο πρόσωπό σου αποτυγχάνει να εστιάσει σωστά κι έτσι δεν γίνεται αναγνώριση.
Κι όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο μας, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να ξεγελαστεί από μια φωτογραφία, οπότε … τόμπολα.
Τελικό αποτέλεσμα; Θα καταλήξεις να χρησιμοποιείς το ΡΙΝ ή το σχέδιο ξεκλειδώματος πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι θέλεις, νιώθοντας έτσι να γυρίζεις κάποια – τεχνολογικά – χρόνια πίσω.
Δείτε ακόμη: Γιατί η συσκευή iPhone 7 παραμένει καλύτερη από τo νέο Galaxy S8;
Μέγεθος οθόνης
Για πολλούς, ένα από τα πιο σπουδαία χαρακτηριστικά του Galaxy S8 είναι η κυρτή στα πλάγια και χωρίς περιθώρια οθόνη και το μέγεθός της που ξεπερνάει το μέγεθος οθόνης οποιουδήποτε άλλου smartphone σε αυτές τις διαστάσεις. Η Samsung πέρασε μπροστά από τον ανταγωνισμό με το να πετύχει να φτιάξει μια τόσο όμορφη οθόνη όμως είναι τελικά βολική;
Το πρόβλημα εδώ φαίνεται περισσότερο στο «μεγάλο» S8+. Η 6,2 ιντσών οθόνη του είναι τελικά τεράστια – άβολα τεράστια. Αν και είναι θαυμάσια για να βλέπεις ταινίες και τα αντίστοιχα, η χρήση του smartphone – ειδικά με το ένα χέρι – καθίσταται προβληματική. Δε μπορείς να φτάσεις στο απέναντι άκρο της οθόνης με τον αντίχειρά σου και, ακόμη κι αν προσπαθήσεις να το κρατήσεις καλύτερα, εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο (εκτός κι αν έχεις χέρια δίμετρου μπασκετμπολίστα).
Το «μικρό» S8 είναι σίγουρα καλύτερο σαν πρόταση. Είναι μικρότερο από το 5,5 ιντσών iPhone 7 Plus, παρόλο που έχει οθόνη 5,8 ιντσών. Και θα ήταν καλύτερα αυτό να είναι το μεγαλύτερο μοντέλο.
Κάνοντας αυτό (το S8) και ένα μικρότερο κάπως μοντέλο – που όμως θα εξακολουθούσε να έχει περιθώρια για μεγάλη οθόνη) θα είχε πετύχει να φτιάξει ένα ζευγάρι smartphone που θα εξακολουθούσαν να είναι όμορφα σχεδιαστικά, αλλά και πιο βολικά και ευκολόχρηστα. Μια μεγάλη οθόνη σε ένα πρακτικού μεγέθους κινητό, είναι καλύτερη από μια τεράστια οθόνη σε ένα ατσούμπαλο γιγαντοτηλέφωνο μεγέθους μικρού tablet.
Το ηχείο που δεν… ηχεί
Το S8 χρησιμοποιεί ένα αναιμικό ηχείο που δεν έχει καθόλου καλό ήχο. Ακριβώς η ίδια κριτική είχε γίνει και στο περυσινό S7 και S7 Edge και είναι πολύ κρίμα που η Samsung δεν ασχολήθηκε καν με το θέμα.
Αν είστε φίλος της μουσικής (και όχι μόνο) καλό είναι να πάρετε ένα ζεύγος καλά ακουστικά ή να το συνδέσετε σε ένα ζευγάρι ηχεία της προκοπής για ν’ ακούτε ανθρώπινα.
Bixby
Το τελευταίο που θα ήθελε η Samsung, μετά από τόση διαφήμιση του ψηφιακού της βοηθού, θα ήταν αυτός να μην λειτουργεί σωστά με την παρουσίαση του smartphone της. Και δυστυχώς αυτό συνέβη με το Bixby.
Το Bixby Voice, που θα δούλευε με τον τρόπο που λειτουργεί και η Siri της Apple, επιτρέποντας στο χρήστη να χειρίζεται τη συσκευή με τη φωνή του, καθυστέρησε.
Από την άλλη, στα χαρτιά, το Bixby Vision είναι πράγματι χρήσιμο, αλλά άλλοτε βρίσκει τα πάντα κι άλλοτε τίποτε, ανάλογα με το ερώτημα που τίθεται. Όσο για τα Bixby Home και Reminder δεν προσφέρουν και κάτι αξιοσημείωτο στην εμπειρία χρήσης.
Η Samsung πρέπει να κάνει πολύ δουλειά με το Bixby προκειμένου αυτό να μην έχει την ίδια τύχη με το παλιότερο S Voice (κοινώς στα αζήτητα). Ο οποιοσδήποτε θα ήταν τρελός να χρησιμοποιεί το Bixby αντί του βοηθού της Google που επίσης συνυπάρχει μέσα στο Android 7.
Και η κίνηση της Samsung να απενεργοποιήσει τη δυνατότητα που υπήρχε ώστε το πλήκτρο του Bixby να καλεί το Google Assistant, δείχνει ακόμη περισσότερο το μέγεθος του προβλήματος.
Η κάμερα
Έχουμε ξαναγράψει γι’ αυτό και δεν θα επεκταθώ. Η ιδέα να κρατήσει το S8 την ίδια κάμερα του περσινού S7 είναι τουλάχιστον εγκληματική. Όταν όλοι περίμεναν την ανταπάντηση, από μεριάς Samsung, στη διπλή κάμερα του iPhone 7 Plus – έστω κι αν έμπαινε στο μεγαλύτερο S8+ μόνο – η Samsung μας άφησε στα κρύα του λουτρού.
Αντ’ αυτού άφησε τη Huawei να δώσει απάντηση με μια πραγματικά εξαιρετική κάμερα με φακούς της Leica, Πιο γκάου πεθαίνεις. Γιατί ρε Samsung; Τι ζόρι τράβαγες;
Τέλος πάντων, αυτά. Δεν είναι κακό τηλέφωνο το Galaxy S8/S8+. Το αντίθετο μάλιστα. Απλά περιμέναμε να δοθεί περισσότερη σημασία σε μερικά απλά πράγματα, γιατί «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», που λένε, και η Apple φαίνεται να το ξέρει καλά αυτό.
από Elichord