Παρουσίαση παιχνιδιού
Η σειρά παιχνιδιών στρατηγικής turn-based Civilization, είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια (δεκαετίες για την ακρίβεια, από την εποχή του DOS και των πρώτων έγχρωμων CGA οθονών). Πρόκειται για μια σειρά που δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και που κάθε παίκτης παιχνιδιών στρατηγικής που σέβεται τον εαυτό του την έχει δοκιμάσει. Γι’ αυτό το λόγο συνέχισε να αναπτύσσεται και σήμερα πια υπάρχει κάποια έκδοσή της για όλες τις πλατφόρμες, από υπολογιστές, παιχνιδομηχανές, μέχρι tablets και smartphones. Μάλιστα, τους περισσότερους τους έχει κερδίσει για την ποιότητα και την αντοχή της στο χρόνο, σε σημείο που οι φαν της, περιμένουν κάθε καινούρια έκδοση με ανυπομονησία.
Και ενώ το Civilization ήταν μια σειρά παιχνιδιών που το σενάριό της διαδραματιζόταν στη γη, ένα μικρό κομμάτι της έπαιρνε την ιδέα αυτή στο διάστημα και πειραματιζόταν με τον αποικισμό ενός άλλου πλανήτη. Έτσι, γεννήθηκε τότε το “A Centauri”, το οποίο όμως, δυστυχώς, δεν είχε συνέχεια αν και ήταν ένα πολύ αξιόλογο κομμάτι της σειράς.
Τα χρόνια πέρασαν, η σειρά εξελίχθηκε φτάνοντας στο πραγματικά εξαιρετικό “Civilization V” και οι τύποι εκεί στη Firaxis θυμήθηκαν το ξεχασμένο “A Centauri” και σκέφτηκαν να το χρησιμοποιήσουν πάλι σαν κεντρική ιδέα και να το αναμείξουν με τα γραφικά και τους μηχανισμούς του “Civilization V” να προσθέσουν αρκετά καινούρια και ενδιαφέροντα στοιχεία που ανανεώνουν την εμπειρία με το παιχνίδι και ιδού γεννήθηκε μόλις το “Civilization Beyond Earth”!
Έτσι λοιπόν, το “Civilization Beyond Earth”, παίρνει την τελική σκηνή του “Civilization V”, όπου νικάει κάποιος φτιάχνοντας ένα διαστημόπλοιο για να μεταφέρει τον πολιτισμό του στο διάστημα για τον αποικισμό κάποιου πλανήτη, και την κάνει αρχή για το νέο παιχνίδι. Είμαστε λοιπόν στο διαστημόπλοιο και φτάσαμε μόλις στο νέο πλανήτη, μαζί με διάφορες άλλες φατρίες που αντιπροσωπεύουν συνασπισμούς γήινων εθνών, και ξεκινάμε τον αποικισμό του, έχοντας να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τους άλλους παίχτες (που χειρίζεται ο υπολογιστής σε single player mode) αλλά και τις εξωγήινες μορφές ζωής που ήδη ζουν σε αυτό τον πλανήτη και που είναι συνήθως αρκετά εχθρικές.
Η ερώτηση που πρώτη έρχεται στα χείλη μας είναι; “Αξίζει τον κόπο και τα λεφτά;” Και αυτό θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω.
Ένας νέος κόσμος
Το “Civilization Beyond Earth”, αν και μοιάζει πάρα πολύ με με το “Civilization V”, είναι ταυτόχρονα ένα καινούριο παιχνίδι που έχει το δικό του τρόπο προσέγγισης. Γι’ αυτό, αν κάποιος που ξέρει τη σειρά προσπαθήσει να το προσεγγίσει με τον τρόπο που γνώριζε από τα άλλα παιχνίδια της σειράς, μπορεί να τα βρει σκούρα. Οι ομοιότητες το κάνουν προσιτό στους ήδη γνώστες της σειράς, αλλά οι διαφορές στο σκεπτικό απαιτούν μια διαφορετική προσέγγιση προκειμένου να το διασκεδάσουμε και να εξερευνήσουμε όλες του τις δυνατότητες.
Υπάρχουν νέες μονάδες, νέοι τρόποι νίκης, ένα εντελώς νέο “τεχνολογικό δέντρο εξέλιξης” (που μάλιστα είναι σαν ιστός κι όχι σαν σειριακό δέντρο όπως στα προηγούμενα παιχνίδια, επιτρέποντάς μας να ξεκινήσουμε με όποια τεχνολογία θέλουμε), νέοι ηγέτες και μια σειρά από άλλα πράγματα που είναι έντεχνα καλυμμένα και δημιουργούν μια εντελώς καινούρια εμπειρία.
Μια από τις πρώτες και σημαντικότερες προσθέσει που έχουν γίνει και δίνουν μια εντελώς άλλη κατεύθυνση στο παιχνίδι είναι το “Affinities”. Η ιδιότητα αυτή μας επιτρέπει να εξελίξουμε το παιχνίδι πέρα από τα ανθρώπινα, αφού μας δίνει τη δυνατότητα για παράδειγμα να αναπτύξουμε τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να αναμιχθούμε και να ενωθούμε με το περιβάλλον και τους κατοίκους του εξωγήινου αυτού κόσμου.
Η “Harmony Affinity” για παράδειγμα μας επιτρέπει να αναμειχθούμε με τις μορφές ζωής του πλάνήτη και να παράγουμε νέες μονάδες που θα είναι εξωγήινες. Από την άλλη, η “Purity Affinity” μας επιτρέπει να εξελίξουμε το γενετικό υλικό των ανθρώπων χωρίς να αναμειχθούμε και να φτιάξουμε καλύτερες εκδόσεις του ανθρώπινου είδους. Και τελικά η “Supremacy Affinity” μας δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθούμε σε ρομπότ.
Κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργούνται νέες κατευθύνσεις και τρόποι για να νικήσουμε στο παιχνίδι, πέρα από τους γνωστούς που ήδη γνωρίζαμε σε προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Και επίσης, ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε, επηρεάζει και τις σχέσεις μας με τους άλλους παίχτες.
Μια άλλη καινοτομία είναι το καινούριο orbital layer, το οποίο μας μεταφέρει στη στρατόσφαιρα του πλανήτη όπου εκεί έχουμε τους διάφορους δορυφόρους που θα εκτοξεύσουμε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το παιχνίδι δεν παίζεται μόνο στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά και στη στρατόσφαιρα καθώς με τους διάφορους δορυφόρους που προσφέρουν διάφορα οφέλη – ανάλογα με την ιδιότητά τους – σε συγκεκριμένα τμήματα του χάρτη. Έτσι προστίθεται μια διασκεδαστική νέα προέκταση και νέες στρατηγικές σε ένα ήδη καλοσχεδιασμένο παιχνίδι στρατηγικής.
Ένα επιπλέον στοιχείο είναι τα “Quests”, διάφορες αποστολές που μπορούμε να εκτελέσουμε και αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού, που θα μας οδηγήσουν να αναπτυχθούμε προς μια κατεύθυνση, αποκλείοντας μια άλλη, κάτι που προσθέτει επιπλέον στην πλοκή του παιχνιδιού και μας κάνει να θέλουμε να το επαναλάβουμε για να δούμε την εξέλιξή του αν πάρουμε διαφορετικές αποφάσεις.
Oldies but Goodies
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν οι γνωστές στρατηγικές, ιδιότητες και δυνατότητες που γνωρίζαμε από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς και ειδικότερα από το “Civilization V”.
Εδώ, οι φαν και οι γνώστες της σειράς θα βρουν όλους τους γνωστούς μηχανισμούς που ήδη γνωρίζουν και που θα τους βοηθήσουν να προχωρήσουν γρήγορα το παιχνίδι, αν και, όπως είπαμε πιο πριν, η αντιμετώπισή του σαν το “Civilization V”, θα τους κάνει να χάσουν ένα μεγάλο κομμάτι της διασκέδασης (και πιθανότατα το ίδιο το παιχνίδι) εφόσον το “Beyond Earth” έχει πολλά νέα στοιχεία και χρησιμοποιεί άλλες ατραπούς για να φτάσει κανείς στην πολυπόθητη νίκη.
Όπως είπαμε λοιπόν, το τεχνολογικό δέντρο υπάρχει κι εδώ μέσα από το οποίο εξερευνούμε νέες τεχνολογίες, αλλά εδώ η μορφή ιστού που έχει μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε κατευθείαν από όποια τεχνολογία θέλουμε εμείς ανάλογα με το πώς θέλουμε να αναπτύξουμε τον πολιτισμό μας.
Η διπλωματία παραμένει σε γενικές γραμμές η ίδια με τους άλλους παίχτες να εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να προτείνουν συνεργασίες, συμφωνίες ειρήνης, συμμαχίες και ανταλλαγές προϊόντων και τεχνολογιών.
Η ίδρυση νέων πόλεων, η γεωδιαμόρφωση, το χτίσιμο κτιρίων και η δημιουργία μονάδων, ειρηνικών και πολεμικών, παραμένει σε γενικές γραμμές ίδια, αλλά με νέα ονόματα και νέες μορφές που αρμόζουν σε ένα παιχνίδι τεχνολογίας και διαστήματος.
Τελικά συμπεράσματα
Υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαμε να πούμε για το “Civilization Beyond Earth”, αλλά δε θέλουμε να σας κουράσουμε με υπερβολικές λεπτομέρειες που, έτσι κι αλλιώς κάποιος ανακαλύπτει παίζοντας το παιχνίδι.
Στο ερώτημα αν το παιχνίδι αξίζει, η απάντηση είναι ένα εμφατικό Ναι! Όχι μόνο γιατί χρησιμοποιεί σωστά τα θεμέλια της προηγούμενης σειράς κάνοντας τους παλιούς παίχτες να νιώθουν ότι είναι σε γνωστό έδαφος, αλλά και παραμένοντας φιλικό και προσιτό προς τους νέους, αλλά και γιατί έχει αναμίξει και προσθέσει πολλά νέα στοιχεία που το κάνουν ένα ουσιαστικά καινούριο παιχνίδι που πάρα πολλούς θα τους ενθουσιάσει με την ποιότητα και την ομορφιά του.