Η Google όπως όλα δείχνουν ξεκινά να χρεώνει στους κατασκευαστές συσκευών Android ένα ποσό για τη χρήση του λογισμικού που προηγουμένως ήταν δωρεάν και συνόδευε το λειτουργικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, θα μπορούσε να είναι η ακριβότερη πώληση των συσκευών αφού αφού το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τους χρήστες-αγοραστές.
Αυτό το νέο μέτρο ισχύει μόνο στην Ευρώπη, όμως, καθώς είναι αποτέλεσμα της απόφασης της Ε.Ε. ότι η Google χρησιμοποίησε αθέμιτες επιχειρηματικές πρακτικές απέναντι στον ανταγωνισμό. Επιπλέον, της επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ένας λόγος για το οποίο τα τηλέφωνα Android στέκονται τόσο καλά απέναντι στο iPhone είναι το σχετικά χαμηλό κόστος τους. Οι συσκευές αυτές είναι τόσο φθηνές εν μέρει, επειδή το λειτουργικό σύστημα Android και οι εφαρμογές που το συνοδεύουν είναι δωρεάν. Το καλοκαίρι όμως που μόλις πέρασε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η συγκεκριμένη στρατηγική είναι πλήρως αντίθετη στον υγιή ανταγωνισμό.
Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Ρυθμίστε το χρονικό όριο χρήσης μίας συγκεκριμένης εφαρμογής στο iOS 12
Τώρα από τη στιγμή που το λογισμικό Android δεν είναι εντελώς δωρεάν, μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν οι κατασκευαστές συσκευών θα ζητήσουν από τους καταναλωτές να καλύψουν το κόστος της extra χρέωσης που θα προκύπτει.
Το Gmail, το Google Maps κ.λπ. δεν είναι πλέον δωρεάν
Το κύριο πρόβλημα της ΕΕ με τη Google δεν αφορά ειδικά το Android, αλλά έχει να κάνει με την κυριαρχία της εταιρείας στον τομέα της αναζήτησης στο internet. Το Android συμβάλλει σε αυτό, ωστόσο, καθώς οι κατασκευαστές τηλεφώνων που επιθυμούν πρόσβαση στο Gmail, στο YouTube και σε άλλο σχετικό λογισμικό πρέπει να συμπεριλάβουν την εφαρμογή αναζήτησης Google και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome στις συσκευές τους.
Σε απάντηση της απόφασης της ΕΕ, η Google θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους κατασκευαστές τηλεφώνων και tablet και θα αρχίσει να χρεώνει το λογισμικό της. “Οι κατασκευαστές συσκευών θα μπορούν να χορηγήσουν άδεια χρήσης στη σουίτα εφαρμογών Google για κινητά χωριστά από την εφαρμογή αναζήτησης Google ή το πρόγραμμα περιήγησης Chrome”, γράφει η Hiroshi Lockheimer, Google SVP για τις πλατφόρμες και τα οικοσυστήματα. “Θα προσφέρουμε ξεχωριστές άδειες χρήσης στην εφαρμογή αναζήτησης Google και στο Chrome.”
Δεν υπάρχει ακόμη καμία λεπτομέρεια σχετικά με το ποια θα είναι τα τέλη για αυτό την ενσωμάτωση του Playstore στις συσκευές από εδώ και στο εξής. Είναι απίθανο να είναι μικρό το ποσό για κάθε εταιρεία που θέλει τη σουίτα εφαρμογών, αλλά όχι την εφαρμογή αναζήτησης της Google.
Το ίδιο το Android ως λογισμικό θα παραμείνει ελεύθερο και ανοιχτό.
Για να είναι σαφές, αυτό συμβαίνει μόνο στην Ευρώπη. Στον υπόλοιπο κόσμο, η εφαρμογή αναζήτησης Google θα εξακολουθεί να απαιτείται σε όλες τις συσκευές που περιλαμβάνουν τη σουίτα εφαρμογών Google για κινητά.
Κλείνοντας
Μιλάμε ξεκάθαρα για το Google Play. Η Google λέει το εξής απλό στους κατασκευαστές. Αν θέλετε το Play Store, θα πρέπει να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή αναζήτησής μας Google και τον Chrome.
Διαβάστε επίσης: Η Apple καταχώρησε στην Κίνα νέα μοντέλα iPad
Καλώς ή κακώς η Google θα πρέπει να συμβιβαστεί με τους κανόνες αλλά και τις κυρώσεις που της επέβαλλε η Ε.Ε. αν θέλει να συνεχιστεί η εξέλιξη και η βιωσιμότητα του Android.