Τα στοιχεία σας πάνε στο Internet πολύ περισσότερο απ’ ό,τι νομίζετε

df2b81f966f5306494fb35669df1dc2e f81
blog banner ired inner pages

Οι εφαρμογές στο κινητό σας στέλνουν πολύ περισσότερα στοιχεία σας απ’ ό,τι θα θέλατε σε ιστοσελίδες τρίτων.

Μια στατιστική που δεν ενθουσιάζει καθόλου είναι είναι η εξής: κατά μέσο όρο, οι εφαρμογές στο iOS και Android, στέλνουν τα στοιχεία μας τουλάχιστον σε τρεις διαφορετικές online υπηρεσίες. Και μάλλον αυτές είναι τρεις παραπάνω από αυτές που πιθανόν ήδη γνωρίζετε.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, μια ομάδα ειδικών δοκίμασε 110 δημοφιλείς εφαρμογές για iOS και Android, προκειμένου να δει ποιες από αυτές διαμοιράζουν προσωπικά στοιχεία, συμπεριφορά και συνήθειες και τοποθεσία του χρήστη με τρίτους. Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν το σκεφτόμαστε δεύτερη φορά πριν συμφωνήσουμε με τους διάφορους όρους των συμφωνιών που μας προσφέρονται από τις διάφορες εφαρμογές, οι ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι αυτό κατέληγε σε μια σοβαρού επιπέδου κατάχρηση των στοιχείων μας από μέρους των εφαρμογών.

ired internet data 01

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα, «το 73% των εφαρμογών Android διαμοιράζουν προσωπικά στοιχεία όπως το email μας με τρίτους, και 47% των iOS εφαρμογών στέλνουν πληροφορίες τοποθεσίας σε άλλους.» Ακόμη περισσότερο, το 93% των εφαρμογών Android που δοκιμάστηκαν ήταν σε σύνδεση με ένα μυστηριώδες domain ονόματι «safemovedm.com» που οι δημιουργοί των εφαρμογών υποθέτουν πως χρειάζεται «για παρασκηνιακές διαδικασίες και λειτουργίες της Android συσκευής».

Δείτε ακόμη: Η Microsoft παρακολουθεί αν παίζετε πειρατικά παιχνίδια στα Windows 10

Αλλά περισσότερο σοβαρό από όλα είναι το τελικό σημείο κλειδί της έρευνας που λέει ότι, «ένα σημαντικό ποσοστό των εφαρμογών διαμοιράζει δεδομένα των χρηστών όπως στοιχεία αναζητήσεων που κάνουν με τρίτους, χωρίς το Android ή το iOS να απαιτεί κάτι τέτοιο και να ειδοποιεί το χρήστη.»

ired internet data 02

Έτσι λοιπόν, ενώ ο διαμοιρασμός των προσωπικών σας δεδομένων δεν είναι το μόνο που συμβαίνει, το ότι συμβαίνει χωρίς τη γνώση και την πλήρη συμφωνία σας είναι κάτι ακόμη πιο σοβαρό. Αν συνυπολογίσουμε ότι, σύμφωνα με άλλη έρευνα, το 54% σε ένα πλήθος 2000 ερωτηθέντων στην Αμερική αποφάσισε να μην εγκαταστήσει κάποια εφαρμογή επειδή θα έστελνε προσωπικά δεδομένα τους σε τρίτους, αυτά τα τελευταία ευρήματα κάνουν μερικές εφαρμογές να μοιάζουν ιδιαίτερα ύποπτες.

Τελικά οι ερευνητές κατέληξαν πως το Android είναι αρκετά πιο επικίνδυνο από το iOS, ειδικά σε θέματα προσωπικών στοιχείων όπως ονόματα και email. Τα περισσότερα δεδομένα καταλήγουν στο Google, το Facebook ή το Yahoo και μερικές φορές οι εφαρμογές υγείας στέλνουν τις αναζητήσεις των χρηστών σε θέματα όπως ο «έρπης» ή η ιντερφερόνη» (φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας) σε τουλάχιστον 5 διαφορετικούς ιστοτόπους χωρίς να μας λένε τι γίνονται τα στοιχεία αυτά.

Δείτε ακόμη: Το 60% των μεγαλύτερων Νοσοκομείων των ΗΠΑ, έχουν αποδεχθεί την εφαρμογή Υγεία, της Apple

Στο Android, η εφαρμογή Text Free έστειλε δεδομένα σε ένα τεράστιο αριθμό 11 ιστοσελίδων τρίτων, το Map My Walk σε 9 ιστοτόπους , το Glide σε 8 και το Drugs.com σε 7. Όσον αφορά το iOS, το LocalScope έστειλε δεδομένα στον εκπληκτικό αριθμό των 17 ιστοτόπων, το Walgreens σε 5, τα Map My Run και Nike+ σε 4, το Fruit Ninja σε 4 και το Pinterest επίσης σε 4.

Γι’ αυτό δώστε πολύ περισσότερη προσοχή στις εφαρμογές που κατεβάζετε γιατί μπορεί να μοιράζεστε πληροφορίες προσωπικές σας με πολύ περισσότερο κόσμο απ’ ό,τι θα θέλατε.

Δείτε ακόμη: Πώς η NSA παρακολουθούσε το Internet με τη βοήθεια της ΑΤ&Τ

από Elichord

Δείτε περισσότερα:

RELATED PROJECTS