Η Apple έριξε το γάντι στη Microsoft και η Microsoft το σήκωσε.
Όταν η Apple παρουσίαζε το iPad Pro στις αρχές Σεπτεμβρίου έμπαινε δυναμικά σε ένα χώρο που μέχρι τότε, η Microsoft μονοπωλούσε: αυτόν των σούπερ-τάμπλετς. Μέχρι τότε, η σειρά Surface με «βασιλιά» το Surface Pro 3 της Microsoft ήταν ο μόνος σοβαρός αντιπρόσωπος της κατηγορίας (το Galaxy Tab Pro της Samsung, δε μπορούσε να θεωρηθεί σοβαρός ανταγωνισμός). Μέσα σ’ ένα μήνα, εμφανίζεται και η Google με το Pixel C, στη δική της παρουσίαση, και ζητάει μερίδιο από την πίτα.
Καθώς όμως η Apple «έριχνε το γάντι» στη Microsoft, σίγουρα θα περίμενε ότι η Microsoft, αργά ή γρήγορα θα ανταπαντούσε. Το θέμα είναι ότι η Microsoft προτίμησε το «γρήγορα», αντί του «αργά» και στο event των αρχών Οκτωβρίου, παρουσίασε το διάδοχο, Surface Pro 4. Κυρίες και κύριοι: «ο βασιλεύς απέθανεν, ζήτω ο βασιλεύς».
Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα εκπληκτικό μηχάνημα που περιλαμβάνει πολλές κορυφαίες δυνατότητες και ταυτόχρονα έγινε λεπτότερο και ελαφρύτερο του προκατόχου του, κάτι που δεν περίμενε κανείς.
Δείτε ακόμη: Παρουσίαση: Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 ο έτερος των γιγάντων
Η οθόνη του Surface Pro 4 είναι η ίδια που υπάρχει και στο – επίσης ολοκαίνουργιο – Surface Book με 12,3 ίντσες διαγώνιο και ανάλυση 2.763Χ1.824 pixel και πυκνότητα 267 ppi. Όμως λέπτυνε από τα 9.1 mm του Pro 3 στα 8.4 mm και – όπως είπε η Microsoft – θα γινόταν ακόμη πιο λεπτή αν δε χρειαζόταν να «χωρέσει» η θύρα USB 3.0. Το εισαγωγικό μοντέλο ζυγίζει περίπου 800gr.
Αν χρησιμοποιούσατε το stylus του Surface Pro 3, το Surface Pen του Surface Pro 4 θα σας εντυπωσιάσει. Έχει αίσθηση για 1.024 επίπεδα πίεσης κάτι που το κάνει να έχει μια πολύ καλύτερη αίσθηση φυσικότητας όταν γράφουμε ή σχεδιάζουμε με αυτό. Επίσης υπάρχει και «γόμα» στην άνω άκρη του και μπορούμε να το αναποδογυρίσουμε και να σβήσουμε ό,τι γράφαμε όπως με ένα αληθινό μολύβι.
Και η αφή και το stylus, υποστηρίζονται από ένα αισθητήριο σύστημα που η Microsoft αποκαλεί PixelSense. Είναι ένας πολύ έξυπνος συνδυασμός υλισμικού και λογισμικού που επιτρέπει μια εντυπωσιακά ακριβή αντίληψη και ανταπόκριση της αφής ή γραφής από τη συσκευή. Μάλιστα, το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα του Gorilla Glass 4, αλλά και το εσωτερικό backlight που φωτίζει την οθόνη, είναι τόσο λεπτά που νομίζεις ότι γράφεις απευθείας επάνω της.
Δείτε ακόμη: Google Pixel C: εμπρός στο δρόμο που χάραξε το iPad Pro.
Υπάρχει ένα νέο πληκτρολόγιο-κάλυμμα που τώρα πια έχει και εσωτερικό φωτισμό ενσωματωμένο, επανασχεδιασμένα πλήκτρα κι ένα πολύ μεγαλύτερο γυάλινο trackpad με αίσθηση πολλαπλής αφής 5 σημείων. Ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος επιτρέπει επίσης τη χρήση του Windows Hello (αναγνώριση προσώπου) και, εφόσον το Pro 4 έχει τις ίδιες διαστάσεις με το Pro 3, το νέο πληκτρολόγιο είναι συμβατό και με παλαιότερα μοντέλα. Η τιμή του είναι 130$, ίδια με του παλιού.
Οι θύρες έχουν επανασχεδιαστεί με έμφαση στην απλοποίηση της συνδεσιμότητας της συσκευής. Το νέο setup επιτρέπει τη σύνδεση σε ένα hub που παρέχει 4 θύρες USB 3, δύο DisplayPort με δυνατότητες 4Κ ανάλυσης, μία θύρα Ethernet και όλα αυτά μέσω μίας και μόνο θύρας σύνδεσης από τη μεριά του Surface. Το dock αυτό όμως, στοιχίζει άλλα 200$.
Μέσα στο Surface Pro 4 υπάρχει η «καρδιά» που αποτελείται από τους νεότατους επεξεργαστές της Intel, Skylake. Το εισαγωγικό μοντέλο έχει έναν Core m3 με δυνατότητα όμως να τον αλλάξουμε και να φτάσουμε μέχρι τον Core i5 και τον κορυφαίο Core i7. Η Microsoft ισχυρίζεται ότι το νέο Surface Pro 4 είναι 30% ταχύτερο από το Pro 3 και 50% ταχύτερο από το Macbook Air (άρχισαν τα όργανα, αν και είναι μάλλον ατυχής η σύγκριση), αλλά αυτό θα εξαρτηθεί περισσότερο από το για ποιο μοντέλο του Surface Pro 4 μιλάμε και με ποιο μοντέλο του Macbook Air το συγκρίνουμε. Πέραν των υπολοίπων, το Surface Pro 4 έρχεται με 4, 8 ή 16 GB RAM και αποθηκευτικό χώρο 128 GB, 256 GB, 512 GB και 1 ΤΒ εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου.
Οι κάμερες είναι δύο και εδώ με την οπίσθια να έχει ανάλυση 8 megapixel και δυνατότητα για 1080p HD βίντεο, ενώ η εμπρόσθια είναι στα 5 megapixel και έχει δυνατότητα μέχρι 720p HD βίντεο. Από συνδεσιμότητα έχουμε Wi-Fi με όλα τα νεότερα πρωτόκολλα και υποστήριξη Bluetooth 4.0. Υπάρχουν όλων των ειδών οι αισθητήρες όπως, επιταχυνσιόμετρο, τριαξονικό γυροσκόπιο, αισθητήρας εξωτερικού φωτός, μαγνητόμετρο και ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος.
Δείτε ακόμη: iPad Pro εναντίον Surface Pro 3 – Μάχη γιγάντων
Η μπαταρία έχει τη δυνατότητα για συνεχή αναπαραγωγή βίντεο για το διάστημα των 9 ωρών και είναι αντίστοιχη με αυτή του Surface Book (10 ώρες βίντεο). Η φόρτιση γίνεται μέσω της θύρας USB. Επίσης υπάρχει ένα microSD card reader, έξοδος ακουστικών και το Mini-DisplayPort για σύνδεση με οθόνες 4Κ.
Σίγουρα δεν ήταν και τόσο μεγάλη έκπληξη η ανταπάντηση της Microsoft. Ήταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί και η Microsoft επέλεξε να μην περιμένει πολύ. Και η αλήθεια είναι ότι ο ανταγωνισμός αρχίζει να γίνεται μεγάλος δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι παίκτες εμφανίζονται στο χώρο. Το Surface Pro 4 έχει αρχίσει να προ-παραγγέλλεται από τις 7 Οκτωβρίου με παράδοση για τις 26 του ίδιου μήνα με το εισαγωγικό μοντέλο (Core m3, 4 GB RAM, 128 GB αποθήκευση) να στοιχίζει 900$ και το κορυφαίο (Core i7, 16 GB RAM, 1 ΤΒ αποθήκευση) στα – κρατηθείτε – 2.700$.
Δείτε ακόμη: iPad Pro ή iPad Air 2;
από Elichord