Πείτε αντίο στη Microsoft που ξέρατε. Το νέο “τρεντ” της εταιρίας είναι το ανοιχτό λογισμικό.
Όσοι έχετε PC με Windows 8 ή 8.1, θα γνωρίζετε τις εφαρμογές Metro. Είναι αυτές οι εφαρμογές που κατεβάζετε από το Windows Store και λειτουργούν μόνο σε κατάσταση πλήρους οθόνης. Όταν όμως αναβαθμιστείτε στα Windows 10, θα ανακαλύψετε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει εντελώς. Και αυτό γιατί η Microsoft έχει εστιαστεί στην προώθηση της ανάπτυξης των εφαρμογών σε περιβάλλον ανοιχτού λογισμικού, ανοίγοντας σε όλους την πλατφόρμα των Windows.
Στην πρόσφατη BUILD 2015 είδαμε μια εντελώς νέα κατεύθυνση. Ποτέ άλλοτε η Microsoft δεν προσπάθησε τόσο απελπισμένα να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη της κοινότητας των προγραμματιστών. Αντί λοιπόν να συνεχίσει να κλειδώνει το οικοσύστημά της, αποφάσισε να στηριχτεί στην τεράστια κοινότητα προγραμματιστών ώστε να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη του λογισμικού που τόσο μόχθησε να αναπτύξει.
Η Microsoft φέρνει στο Windows Store Store εφαρμογές που στηρίζονται στα προγραμματιστικά περιβάλλοντα των C++ και .NET και τα προσφέρει στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού. Αναπτύσσει ένα όλο και μεγαλύτερο αριθμό των δικών της προγραμμάτων για άλλες πλατφόρμες όπως τα Mac OS X και Linux και ακόμη προσκαλεί προγραμματιστές από αυτές τις πλατφόρμες να δημιουργήσουν λογισμικό για τη δική της. Και τελικά, μια νέα κατεύθυνση προς το ανοιχτό λογισμικό και η αδειοδότηση προς τους προγραμματιστές του καθώς και η ενεργή ανταπόκριση στις παρατηρήσεις τους, έχει οδηγήσει πολλούς να αρχίσουν να αλλάζουν γνώμη για τον άλλοτε κραταιό γίγαντα του χώρου. Φαίνεται πως οι μέρες της “Micro$oft” έχουν πια τελειώσει.
Το εξαπλούμενο σύμπαν
Πριν μερικούς μήνες, η Microsoft εξέπληξε τους πάντες με την απελευθέρωση του .NET framework στην κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού στο Github. Με αυτή της την κίνηση, η εταιρία παρέδωσε 13 χρόνια ανάπτυξης στην πρόθυμη για πειραματισμούς κοινότητα προγραμματιστών. Τότε η Microsoft υποσχέθηκε τις αντίστοιχες runtime βιβλιοθήκες και για τις πλατφόρμες του Linux και του Mac OS X και σήμερα αυτό είναι πραγματικότητα.
Η BUILD 2015 υποσχέθηκε επίσης και μια δωρεάν εφαρμογή ανάπτυξης για όλες τις πλατφόρμες, ονόματι Visual Studio Code. “Τρέχει” και στο Mac OS X και στο Linux και συνεργάζεται άριστα με έναν τεράστιο αριθμό γλωσσών προγραμματισμού. Ακόμη περιλαμβάνει των κώδικα του Intellisense (σύστημα έξυπνης αυτόματης συμπλήρωσης κώδικα) που υπάρχει μέσα στην πλήρη έκδοση του Visual Basic Studio! Αυτό δεν είναι μια προσπάθεια να μεταφερθούν τα Windows σε άλλο είδος υλικού (hardware), αλλά ένα πλήρως ελεύθερο εργαλείο που σκοπό του έχει να κάνει την ανάπτυξη εφαρμογών για τα Windows 10 εφικτή σε οποιαδήποτε πλατφόρμα.
Είναι πια ξεκάθαρο ότι η Microsoft αγκαλιάζει ένα στιλ πιο μοντέρνας ανάπτυξης. Αν τυχόν χρησιμοποιείτε τα Windows 10 Technical Preview, θα έχετε παρατηρήσει ότι νέα builds εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και με πολλές παρατηρήσεις από τους χρήστες. Στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows η διάρκεια του beta testing διαρκούσε πολύ λιγότερο και απευθυνόταν μόνο σε hardware managers και IT professionals που έκαναν αίτηση για το πρόγραμμα και υπέγραφαν συμφωνητικά εχεμύθειας.
Αυτή τη φορά η Microsoft προσκάλεσε τους πάντες να συμμετάσχουν και να δοκιμάσουν το νέο της λειτουργικό, και μάλιστα το βιάστηκε, με το να παρουσιάσει σχεδόν αμέσως την πρώτη τεχνική προεπισκόπηση το Σεπτέμβριο του 2014. Και από τότε, η Microsoft είναι ανοιχτή σε προτάσεις για αλλαγές και βελτιώσεις. Με αυτό τον τρόπο συγκεντρώνονται δεδομένα που πριν ήταν αδύνατον να υπάρχουν και οι αλλαγές ενσωματώνονται όλο και ταχύτερα στα Windows 10. Είμαστε στην πλησιέστερη ανοιχτή έκδοση των Windows που θα μπορούσαμε να είμαστε ποτέ.
Το Microsoft Office, θρυλικό για τα κλειδώματά του, τώρα προσφέρει ένα πλήρες ΑΡΙ για πρόσθετα προγράμματα που μπορούν να δοκιμαστούν ακόμη και μέσα από ένα email client. Κι αν αυτό δε φαίνεται και πολύ επαναστατικό για μερικούς, μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη Microsoft εδώ.
Goodbye Ballmer, hello Nadella
Είναι δύσκολο να κοιτάμε τις αλλαγές που έγιναν μέσα στα τελευταία δύο χρόνια και να μην καταλάβουμε ότι οφείλονται στην απομάκρυνση του Steve Ballmer. Ο πρώην CEO της Microsoft εγκατέλειψε το Φεβρουάριο του 2014 και στη θέση του ανέλαβε ο Satya Nadella. Το Σεπτέμβριο, ανακοινώθηκαν τα Windows 10 με ένα νέο σύστημα διάθεσης και μια επιστροφή στις σχεδιαστικές αρχές των Windows XP και 7.
Κι αν χρειάζεστε κι άλλες αποδείξεις ότι ο Nadella είναι τουλάχιστον εν μέρη υπεύθυνος γι’ αυτή τη στροφή της εταιρίας, δεν έχετε παρά να κοιτάξετε τις απόψεις του Ballmer για το Linux και την κοινότητα ανοιχτού λογισμικού. Κατά τη θητεία του ως CEO της εταιρίας, ο Ballmer, χαρακτήρισε το Linux ως καρκίνωμα και – ανόητα – δήλωσε ότι “προσκολλάται σε οποιαδήποτε πνευματική ιδιοκτησία κάνοντάς τη δική του”.
Το ιστορικό του Nadella στη Sun Microsystems (λέγε με UNIX), απελευθερώθηκε τώρα και βασιλεύει ελεύθερα. Και κάνει επιθετικές κινήσεις εκμοντερνισμού της Microsoft με τον τρόπο που ξέρει καλύτερα. Αν και ο Ballmer πίστευε στην ανάπτυξη εφαρμογών και για άλλες πλατφόρμες, δίσταζε προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα στο να είναι ανοιχτές, όπως είδαμε και από τα Windows 8 (και την αποτυχία τους). Η αποχώρησή του άφησε το δρόμο ελεύθερο για μια νέα προσέγγιση.
Το αποτέλεσμα είναι μια ξεκάθαρη και εμφανής διαφοροποίηση στην κουλτούρα της Microsoft, από τη μουσική στις διαφημίσεις μέχρι την αλλαγή στο στιλ των παρουσιάσεων. Υπάρχουν ζωντανές σκηνές τώρα, μοντέρνα μουσική και υψηλόβαθμα στελέχη με ντύσιμο αλλά Steve Jobs (για άλλη μια φορά η Apple έδειξε το δρόμο).
Μεγάλες αλλαγές για μια μεγάλη εταιρία
Τον τελευταίο χρόνο η Microsoft έκανε μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει την εικόνα που είχαμε γι’ αυτήν. Μερικές είναι μικρές όπως η προσφορά προγραμμάτων ανάπτυξης και η παραγωγή περισσότερου λογισμικού για άλλες πλατφόρμες. Κάποιες είναι μεγάλες όπως η απελευθέρωση του .NET στην κοινότητα ανοιχτού λογισμικού και η μεγάλη περίοδος beta testing των Windows 10 με τη συμμετοχή της κοινότητας των τελικών χρηστών και των προτάσεών τους.
Όσο κι αν της αρέσει να κονταροχτυπιέται με τη Google, από την άλλη δείχνει ότι ξέρει να διδάσκεται από τους ανταγωνιστές της, ειδικά όταν έχει να κάνει με την εταιρική συνεργασία. Οι κινήσεις που άλλοι γίγαντες του χώρου έκαναν ώστε να εκτιναχτούν από “το μηδέν στο εκατό“, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στο Redmond και φαίνεται πως είμαστε στην αρχή κοσμοϊστορικών αλλαγών. Είτε τελικά θα συνεχίσουν έτσι, είτε όχι, το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη είναι η αναγνώριση ότι κάνεις λάθος και η χρήση μέτρων που θα διορθώσουν την κατάσταση. Και, απ’ όσο φαίνεται, η Microsoft ξεκαθάρισε πως θέλει να βαδίσει προς αυτή την κατεύθυνση.
από Elichord