Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από λέξεις σχετικά με το Android και με το λογισμικό του iPhone, το iOS, καθώς και με τους λόγους για τους οποίους το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Αυτές οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα διασκεδαστικές θα έλεγε κανείς έως και κολακευτικές, αφού είναι πολύ ωραίο όταν κάποιος ακούει πως το λογισμικό που έχει επιλέξει είναι καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν.
Ωστόσο, είναι παράλογο να πεις πως ένα λογισμικό είναι τέλειο σε όλα. Όλα τους υπερτερούν σε κάτι σε σχέση με τον ανταγωνισμό και υστερούν αντίστοιχα.
Σε έναν τέλειο κόσμο, υποθετικά μιλώντας, η Apple και η Google θα μπορούσαν να ενωθούν (με την ονομασία Gapple;;;) και να φτιάξουν το τέλειο λογισμικό από κάθε άποψη. Όμως από τη στιγμή που αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει, σε αυτό το άρθρο θα δούμε 5 πράγματα που το λογισμικό iPhone (iOS) μπορεί να κάνει πολύ καλύτερα από το Android.
Αναβαθμίσεις – Ενημερώσεις
Ο τρόπος με τον οποίο το iOS και το Android ενημερώνονται, είναι εντελώς διαφορετικός. Η Google χρησιμοποιεί το “Play Services” για να χειριστεί πολλά από τα τμήματα ασφάλειας και συμβατότητας εφαρμογών του Android, με το λογισμικό του iPhone να μην περιέχει κάθε χαρακτηριστικό για τα παλαιότερα μοντέλα. Φυσικά, κανείς δεν αρνείται πως το iOS έχει καλύτερο σύστημα ενημερώσεων από αυτό του Android.
Όταν το Android ενημερώνεται, μόνο οι συσκευές της Google που στην παρούσα φάση υποστηρίζονται, μπορούν να δεχθούν τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού. Οι συσκευές αυτές αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό μέσα στον ατελείωτο κόσμο των Android smartphones. Είναι πολύ δύσκολο άλλωστε για τη Google να υποχρεώσει μία άλλη εταιρεία να στείλει μία ενημέρωση, για τον απλό λόγο πως η Google ΔΕΝ κατασκευάζει το Android. Απλά δίνει τον πηγαίο κώδικα σε άλλες εταιρείες για να χτίσουν μόνες τους από εκεί και πέρα. Αφού ο κώδικας ενημερωθεί, η Google δε μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω.
Αυτό φυσικά δεν αλλάζει το γεγονός πως οι περισσότερες συσκευές Android χρησιμοποιούν μία παλαιότερη έκδοση software. Το λάθος είναι των εταιρειών που κατασκευάζουν τις συσκευές, αλλά οι κατηγορίες αφορούν τη Google.
Η Apple από την πλευρά της είναι αυτή που φτιάχνει το iOS, το λογισμικό του iPhone. Το κλειδί της επιτυχίας όπως έχουμε τονίσει και σε άλλα μας άρθρα, είναι πως η Apple έχει κάνει τον τέλειο συνδυασμό software και hardware, με αποτέλεσμα να προσφέρει τις μέγιστες επιδόσεις. Δεν πουλάει σε τρίτους το λογισμικό της αλλά το κρατάει για τις συσκευές που η ίδια κατασκευάζει. Αυτό της δίνει το πλεονέκτημα να έχει πιο άμεση σχέση με τους χρήστες, αφού δεν υπάρχει κάποιος μεσάζοντας (εταιρεία) όπως συμβαίνει με το Android, καθώς και το να παρέχει συχνές ενημερώσεις, αμεσότερες λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν, καθώς και υποστήριξη των συσκευών για 5 τουλάχιστον χρόνια.
Junk Apps
Αν αγοράσουμε μία Android συσκευή από ένα κατάστημα κάποιου παρόχου κινητής τηλεφωνίας, μπορεί να παρατηρήσουμε την ύπαρξη κάποιων εφαρμογών, το οποίο το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία της συσκευής μιας και δε χρησιμεύουν πουθενά. Οι μόνες συσκευές που αποκλείεται να “κουβαλάνε” τέτοιες εφαρμογές, είναι οι συσκευές της Google. Κάποιος θα έλεγε πως η Google δεν ευθύνεται για το γεγονός πως οι χρήστες έρχονται αντιμέτωποι με περιττές εφαρμογές (Junk Apps) αλλά και πάλι έχει ένα μερίδιο ευθύνης, αφού αυτό συμβαίνει μέσα από το Android.
Το βασικό πρόβλημα με τις εν λόγω εφαρμογές, είναι πως συλλέγουν δεδομένα τα οποία στέλνουν στον πάροχο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι χρήστες αυτό δεν το γνωρίζουν ενώ δεν έχουν καμία εικόνα σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα δεδομένα.
Από την άλλη, η Apple προσφέρει “pure iOS” στο χρήστη. Το λογισμικό iPhone έρχεται καθαρό, χωρίς προσθήκες από τον εκάστοτε πάροχο. Όπου και να αγοράσουμε μία iOS συσκευή, θα είναι ακριβώς η ίδια. Άρα, η Apple μας εγγυάται την καθαρότητα του λειτουργικού της καθώς και το γεγονός ότι δε θα είναι “φορτωμένο” με περιττές εφαρμογές.
Υποστήριξη
Το AppleCare απλά είναι μοναδικό. Όταν έχεις ένα πρόβλημα με το λογισμικό iPhone ή γενικότερα με οποιαδήποτε συσκευή της Apple, απλά καταφεύγεις στο service. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η Apple. Στις Η.Π.Α και στις χώρες που υπάρχουν Apple Stores, η εξυπηρέτηση είναι ακόμα πιο άμεση. Στη χώρα μας υπάρχει μία μεγαλύτερη καθυστέρηση, αφού δεν έχουμε Apple Stores αλλά μόνο εξουσιοδοτημένους resellers και αντιπροσώπους.
Οι συσκευές Android (πλην ελαχίστων) κατά κανόνα δεν απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια. Οι κατασκευαστές είναι τόσοι πολλοί, όπου κάθε ένας έχει τη δική του πολιτική ως προς την εξυπηρέτηση των πελατών του. Δεν εννοούμε πως κάποιος δε θα βγάλει άκρη, αλλά η εμπειρία του Apple Care είναι κάτι το ξεχωριστό. Βέβαια, κοστίζει.
Να σημειώσουμε πως οι συσκευές της Apple στην Ελλάδα καλύπτονται από διετή εγγύηση, εφόσον ο πωλητής έχει ελληνικό Α.Φ.Μ. Άρα, η εν λόγω υπηρεσία έχει ενδιαφέρον μετά τα δύο χρόνια, αν κάποιος ενδιαφέρεται να κάνει κάποια επέκταση.
iMessage
Η υπηρεσία iMessage της Apple, είναι ίσως η χειρότερη και παράλληλα η καλύτερη υπηρεσία μηνυμάτων που έχει ποτέ δημιουργηθεί. Είναι η καλύτερη επειδή είναι ταχύτατη, μπορείς να στείλεις τα πάντα αλλά, μόνο σε μία Apple συσκευή. Πρόκειται δηλαδή για μία υπηρεσία στο λογισμικό iPhone που αφορά τις Apple συσκευές. Αν για παράδειγμα κάποιος προσπαθήσει να στείλει ένα μήνυμα από το iPhone σε ένα Samsung Galaxy, τότε αυτό θα είναι απλά ένα SMS που θα χρεωθεί κανονικά από τον πάροχο. Το iMessage δε χρεώνεται από τον πάροχο. Το μόνο που χρειάζεται είναι σύνδεση δικτύου (Κινητής τηλεφωνίας ή Wi-Fi).
Από την πλευρά της η Google έχει προσπαθήσει να κάνει κάτι αντίστοιχο, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ο μεγαλύτερος λόγος που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, είναι επειδή θέλησε να κατασκευάσει μία υπηρεσία που θα δούλευε παντού. Όχι μόνο στο Android, αλλά και στο λογισμικό iPhone (iOS) κ.α. Μία τέτοια εφαρμογή φάνηκε πως θα ήταν το Hangouts, αλλά τo άβολο interface σε συνδυασμό με το γεγονός πως η εφαρμογή πρέπει να εγκατασταθεί χειροκίνητα, απομακρύνει τους χρήστες από μία άμεση εμπειρία.
Διαβάστε επίσης: 10 λόγοι για τους οποίους το iPhone είναι καλύτερο από Android συσκευές
Το Allo είναι μία πολύ καλή εφαρμογή που επιτρέπει τη συνομιλία μεταξύ όσων χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τα SMS. Αυτό σημαίνει πως περνά αδιάφορη από τους χρήστες που χρησιμοποιούν το iPhone, αφού έχουν το iMessage που ήδη δουλεύει και που λειτουργεί και σαν εφαρμογή για μηνύματα (SMS).
Η Google θα μπορούσε να ξεχάσει όσους χρησιμοποιούν το λογισμικό iPhone και να φτιάξει μία εφαρμογή που θα δουλεύει άριστα μεταξύ των Android συσκευών και με το Chrome OS. Έτσι, οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να την ενσωματώσουν και να την έχουν ως προ-εγκατεστημένη στις συσκευές, για να είναι άμεση η πρόσβαση από το χρήστη.
Ασφάλεια και Απόρρητο
Η Apple συλλέγει δεδομένα από οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το λογισμικό iPhone (iOS) και μπορούμε να πούμε ότι κάνει εξαιρετική δουλειά με το να τα κρατάει με απόλυτη ανωνυμία ασφαλή. Η Google κάνει το ίδιο, παρά τα όσα έχουμε ακούσει και διαβάσει κατά καιρούς. Από την άλλη, αυτό δε σημαίνει πως το Android δεν έχει σοβαρά θέματα όταν μιλάμε για ασφάλεια και απόρρητο.
Οι ενημερώσεις είναι μέρος του προβλήματος. Μία συσκευή της Google (το Pixel ας πούμε), μπορεί να έχει τις κατάλληλες άμυνες για να αποσοβήσει την οποιαδήποτε απόπειρα υποκλοπής δεδομένων. Το ίδιο κάνει και η BlackBerry. Οποιοδήποτε όμως άλλο μοντέλο, συμπεριλαμβανομένων των συσκευών που πωλούνται από τους εκατοντάδες κατασκευαστές Android συσκευών, δεν προστατεύεται όπως πρέπει. Η Google φροντίζει τα δεδομένα μας, χωρίς φυσικά να ανησυχεί για το αν κάποιος hacker υποκλέψει τα τραπεζικά μας στοιχεία, επειδή έχουμε εγκατεστημένη κάποια παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού.
Η Google καταλαβαίνει την ασφάλεια και το απόρρητο στο internet, αλλά κάποιες από αυτές τις γνώσεις χάνονται όταν μιλάμε για το Android.
Τώρα θα μιλήσουμε για τις άδειες. Το Android κάνει σχετικά καλή δουλειά όταν σε αφήνει να αποφασίσεις για το τι μπορεί να κάνει ή όχι μία εφαρμογή, αλλά δεν εξηγεί καθόλου τι σημαίνουν αυτές οι άδειες στην πραγματικότητα. Τουλάχιστον, ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Όταν μία εφαρμογή μπορεί να δημιουργήσει λογαριασμούς στη συσκευή μας ή να διαβάσει τα στοιχεία μας, μάλλον χρειαζόμαστε κάποιες εξηγήσεις για το πώς και το γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θα πρέπει η Google να γίνει λίγο πιο σκληρή με τους προγραμματιστές ώστε να τους υποχρεώσει να έχουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στους χρήστες.
Η Apple από την πλευρά της είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Υπάρχει σαφής έλεγχος των εφαρμογών που είναι καταχωρημένες στο App Store, ενώ πριν ανέβουν, περνάνε από “βασανιστικούς ελέγχους”. Φυσικά και οι developers ακολουθούν μία συγκεκριμένη πολιτική που έχει η εταιρεία καθορίσει.
Διαβάστε επίσης: Ήρθε η στιγμή που η Apple πρέπει να λύσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στο iCloud
Καταλήγουμε
Και τα δύο λειτουργικά συστήματα, έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους. Στο άρθρο αυτό είδαμε 5 σημεία στα οποία το iOS (λογισμικό iPhone) υπερτερεί σε σχέση με το Android. Θεωρούμε πως ο τομέας της ασφάλειας και του απορρήτου, καθώς και αυτός των ενημερώσεων, είναι αυτοί στους οποίους η Google θα πρέπει να ρίξει περισσότερο βάρος, δεδομένου ότι πρόκειται για “αγκάθια” τα οποία βασανίζουν το Android από τη γέννησή του μέχρι και σήμερα.