Εφαρμογές Google Μάθετε τα μυστικά τους και πώς θα τις χρησιμοποιήσετε με επιτυχία!

4f6664248807d507f208c9bbfeddf005 806
blog banner ired inner pages

Κάθε πιστοποιημένη από τη Google Android συσκευή, φέρει προεγκατεστημένες και ένα σωρό εφαρμογές της. Πολλοί τις χρησιμοποιούν, άλλοι δεν ξέρουν σε τι χρησιμεύουν και μερικοί εκμεταλλεύονται όλα τα χαρακτηριστικά που μας προσφέρουν. Θα δούμε λοιπόν σήμερα πώς θα γλιτώσουμε χρόνο, χρήμα και πολύτιμο χώρο στη συσκευή μας με τη βοήθειά τους.

Play Store

Το γνωστό μας μαγαζάκι με τις εφαρμογές και τα παιχνίδια, είναι μία εφαρμογή που δίνει η Google αποκλειστικά σε συσκευές που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει για αυτό και όταν διαλέγετε μία Android συσκευή θα πρέπει να σιγουρευτείτε οτι έχει το Play Store προεγκατεστημένο.

Εκτός από τις δωρεάν εφαρμογές, το Play Store διαθέτει και άλλες, επί πληρωμή. Για να μπορέσουμε να αγοράσουμε μερικές από αυτές θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό στην υπηρεσία Google Wallet. Απλά κάνουμε login με τους κωδικούς του Gmail μας και προσθέτουμε τον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Το Play Store εκτός από εφαρμογή στη συσκευή μας, διαθέτει και παρουσία στο ίντερνετ. Μπαίνοντας από τον υπολογιστή μας στη σελίδα play.google.com και κάνοντας login με το Gmail μας, θα δούμε όλες τις εφαρμογές που έχουμε ή που είχαμε εγκαταστήσει στο παρελθόν. Από εκεί μπορούμε να εγκαταστήσουμε αλλά και να απεγκαταστήσουμε ασύρματα και με ένα κλικ, όσες εφαρμογές θέλουμε σε όλες τις συσκευές που έχουμε στο λογαριασμό μας.

Ένα τελευταίο και πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι το ιστορικό όλων των εφαρμογών που έχουμε εγκαταστήσει ποτέ. Θα το βρούμε στην εφαρμογή πατώντας “Μενού > Οι εφαρμογές μου > Όλες” και εκεί θα βρούμε όλες αυτές που κάποια στιγμή είχαμε εγκαταστήσει αλλά δε θυμόμαστε την ονομασία τους.

Gmail
Το Gmail είναι πιθανότατα το καλύτερο email στον κόσμο και εφόσον έχουμε κάνει ήδη λογαριασμό στο Android τηλέφωνό μας, μπορούμε να το δοκιμάσουμε. Διαθέτει πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά όπως τα “Εισερχόμενα προτεραιότητας”, μία κατηγορία μηνυμάτων τα οποία είναι πιο σημαντικά από άλλα, όπως και τη φοβερή μηχανή ανεπιθύμητων με τη βοήθεια της οποίας δε θα δούμε ποτέ spam στο λογαριασμό μας.

Αυτό όμως δε σημαίνει οτι θα χάσουμε τα παλιά μας email. Στη διεύθυνση mail.google.com αν πατήσουμε “Ρυθμίσεις > Λογαριασμοί & Εισαγωγή” μπορούμε να ρυθμίσουμε όλα τα υπόλοιπα email μας να έρχονται εδώ για να τα ελέγχουμε σε ένα μέρος! Έτσι δε θα χρειαστεί να κατεβάσουμε τις αντίστοιχες εφαρμογές του Yahoo! και του Hotmail (πλέον Outlook mail) και να δεσμεύσουμε επιπλέον χώρο στη συσκευή μας, ενώ με τη βοήθεια των ετικετών μπορούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε με ευκολία.

Διαβάστε επίσης: Πώς το Apple Watch έσωσε τη ζωή ενός ανθρώπου

Άλλο ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό του Gmail είναι οι επαφές. Εκεί μπορούμε να αποθηκεύσουμε όλες τις επαφές του τηλεφώνου μας μία φορά και δε θα χρειαστεί ποτέ ξανά να αγχωθούμε αν το χάσουμε ή αν αγοράσουμε άλλο. Μπορούμε να προσθέσουμε τις επαφές μας είτε από το κινητό είτε από την ιστοσελίδα του Gmail και όλες οι αλλαγές θα συγχρονιστούν και στα δύο αυτόματα!

To Gmail τέλος, διαθέτει και άλλο ένα χαρακτηριστικό με την ονομασία “Tasks”. Είναι μία λίστα στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε πρόχειρες εργασίες όπως τα ψώνια του super market. Δυστυχώς για αυτό δεν υπάρχει επίσημη εφαρμογή από τη Google για να το χειριζόμαστε από το τηλέφωνο όμως υπάρχουν ένα σωρό άλλες, όπως το GTasks.

Talk
Το Google Talk είναι το αντίστοιχο MSN για τους λογαριασμούς της Google το οποίο προσφέρει ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, κλήσεις ήχου και βιντεοκλήσεις μέσω WiFi ή δικτύου 3G. Πολλοί ψάχνουν να κατεβάσουν το Skype στο κινητό τους όμως δε γνωρίζουν οτι έχουν κάτι αντίστοιχο και ποιοτικότερο ήδη στη συσκευή τους. Μπορούμε λοιπόν να δούμε και να μιλήσουμε με τους φίλους μας αρκεί να έχουν και αυτοί Android τηλέφωνο ή να κάνουν login στο Gmail στον υπολογιστή τους. Το GTalk κάποια στιγμή θα ενωθεί με το Messenger που θα δούμε παρακάτω.

Google+ & Messenger
H Google διαθέτει και το δικό της κοινωνικό δίκτυο. Ότι κάνουμε στο Facebook μπορούμε να το κάνουμε και εκεί δηλαδή να μιλήσουμε με φίλους μας, να τους δείξουμε ένα ωραίο βίντεο από το YouTube και να ανεβάσουμε τις φωτογραφίες μας εκεί. Σχετικά με το τελευταίο, η Google μας παρέχει έως και 1GB ελεύθερου χώρου για τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζουμε εκεί (μπορούμε και να τα έχουμε κρυφά αν θέλουμε) και μας κάνει ένα φοβερό δώρο: Οι φωτογραφίες με μέγεθος μικρότερο από 2048×2048 pixel αλλά και τα βίντεο τα οποία είναι μικρότερα από 15 λεπτά σε διάρκεια, δε μετράνε στο δωρεάν χώρο μας! Μπορούμε να ανεβάσουμε κυριολεκτικά άπειρα βίντεο και φωτογραφίες και να τα έχουμε αποθηκευμένα εκεί και όχι σε ένα σκληρό δίσκο που κάποια στιγμή θα χαλάσει.

Το Google+ κάνει και άλλα πράγματα όμως. Διαθέτει τη λειτουργία Hangout που είναι στην ουσία μία ομαδική βιντεοκλήση έως και 10 ατόμων ταυτόχρονα, στην οποία μπορούμε να επεξεργαστούμε αρχεία, να δούμε όλοι μαζί βίντεο από το YouTube αλλά και να μοιραστούμε την επιφάνεια εργασίας μας με τους φίλους μας. Πολύ καλύτερο από το Skype αν θέλετε τη γνώμη μου.

Μέρος του Google+ είναι και το Messenger που θα βρείτε στη συσκευή σας. Πρόκειται για ένα πιο εξελιγμένο GTalk, το οποίο κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει τον προκάτοχό του. Μέσα από αυτό πραγματοποιούμε την άμεση επικοινωνία αλλά και τα Hangout που είδαμε παραπάνω.

Play Music (Μουσική Play)
Ο προεγκατεστημένος music player του Android είναι πιθανότατα και ο καλύτερος. Σίγουρα δεν ξεχωρίζει για την κατηγοριοποίηση των μουσικών κομματιών μιας και όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να το κάνουν αυτό, αλλά τι θα λέγατε να έχετε έως και 20.000 κομμάτια αποθηκευμένα στο λογαριασμό σας στο Google και να έχετε πρόσβαση σε αυτά από οπουδήποτε;

Παλαιότερα είχαμε δείξει έναν τρόπο για να το ενεργοποιήσουμε στην Ελλάδα, οπότε δοκιμάστε τον, μεταφέρετε όλη τη μουσική σας εκεί και κατεβάστε στη συσκευή σας μόνο τα αγαπημένα σας για να γλιτώσετε χώρο. Τα υπόλοιπα θα είναι αμέσως διαθέσιμα μόλις συνδέεστε σε ένα δίκτυο WiFi και θα μπορείτε να τα κατεβάσετε με ευκολία.

Google Maps (Χάρτες)
Οι πασίγνωστοι πλέον χάρτες της Google είναι προεγκατεστημένοι στη συσκευή μας αλλά προσφέρουν πολλά παραπάνω από την απλή αναζήτηση περιοχών στο χάρτη. Μέσα στο μενού τους θα βρούμε και τα εξής:

  • Τοπικό: Περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως μπαρ, εστιατόρια και αξιοθέατα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν online τουριστικός οδηγός μιας πόλης. Το καλύτερο από όλα είναι οτι μπορούμε να βαθμολογήσουμε την κάθε επιχείριση ξεχωριστά και έτσι να ενημερώσουμε τους άλλους χρήστες που θα τις επισκεφτούν.
  • Πλοήγηση: Είναι η πρώτη φορά που είδαμε δωρεάν εφαρμογή πλοήγησης και από τότε ξεφυτρώνουν συνέχεια και άλλες. Με φωνητικές οδηγίες στροφή – στροφή είναι το τέλειο εργαλείο για τους επαγγελματίες οδηγούς αλλά και για εμάς που κάνουμε βόλτες. Δυστυχώς δεν είναι έτοιμο ακόμα για την Ελλάδα όμως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακολουθώντας τον παλιό μας οδηγό.

 

  • Latitude: Από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά του Maps το οποίο λίγοι χρησιμοποιούν! Με το Latitude μπορούμε να μοιραστούμε την τοποθεσία μας με φίλους όποια στιγμή θέλουμε. Αν για παράδειγμα έχουμε κατεβεί στην αγορά της πόλης και θέλουμε να βρεθούμε με ένα φίλο μας, το ενεργοποιούμε και απλά έρχεται και μας βρίσκει! Ούτε τηλεφωνήματα, ούτε οδηγίες, ούτε τίποτα. Μπορούμε επίσης να κάνουμε check-in σε κάποιο κατάστημα ενημερώνοντας τους φίλους μας οτι είμαστε σε ένα συγκεκριμένο ή οτι πήγαμε εκεί νωρίτερα. Τελευταίο και άκρως εντυπωσιακό είναι το “Ιστορικό τοποθεσίας”, το οποίο αν ενεργοποιήσουμε μπορούμε να δούμε  όλες τις διαδρομές μας ανά ημέρα, καθώς και χρήσιμα στατιστικά για το χρόνο που περνάμε στο σπίτι, στη δουλειά αλλά και εκτός. Φυσικά όλα τα παραπάνω μπορεί να τα κρύψει ή να τα διαγράψει ο χρήστης οποιαδήποτε στιγμή.

 

Currents

Από την έκδοση Jelly Bean και μετά, το Currents είναι και αυτό προεγκατεστημένο στη συσκευή μας. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο αναγνώστη ιστοσελίδων σε μορφή εφημερίδας. Εκεί λοιπόν μπορούμε να προσθέσουμε τα rss feed (το πορτοκαλί εικονίδιο πάνω δεξιά στη σελίδα μας) όλων των σελίδων που θέλουμε να παρακολουθούμε και να δημιουργήσουμε μία προσωπική εφημερίδα με δωρεάν, φρέσκα νέα κάθε φορά που θα την ανοίγουμε. Για παράδειγμα η δική μου περιέχει Πολιτική, Αθλητικά, Τεχνολογία, Games, Android και Αστεία, ενώ μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει τη δική του. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και την ειδική έκδοση του Dr. Android στο Currents σας!

Στη συσκευή μας θα βρούμε ακόμα το YouTube, το Movie Studio αλλά και το Car Home, των οποίων τα ονόματα λένε ακριβώς τι κάνουν και δεν έχουν κάποια επιπλέον ιδιαιτερότητα. Υπάρχουν ένα σωρό ακόμα εφαρμογές της Google στο Play Store μαζί με όλες όσες προαναφέραμε (εκτός των Talk και Play Store), για να τις κατεβάσετε αν τυχόν δεν τις έχετε ήδη.

Η ποιότητά τους είναι εξαιρετική, αξίζει να αναφέρουμε οτι είναι όλες δωρεάν αλλά και οτι η κάθε μία διαθέτει τη δική της ιστοσελίδα για να μπορούμε να κάνουμε αλλαγές και από τον υπολογιστή του σπιτιού μας. Για αυτό λοιπόν δοκιμάστε τις και ίσως σας εξυπηρετήσουν με όλα όσα θέλετε να κάνετε.

 

Διαβάστε επίσης: Τα σχέδια της Apple για την εξαφάνιση του Notch

RELATED PROJECTS