Επιβολή τερματισμού εφαρμογών σε iPhone και iPad. Δείτε πώς γίνεται και πότε πρέπει να την εκτελούμε.

5f1973914eac721da18bac5bc6074bc6 750
blog banner ired inner pages

Με την ανάγνωση και μόνο του τίτλου του παρόντος κειμένου οι περισσότεροι αναγνώστες μας θα σκεφτούν πως πρόκειται για κάτι που ήδη γνωρίζουν και αυτό είναι κάτι που αληθεύει.

Όμως, νέοι χρήστες καταφθάνουν στο iOS σε συνεχή βάση και πιστέψτε με, είναι αρκετοί που δεν γνωρίζουν πώς και γιατί να επιβάλουν το κλείσιμο μιας εφαρμογής. Κυρίως όμως, ίσως το κείμενο αυτό να αποτελεί και μία ευκαιρία, για να επανεξετάσουμε τη συνήθεια πολλών χρηστών να επιβάλουν τον τερματισμό των ανοικτών εφαρμογών τους, σε μόνιμη βάση.

Υπό κανονικές συνθήκες, το iOS είναι σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μη χρειάζεται να κλείνουμε συνέχεια τις ανοικτές εφαρμογές μας. Όταν το iOS χρειαστεί πόρους από τη μνήμη, αυτόματα θα κλείσει κάποιες εφαρμογές (αν και αυτές θα παραμένουν ορατές στην οθόνη πολυδιεργασιών – στην ουσία όμως θα έχουν κλείσει) και θα ανακτήσει το μέγεθος της μνήμης που αυτές καταλάμβαναν. Επιπροσθέτως, με τον τρόπο αυτό κλείνουν οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε λιγότερο, λόγω των αλγόριθμων που το iOS διαθέτει

Διαβάστε επίσης: iOS Ringtones – Οδηγός δημιουργίας και συγχρονισμού

Αρκετοί χρήστες βέβαια επιλέγουν να τις κλείνουν συνέχεια από μόνοι τους, κυρίως για να έχουν την αίσθηση της “μη βεβαρημένης συσκευής, που έχει μπόλικη διαθέσιμη RAM”. Απλά, έτσι επιβαρύνουν (ελάχιστα όμως) τη μπαταρία της συσκευής τους, καθώς οι εφαρμογές πρέπει εκ νέου να “ενημερωθούν”, όταν ανοίξουν και πάλι. Κάτι βέβαια που είναι πολύ σχετικό, γιατί από τη στιγμή που δεν έχουμε ενεργοποιημένη την ανανέωση στο υπόβαθρο, η “ενημέρωση” αυτών των εφαρμογών θα γίνει και πάλι κατά το επόμενο άνοιγμά τους. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως οι διαφορές σε συνθήκες πραγματικής χρήσης, είναι ελάχιστες.

Σε ποιες περιπτώσεις τελικά πρέπει να κλείνουμε τις εφαρμογές;

Ένα πρώτο συμπέρασμα λοιπόν, είναι πως είτε συνηθίζετε να κλείνετε τις εφαρμογές από μόνοι σας, είτε όχι, σοβαρή διαφορά δεν θα δείτε, εκτός, αν έχετε για τις εφαρμογές αυτές ανοικτή την ανανέωση στο υπόβαθρο. Σε αυτή την περίπτωση και μόνο, συστήνω το μη κλείσιμο των εφαρμογών από το multitasking bar.

Γενικά πάντως, ο κανόνας είναι πως σοβαρή διαφορά στη “σβελτάδα” του κινητού και στην κατανάλωση της μπαταρίας, δεν θα δείτε. Πράξτε όπως σας βολεύει. Πότε λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε να κλείνουμε τις εφαρμογές από την οθόνη πολυδιεργασιών (multitasking bar);

  • Όταν μία εφαρμογή έχει κολλήσει
  • Όταν χρειαζόμαστε να αυξήσουμε τη διαθέσιμη μνήμη για να τρέξουμε ένα απαιτητικό σε πόρους παιχνίδι (και θέλουμε αυτό να γίνει άμεσα)

Πώς επιβάλουμε τον τερματισμό μίας εφαρμογής

kill apps iphone ipad 1

Πατάμε δύο φορές στο πλήκτρο Home και θα εμφανιστεί η οθόνη πολυδιεργασιών.

kill apps iphone ipad 2

Σύρουμε προς τα πάνω και “εξαφανίζουμε” την εφαρμογή.

Αν θέλουμε να κλείσουμε πολλές εφαρμογές μαζί, μπορούμε να κλείνουμε ταυτόχρονα δύο ή και περισσότερες, κάνοντας την ίδια ακριβώς κίνηση και χρησιμοποιώντας περισσότερα δάκτυλα.

Είδαμε πώς μπορούμε να κλείσουμε τις εφαρμογές που είναι ανοικτές στη συσκευή μας, αλλά, και σε ποιες περιπτώσεις αυτό προτείνεται. Οι χρήστες, εκτιμώ πως δεν χρειάζεται να “αγχώνονται” για τέτοιου είδους ζητήματα στο iOS. Όποια και αν είναι η “συμπεριφορά” τους επί του θέματος, αξιοσημείωτη διαφορά στη χρήση της συσκευής και στην απόδοση της μπαταρίας, δεν θα δουν.

Όταν όμως υπάρξει πρόβλημα και μια εφαρμογή “κρεμάσει”, η οθόνη πολυδιεργασιών, εκτός από την κύρια αποστολή της (που είναι η δυνατότητα εναλλαγής ανοικτών εφαρμογών), είναι και το σημείο του iOS που θα μπορέσουμε να επιβάλουμε το κλείσιμο μίας “κολλημένης” ή προβληματικής εφαρμογής.

Ελπίζω οι νέοι αναγνώστες μας, αλλά και οι νέοι στο χώρο του iOS γενικότερα, να βρήκαν χρήσιμη τη λειτουργία αυτή, αλλά ταυτόχρονα, να βάλαμε και ένα τέλος στο όλο “debate” που έχει δημιουργηθεί. Δεν παίζει σοβαρό ρόλο στην απόδοση του συστήματος και στην κατανάλωση της μπαταρίας, ο χειρισμός που εμείς επιλέγουμε. Είτε κλείνουμε συνέχεια από μόνοι μας τα apps, είτε όχι, διαφορά δεν θα καταλάβουμε.

από Kostthem

RELATED PROJECTS