To Facebook ενσωμάτωσε ένα νέο χαρακτηριστικό στην εφαρμογή του iOS για το iPhone και το iPad που το ονομάζει “Προστασία”. Η ονομασία κάνει πολλούς χρήστες να νιώθουν άνετα και ασφαλείς νομίζοντας πως το Facebook φροντίζει για το απόρρητό τους. Η αλήθεια όμως διαφέρει κατά πολύ.
Πηγαίνοντας στα “Περισσότερα” της εφαρμογής θα δούμε την ενότητα “Προστασία”. Πατώντας επάνω της γίνεται επί τόπου redirect, το οποίο μας οδηγεί στο App Store και συγκεκριμένα σε μία εφαρμογή με την ονομασία Onavo Protect.
H συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία χρησιμοποιεί ένα δίκτυο VPN σχεδιάστηκε με σκοπό να συλλέγει και να αναλύει τα δεδομένα των χρηστών, με σκοπό να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και τα προϊόντα του Facebook!
Όπως διαβάζουμε στο TechCrunch, το Facebook αγόρασε την εταιρεία λογισμικού ασφαλείας Onavo το 2013. Τώρα πλέον, το Facebook έκρινε σωστό πως θα πρέπει να εισάγει το εν λόγω λογισμικό και επίσημα στην εφαρμογή του Facebook σε iOS και Android με την ταμπέλα “Προστασία”.
Διαβάστε επίσης: Το φοιτητικό πρόγραμμα για το Apple Music διαθέσιμο και για την Ελλάδα στα 3.49€
Τη στιγμή που η εφαρμογή χρησιμοποιεί ένα δίκτυο VPN για να προσφέρει στους χρήστες ηρεμία και την αίσθηση extra προστασίας οδηγώντας την πλοήγησή τους στους servers της, παράλληλα αναλύει όλα τα στοιχεία των χρηστών για να κάνει τι; Για να βελτιώσει το Facebook.
Μετά από την παρακάτω παράγραφο που θα σας παραθέσουμε, αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως πρόκειται για ένα λογισμικό Spyware. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια υπάρχει στις θαμμένες λεπτομέρειες του “Περισσότερα” της εφαρμογής στο App Store και στο web.
“To provide this layer of protection, Onavo uses a VPN to establish a secure connection to direct all of your network communications through Onavo’s servers. As part of this process, Onavo collects your mobile data traffic. This helps us improve and operate the Onavo service by analyzing your use of websites, apps and data. Because we’re part of Facebook, we also use this info to improve Facebook products and services, gain insights into the products and services people value, and build better experiences.”
Τι μας λέει λοιπόν; Μας λέει πως η εφαρμογή συλλέγει όλα τα δεδομένα κίνησής μας μέσα από τη συσκευή μας. Επιπλέον, συλλέγει τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε, τις εφαρμογές και τα δεδομένα.
Αρκετοί χρήστες νιώθουν άνετα με το να παραδίδουν όλα τους τα δεδομένα σε έναν free πάροχο VPN. Από την άλλη, μεγάλο μέρος των χρηστών ανησυχούν, αφού συνειδητοποίησαν πως το Onavo Protect είναι ένα Spyware που ΤΟ ΙΔΙΟ το Facebook τους προτείνει να εγκαταστήσουν.
Σύμφωνα με το TechCrunch το Onavo Protect είναι εγκατεστημένο από 33 εκατομμύρια χρήστες περίπου με το 38% των συσκευών να είναι iOS και το 62% Android.
Μερικές σκέψεις
Απαράδεκτο. Το Facebook είναι το μεγαλύτερο και πιο διάσημο κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίως αφού πλέον είναι εγκατεστημένο σχεδόν σε κάθε συσκευή. Πώς είναι δυνατόν να “λανσάρεις” κάτι ως προστασία των χρηστών ενώ κάνεις το ακριβώς αντίθετο συλλέγοντας όλα τα στοιχεία τους;
Ήδη το Facebook έχει βεβαρημένο ιστορικό με αναφορές παρακολούθησης των χρηστών μέσω του Messenger κ.λπ αλλά το φαινόμενο της προστασίας είναι το λιγότερο, παραπλανητικό.
Εν κατακλείδι, αν έχετε εγκαταστήσει την εν λόγω εφαρμογή, καλό θα είναι να την αφαιρέσετε άμεσα και εννοείται πως αν δεν την έχετε εγκαταστήσει, να μην το κάνετε (εκτός αν θέλετε το Facebook να ξέρει τα πάντα για εσάς). Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος και πιστέψτε μας πως η “Προστασία” δεν πρόκειται να σας προστατεύσει. Ίσα ίσα που σας… εκθέτει ανεπανόρθωτα.