Τι να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι το iPhone έχει ιό.

f93fa0e8e5d3e806a9d8fb14ab3d83a3 08e
blog banner ired inner pages

Έχετε συσκευές iOS και πιστεύετε ότι έχουν ανοσία σε ιούς και κακόβουλο λογισμικό; Δυστυχώς αυτό δεν είναι αλήθεια.

Την χρονιά που μας πέρασε, οι hackers έβαλαν στόχο και το λειτουργικό της Apple. Γιατί; Σκεφτείτε για ένα λεπτό πόσο μεγάλο μέρος της ζωής σας βρίσκεται στο iPhone ή στο iPad: προσωπικές φωτογραφίες, οι φίλοι σας και η οικογένειά σας στις επαφές σας, η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεστε μέσω GPS, το email σας και ίσως ακόμη περισσότερα στοιχεία βρίσκονται στο μικρό gadget-τηλέφωνο που έχετε πάντα μαζί σας.

iphone malware 01

Και μόνο στο email σας βρίσκονται προσωπικά μηνύματα, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, οικονομικές ανακοινώσεις από τράπεζες και πιστωτικές κάρτες. Με αυτές τις πληροφορίες, ένας hacker μπορεί να επισκεφθεί τους λογαριασμούς σας και να ζητήσει νέους κωδικούς. Και επειδή όλα αυτά τα αιτήματα πηγαίνουν στο email σας, ο hacker θα έχει άμεση πρόσβαση και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κλέψει την ταυτότητά σας, να αδειάσει τους λογαριασμούς σας και να σας αφήσει χρέη στην πιστωτική κάρτα.

Διαβάστε επίσης: «Νέο iOS malware: YiSpecter»

Το πιο τρομακτικό είναι ότι ένα ιός στο iPad ή το iPhone θα μπορούσε να δώσει σε κάποιον απεριόριστη πρόσβαση στη ζωή σας. Και παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι οι συσκευές δεν κινδυνεύουν από ιούς, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι σίγουρο πια.

iphone malware 02

Η εμπιστοσύνη χάθηκε, όταν, νωρίτερα το φθινόπωρο, κάποιοι διαδηλωτές στο Hong Kong δέχτηκαν malware που μόλυνε το iPhone και το iPad τους. Ο ιός ήταν σε θέση να κλέβει τα μηνύματα κειμένου, τις φωτογραφίες, τα αρχεία καταγραφής κλήσεων, τους κωδικούς πρόσβασης, τις τοποθεσίες GPS και άλλα δεδομένα από τα gadgets της Apple.

Διαβάστε επίσης: «Sleeper: Νέος ιός, προσοχή!»

Το κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία Xsser ήταν ένας Δούρειος Ίππος, ένα μεταμφιεσμένο κακόβουλο λογισμικό, που συμπεριφερόταν ως εφαρμογή για να βοηθήσει τον συντονισμό των διαδηλωτών στο Hong Kong. Το malware στάλθηκε ως ανώνυμο μήνυμα στους χρήστες WhatsApp. Στην προκειμένη περίπτωση, οι επιτιθέμενοι έβαλαν στόχο ένα μεγάλο γεγονός της επικαιρότητας, τις πολιτικές διαμαρτυρίες, αλλά θα μπορούσε να είναι και κάτι πιο αθώο όπως ένα αθλητικό γεγονός ή μια εμπορική έκθεση.

Αν κάποιος, λοιπόν, σας ξεγέλασε και εγκατέστησε κακόβουλο λογισμικό εν αγνοία σας για να κλέψει τα προσωπικά σας στοιχεία, πώς μπορείτε να γνωρίζετε ότι το gadget σας έχει μολυνθεί;

1. Οι χρήστες στο Hong Kong έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Κατέβασαν ένα app από άγνωστη πηγή και όχι από το Apple App Store. Αν δεν γνωρίζετε ότι η πηγή είναι ασφαλής, μην κατεβάζετε εφαρμογές από sites τρίτων. Κάτι τέτοιο γίνεται κατά κόρο αν κάποιος έχει κάνει jailbreak στο κινητό του.

2. Παρατηρήστε τη συσκευή σας για συμπτώματα. Συνήθως οι ενδείξεις δεν είναι κραυγαλέες, για αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή. Οι εφαρμογές μολυσμένες με ιό συνήθως είναι ασταθείς και κολλάνε.

3. Αν υποψιάζεστε ότι το iPhone ή το iPad σας έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό, θα πρέπει να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

  • Χρησιμοποιήστε το iCloud για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας της συσκευής σας και να αποθηκεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα
  • Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις> Γενικά> Επαναφορά> και διαγράψτε όλες τις Ρυθμίσεις για να διαγράψετε εφαρμογές και δεδομένα από τη συσκευή
  • Επανεκκινήστε τη συσκευή σας και ρυθμίστε την ξανά
  • Συνδεθείτε με το iCloud και επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας. Αν χρειαστεί, κατεβάστε τις εφαρμογές σας και πάλι από το App Store.
  • Μπορείτε επίσης να κάνετε τη διαδικασία συνδέοντας τη συσκευή σας με τον υπολογιστή και να κάνετε επαναφορά του iPhone μέσω iTunes.

Διαβάστε επίσης: «Νέος ιός κρύβεται μέσα στις κάρτες γραφικών»

Από mirelen.

RELATED PROJECTS