Με κάποιες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι από εσάς δεν αλλάζετε τη σύζυγό σας ή τον σύζυγός κάθε δύο χρόνια, για ένα πιο νέο και πιο αδύνατο “μοντέλο”. Οι κάτοχοι iPhone μπορεί να διατηρούν και να αισθάνονται πως βρίσκονται σε παρόμοια σχέση, με τη συσκευή τους. Όπως σε όλες τις σχέσεις που έχουν αντέξει στο χρόνο, ο αποχωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες.
Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Μισούρι, δείχνει πως χρήστες iPhone, θα πρέπει να αποφεύγουν τον χωρισμό με το iPhone τους κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, οι οποίες απαιτούν ιδιαίτερη συγκέντρωση, όπως γραπτές εξετάσεις, λήψεις σημαντικών αποφάσεων ή ανάθεση εργασιών σε τρίτους.
“Τα ευρήματα, υποδηλώνουν πως ο διαχωρισμός μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την απόδοση στη λήψη αποφάσεων”
,μας αναφέρει ο Russell Clayton, υποψήφιος διδάκτωρ και επικεφαλής της συγγραφής της μελέτης.
“Τα αποτελέσματα της μελέτης, μας δείχνουν πως το iPhone είναι σε θέση να γίνει προέκταση του εαυτού μας, όπως μία μακροχρόνια σχέση, βιώνοντας μια σημαντική απώλεια, κατά τον αποχωρισμό μας από τη συσκευή και μια αρνητική ψυχολογία.”
Η μελέτη έδειξε πως χρήστες οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν σε εισερχόμενες κλήσεις από τις συσκευές τους, δυσκολεύονταν να λύσουν ένα απλό puzzle λέξεων, ενώ παράλληλα ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή τους πίεση αυξάνονταν.
Η μειωμένη απόδοση στην επίλυση του puzzle άλλαζε εντελώς εικόνα, όταν οι η χρήστες iPhone είχαν στην κατοχή τους την iOS συσκευή τους.
Η μελέτη έχει τον τίτλο “The Extended iSelf: The Impact of iPhone Separation on Cognition, Emotion and Physiology” και είναι προσβάσιμη από τον παρακάτω σύνδεσμο:
από DINFUN