iPad: Μια παρεξηγημένη συσκευή με μια τεράστια δυνατότητα!

12dd26270235628ea9ee21ce5b38a75c 934
blog banner ired inner pages

Όταν ο Steve Jobs οραματίστηκε το iPad, δεν νομίζω να είχε σκεφτεί τι ακριβώς ήθελε να το κάνει. Σε τι θα το χρησιμοποιούσε ένας χρήστης, ποια θα ήταν η θέση του μεταξύ iPhone και Mac; Ποιο θα ήταν το «killer app» που θα το έκανε απαραίτητο τουλάχιστον για κάποιους κι έτσι πιθανά θα δημιουργούσε ένα σταθερό κοινό κι ένα ρεύμα πωλήσεων; Η αλήθεια είναι ότι δεν έζησε αρκετά για να τα σκεφτεί αυτά και ο αντικαταστάτης του στην Apple – ο Tim Cook – εξακολουθεί να μην έχει ιδέα περί του θέματος και με ένα σωρό λανθασμένες στρατηγικές προσπαθεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι το iPad είναι κάτι που ποτέ δεν θα γίνει (τουλάχιστον όχι όσο ακολουθείται αυτή η γραμμή στρατηγικής).

Το αστείο της όλης υπόθεσης είναι πως το περίφημο «killer app» που θα έκανε το iPad να ξεχωρίσει είναι της ίδιας της Apple και υπήρχε (σχεδόν) από την αρχή στις βασικές εφαρμογές του iOS (αρχικά ως ξεχωριστή αγορά αλλά το ποσόν ήταν αστείο) και το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι ούτε η ίδια η Apple δεν το έχει ακόμη πάρει είδηση. Αυτό φαίνεται άλλωστε από το πλασάρισμα που του κάνει.

Αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Ας εξετάσουμε κάθε τομέα εφαρμογών ξεχωριστά κι ας δούμε πρώτα τι δεν είναι και γιατί η Apple δεν το έχει ακόμη καταλάβει.

Δείτε ακόμη: Συγχρονισμός iPad με iPhone 

Είναι laptop;

02

Όπως είπαμε και ξέρετε, η Apple προσπαθεί απεγνωσμένα να εξακολουθεί να πλασάρει το iPad σαν laptop. Με το επιπλέον κάλυμμα-πληκτρολόγιο πιστεύει ότι το iPad, επειδή μοιάζει με ένα laptop μαζί με αυτό το κάλυμμα, μπορεί να γίνει laptop.

Κατ’ αρχήν, δεν είναι απλώς το πληκτρολόγιο που κάνει ένα laptop. Είναι και το οποιοδήποτε καταδεικτικό – συνήθως touchpad – που περιλαμβάνει ή το επιπλέον ποντίκι που μπορείς να προσθέσεις αν δε σε βολεύει το πρώτο. Το iPad δεν έχει δυνατότητα για κανένα από τα δύο και φυσικά ούτε θύρες επέκτασης, κάτι που και το το πιο φτηνιάρικο laptop έχει.

Μπορεί κάποιος να αντιτείνει ότι υπάρχει η οθόνη αφής αντί ποντικιού ή και το stylus (Apple Pencil) σε μερικά μοντέλα (σε όλα τα Pro από δω και πέρα). Το δεύτερο απαιτεί επιπλέον οπότε η Apple μας λέει ότι δεν είναι απαραίτητο παρά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις – και όντως έτσι είναι. Όσο για την αφή, δοκιμάστε να δουλέψετε με πληκτρολόγιο και αφή ταυτόχρονα για αρκετή ώρα και θα δείτε πόσο άβολο και αντί-εργονομικό είναι κάτι τέτοιο. Θα έχετε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα σε χρόνο μηδέν.

Το κυριότερο όμως είναι ένα: το λειτουργικό. Ο λόγος που το iPad δεν θα αντικαταστήσει ποτέ ένα MacBook (Pro), είναι η διαφορά iOS-macOS (σημειώσατε 2 που λένε). Απλά δεν υπάρχει σύγκριση. Με το macOS κάνεις … τέχνη που λένε, ενώ με το iOS μόλις που μπορείς να δουλέψεις τα βασικά. Ακόμη και το iOS 11 είναι ένα θλιβερό κουτσουρεμένο αντίγραφο του μεγάλου αδελφού του.

Πάμε όμως στους τομείς εφαρμογών για να δούμε αν εκεί το iPad μπορεί να σταθεί και πώς.

Εφαρμογές γραφείου

03

Εδώ θα τοποθετήσουμε κάθε είδος εφαρμογών που ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί. Σουΐτες όπως το Microsoft Office, υπάρχουν στο iOS από το 2014, ενώ η αντίστοιχη σουΐτα της Apple, (με τα Pages, Keynote, Numbers) υπάρχει από πολύ παλαιότερα (σχεδόν από το πρώτο iPad). Όμως μπορείς να εργαστείς σοβαρά;

Για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω (ότι το iPad δεν είναι laptop), η απάντηση είναι ένα εμφατικό όχι. Το άρθρο που γράφω τώρα, π.χ., δε θα μπορούσα να διανοηθώ καν να το γράψω σε iPad, εκτός κι αν είχα σοβαρές μαζοχιστικές τάσεις. Καλό το iPad για μερικές σημειώσεις. Εντελώς άβολο και άχρηστο για μεγάλα κείμενα. Είτε έχεις έξτρα πληκτρολόγιο, είτε όχι.

Όσον αφορά τις εφαρμογές γραφείου μάλιστα, η μικρή οθόνη και η έλλειψη ποντικιού κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Όσον αφορά τη χρήση Internet και άλλων αντίστοιχων εφαρμογών ευρείας – μη επαγγελματικής – χρήσης, όπως Mail, Facebook, Twitter κλπ, το να δώσεις τόσα «γρόσια» για ένα μηχανάκι – όσο ποιοτικό κι αν είναι – για αυτά και μόνο (συν λίγες σημειώσεις, καμιά φωτογραφία και άντε και κανένα παιχνιδάκι), νομίζω ότι είναι μάλλον υπερβολή. Παίρνεις ένα (πολύ) φθηνότερο Android tablet και κάνεις τη δουλειά σου. Αν πάλι σας περισσεύουν ποιος είμαι εγώ να κρίνω;

Απλά καταλήγουμε ότι, ακόμη κι έτσι, στον τομέα αυτό, το iPad, δεν μπορεί να γίνει μια συσκευή που θα κριθεί ως απαραίτητη από τον πολύ κόσμο.

Δείτε ακόμη: Το iOS 11 θα ξεκλειδώσει το NFC στα iPhone και iPad 

Εφαρμογές φωτογραφίας-βίντεο

04

Εδώ τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα, στη σύγκριση με ένα MacBook (και το macOS), αλλά σε καμία περίπτωση συγκρίσιμα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιες καλές εφαρμογές επεξεργασίας στο iOS, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κοντράρουν τις αντίστοιχες του macOS. Ακόμη και η ίδια η Apple, έχει κουτσουρέψει την δική της εφαρμογή – τις Φωτογραφίες – που στο macOS έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες όπου σχεδόν κάνει θαύματα.

Όσον αφορά την κάμερα, η κάμερα ενός iPad (και οι δύο για την ακρίβεια) πάντα θα υπολείπεται της αντίστοιχης ενός iPhone, σε δυνατότητες και σε ανάλυση, άρα ακόμη κι αν λέγαμε πως θα παίρναμε φωτογραφίες-βίντεο και με τη μεγαλύτερη οθόνη και κάποιες καλούτσικες εφαρμογές θα κάναμε μια έστω ανεκτή και ωραία δουλειά, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Το ίδιο ισχύει και για τις διάφορες σχεδιαστικές εφαρμογές, ή ζωγραφικής, και εδώ μιλάω για το Apple Pencil. Μπορεί όντως να είναι καταπληκτικό, αλλά οι συνοδευτικές εφαρμογές (και το μέγεθος οθόνης που εδώ είναι πολύ λίγο), σοβαρά υπολείπονται των απαιτήσεων ενός επαγγελματία που θα ήθελε να το χρησιμοποιήσει για να εκφράσει την τέχνη του.

Η Apple μας λέει: ‘πάρτε iPhone, αν θέλετε καλή φωτογραφία-βίντεο’. Και εφόσον οι εφαρμογές υπάρχουν και για iPhone, τότε γιατί να πάρω το iPad; Απλά για τη μεγαλύτερη οθόνη; Και πάλι υπερβολή και πλεονασμός.

Άρα το iPad, ούτε σε αυτό τον τομέα μπορεί να ξεχωρίσει.

Είναι παιχνιδομηχανή;

05

Τώρα, για να πούμε του στραβού το δίκιο, αυτός που θα δώσει τα χρήματα που κάνει ένα XBOX ΟΝΕ ή ένα Playstation 4 (και ίσως περισσότερα) για να πάρει iPad να παίζει παιχνίδια, θα είναι μάλλον ή τρελός ή πολύ πωρωμένος και λεφτάς. Τα παιχνίδια στο iPad, θα είναι πάντα ένα πάρεργο, ένα επιπλέον, όχι μια προτεραιότητα.

Όσο κι αν έχει εξαιρετική οθόνη, όσο κι αν είναι ταχύτατο στην απόκριση, όσο κι αν έχει εξαιρετικά γραφικά (που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και αυτά του Playstation 3), δε θα πάψει να είναι κάτι δευτερεύον για τους φανατικούς του gaming. Είναι η τιμή του τέτοια που υποκαθίσταται από άλλα πιο σοβαρά και αφιερωμένα στο χώρο μηχανήματα. Και πάλι, αν κάποιοι θα το προτιμήσουν γι’ αυτό το λόγο και μόνο, θα μετριούνται στα δάχτυλα.

Άρα διαγράφουμε κι αυτή την πιθανότητα.

Δείτε ακόμη: 13 νοσταλγικά παιχνίδια κονσόλας που ήλθαν στο iOS! 

Εκεί που πραγματικά είναι ένα και μοναδικό!

06

Μένει ένας χώρος και μόνο που ούτε η Apple τον έχει πάρει χαμπάρι γιατί πάντα τον θεωρούσε ως κάτι «ακόμη για να υπάρχει» κι όχι σαν κάτι σημαντικό. Κι αυτός είναι ο τομέας της μουσικής για ερασιτέχνες και επαγγελματίες ακόμη!

Λόγω προσωπικής εμπειρίας με το iPad (ξεκίνησα με το iPad 2, πέρασα στο 4 και τώρα στο Air 2), ο μόνος λόγος που διατηρώ σχέσεις με τη συσκευή αν και έχω και iPhone, είναι αυτός και μόνο. Σαν ερασιτέχνης μουσικός (με επαγγελματικές ανησυχίες) ανακάλυψα προς έκπληξή μου από την εποχή του iPad 2 ότι το GarageBand για iOS ήταν ένα ανεκτίμητο (και ξεχασμένο) διαμάντι που κανείς δεν έχει πάρει είδηση τις δυνατότητές του – ούτε η Apple που το φτιάχνει.

Από την αρχή οι κατασκευαστές επαγγελματικών αξεσουάρ ήχου έφτιαξαν εξωτερικές κάρτες ήχου ειδικά για το iPad που του δίνουν τη δυνατότητα να κάνει μέχρι και 16 κανάλια εγγραφή ταυτόχρονα! Όσον αφορά τις δυνατότητες του GarageBand, έχει φτάσει σε επίπεδα και δυνατότητες που κοντράρεται, όχι απλά με το «ομόσταυλο» του macOS (το οποίο ξεπερνάει) αλλά με αυτή τη ναυαρχίδα της Apple, το Logic Pro X! Σε κάποιες περιπτώσεις έχει δυνατότητες που το Logic δεν έχει καν!

Και το ακόμη πιο αστείο είναι ότι όλα αυτά οφείλονται ακριβώς χάρη στο iOS. Οι δυνατότητες επικοινωνίας του GarageBand για iOS με εξωτερικές εφαρμογές που προσφέρουν επιπλέον ήχους, εφέ και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας, απλά δεν υπάρχουν στο macOS!

Η δε οθόνη αφής, εδώ δείχνει όλη της τη χρησιμότητα, γιατί επιτρέπει την αναπαραγωγή εικονικών οργάνων με μια αληθοφάνεια που πραγματικά σε αφήνει άναυδο (αξίζει να δείτε κάποια πνευστά τρίτων κατασκευαστών όπως σαξόφωνα, φλογέρες κλπ, θα πάθετε σοκ – για να μη μιλήσουμε για συνθεσάιζερ). Και το μέγεθος της οθόνης εδώ είναι απαραίτητο γιατί τα «στοιχεία» που μαζεύονται, είναι μεν πολλά για ένα iPhone, αλλά όχι τόσο πολλά για την οθόνη ενός iPad (ακόμη και το mini μπορεί να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς, αν και δε θα το συνιστούσα).

Αν λοιπόν η εξωτερική κάρτα ήχου σας δεν έχει ανάγκη τροφοδοσίας από πρίζα, τότε, μαζί με ένα iPad, μπορείτε να κάνετε επαγγελματικού επιπέδου εγγραφές οπουδήποτε το βάλει ο νους σας!

Το ακόμη σπουδαιότερο είναι ότι θα βρει κανείς τα ίδια προγράμματα και εφαρμογές που υπάρχουν για το macOS, να υπάρχουν και για το iOS (τα ίδια όχι κομμένα) και σε ένα κλάσμα της τιμής (συνήθως το 1/5 ή και λιγότερο). Συν το ότι υπάρχουν μόνο για το iOS προγράμματα μουσικής και όργανα που το macOS δυστυχώς δε θα δει ποτέ του.

Δείτε ακόμη: Οδηγός Garage Band 

Θα βρείτε μέχρι και εφαρμογές για τελικό mastering που θα σας επιτρέψουν να παράγετε το τελικό σας μουσικό αριστούργημα έτοιμο χωρίς να χρειαστείτε υπολογιστή ή στούντιο.

07

Στο τομέα της ζωντανής συναυλίας, ένας μουσικός μπορεί να χρησιμοποιήσει το iPad (μαζί με ένα εξωτερικό αντάπτορα-κάρτα ήχου, που θα συνδέεται με την κεντρική κονσόλα και υπάρχουν από πάμφθηνοι αλλά ποιοτικοί έως πανάκριβοι) και με ένα Bluetooth σύστημα πεταλιέρας (υπάρχει ΚΑΙ αυτό) να αλλάζει προγράμματα και εφέ σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχει ειδική εφαρμογή για τραγουδιστές (Vocalive) που κάνει όχι μόνο επεξεργασία φωνής, αλλά και παράγει αρμονίες και έχει μπόλικα εφέ, που, εκτός από την αστεία τιμή της (κάπου 20€) δεν υπάρχει για το macOS και είναι πραγματικά αχτύπητη (ξέρω τραγουδίστρια σε συγκρότημα που τη χρησιμοποιεί μαζί με το iPad και το μικρόφωνό της επί σκηνής). Επίσης ξέρω κιθαρίστα που χρησιμοποιεί το iPad μαζί με τη Bluetooth πεταλιέρα για ζωντανές συναυλίες.

Όσον αφορά τέλος τον τομέα της συγγραφής παρτιτούρας, υπάρχουν εφαρμογές που σε τιμές για γέλια, κάνουν ότι και τα θηριώδη Finale ή Sibelius στο macOS και στα Windows. Συν το ότι υπάρχει εφαρμογή σάρωσης τυπωμένης παρτιτούρας (με την κάμερα του iPad) που τη μετατρέπει σε επεξεργάσιμη (όπως κάνουν τα προγράμματα OCR για κείμενα). Άντε γεια…

Κι ένα τελευταίο. Τίποτε – μα τίποτε – από όλα αυτά δεν κυκλοφορεί σε έκδοση Android. Εκτός από την IK Multimedia, καμία άλλη εταιρία δεν κάνει τον κόπο να κυκλοφορήσει κάρτες ήχου, αντάπτορες ή εφαρμογές οποιασδήποτε μορφής, για το Android. Παράδοξο; Ωστόσο, αληθεύει. Ίσως γιατί θεωρούν το iPad επαγγελματικό μηχάνημα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενώ στο Android κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε γενικές γραμμές.

Όπως και να ‘χει εδώ είμαστε. Το iPad έχει τη θέση του, είναι αναντικατάστατο και μοναδικό στον τομέα της μουσικής, ερασιτεχνικό και επαγγελματικό και μάλιστα σε σημείο που να προσφέρει μοναδικές δυνατότητες που ούτε το macOS, ούτε – πολύ περισσότερο – τα Windows μπορούν να προσφέρουν.

Αν μόνο η Apple το έπαιρνε χαμπάρι και έκανε την κατάλληλη προώθηση και διαφήμιση, ίσως το iPad να πουλούσε πολύ-πολύ περισσότερο, εκεί και σε αυτούς που πρέπει να πουλήσει.

Προσωπικά, δεν θα το αντικαθιστούσα με τίποτε για τη συγκεκριμένη χρήση και έχω πουλήσει hardware εφέ πολλών ειδών και τιμών, απλά και μόνο γιατί τα βρήκα σε εφαρμογές του iPad και καλύτερα.

Δείτε ακόμη: Το iPad της Βόρειας Κορέας 

από Elichord

RELATED PROJECTS