macOS Sierra – Πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Picture in Picture

1084adc9bced29b85b1bcd096560ccf5 2bb
blog banner ired inner pages

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Picture in Picture για να δείτε βίντεο όπου θέλετε στο desktop του Mac σας, στο macOS 10.12.

Η λειτουργία Picture in Picture (PiP από εδώ και στο εξής) είναι ένα από τα νέα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του καινούριου macOS Sierra που προσθέτουν ευκολία και χρηστικότητα.

Το PiP εμφανίζει ένα μικρό παράθυρο όπου αναπαράγεται ένα βίντεο που θέλουμε να δούμε και μένει συνέχεια πάνω από τα υπόλοιπα, ενώ το μετακινούμε και σε όποιο σημείο της επιφάνειας εργασίας μας, μας βολεύει. Αν εμείς πατήσουμε το παράθυρο μιας άλλης εφαρμογής, δεν χάνεται το βίντεο από το προσκήνιο ώστε να το ψάχνουμε για να το φέρουμε μπροστά.

Αν λοιπόν, σας αρέσει να βλέπετε κάποιο βίντεο – όπως π.χ. ειδήσεις, αθλητικά, ή ό,τι άλλο – τη στιγμή που εργάζεστε ταυτόχρονα σε κάποια εφαρμογή, το PiP είναι μια πολύ βολική λειτουργία που θα σας λύσει τα χέρια. Μπορεί ακόμη να θέλετε να βλέπετε ένα βίντεο καθοδήγησης (εκπαιδευτικό) για μια εργασία, ενώ την κάνετε ταυτόχρονα σε κάποια εφαρμογή που είναι σε άλλο παράθυρο.

Έτσι, έχετε από τη μία το βίντεο που σας καθοδηγεί, κι από την άλλη την εφαρμογή σας, χωρίς το ένα να εμποδίζει τη λειτουργία του άλλου.

Βέβαια, η λειτουργία του PiP έχει να κάνει με βίντεο που είναι στο Internet και κανονικά παίζουν μέσω browser και επίσης, θα πρέπει και η ιστοσελίδα που σας ενδιαφέρει – και έχει το βίντεο – να την υποστηρίζει (π.χ. YouTube). Η Apple, από τη μεριά της παρέχει το απαραίτητο ΑΡΙ ώστε οι προγραμματιστές ιστοσελίδων να μπορούν να συμπεριλάβουν τη δυνατότητα στους ιστοτόπους τους.

Πώς το κάνουμε

Εφόσον η λειτουργία υποστηρίζεται από την ιστοσελίδα (π.χ., Vimeo) θα υπάρχει ένα εικονίδιο στην μπάρα ελέγχου του βίντεο (κάτω δεξιά συνήθως), που εμφανίζεται μόλις πατήσουμε το πλήκτρο αναπαραγωγής.

Μόλις πατήσουμε το εικονίδιο του PiP, το βίντεο θα αποχωριστεί σε ένα νέο μικρό παράθυρο που «επιπλέει» και θα εμφανιστεί το μήνυμα «Αυτό το βίντεο αναπαράγεται σε λειτουργία εικόνας εντός εικόνας» στο παράθυρο που ήταν πριν μέσα στο Safari.

Μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του παραθύρου με το γνωστό τρόπο – τραβώντας από μια γωνία του – και να το μεταφέρετε όπου θέλετε πάνω στην επιφάνεια εργασίας του Mac σας. Το βίντεο πρέπει όμως να βρίσκεται πάντα σε κάποια από τις 4 γωνίες του desktop σας. Αν προσπαθήσετε να το πάτε κάπου στη μέση, θα πεταχτεί αυτόματα στην πλησιέστερη γωνία.

Όταν πατήσετε το παράθυρο του βίντεο, εμφανίζονται τρία πλήκτρα: ένα για το κλείσιμο πάνω αριστερά, ένα για αναπαραγωγή/παύση στο κάτω μέρος και, δίπλα του, ένα που θα επιστρέψει το βίντεο στο αρχικό του παράθυρο στο Safari.

Αν θέλετε να κάνετε επιπλέον λειτουργίες (μετάβαση πιο κάτω, μπρος, πίσω κλπ) θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη γνωστή μπάρα που είναι όμως στο αρχικό παράθυρο του βίντεο στο Safari. Το παράθυρο του PiP δεν έχει άλλα ρυθμιστικά.

Το παράθυρο του PiP βίντεο μένει στην κορυφή ακόμη κι όταν περνάμε σε κατάσταση πλήρους οθόνης (full-screen) για κάποια άλλη εφαρμογή ή σε διαχωρισμό οθόνης (split view) μεταξύ δύο εφαρμογών.

Σύμφωνα με την Apple, η δυνατότητα του PiP είναι διαθέσιμη και στο iTunes όταν βλέπουμε κάποιο βίντεο, όπου μπορούμε πάλι να το “απομονώσουμε” σε ξεχωριστό παράθυρο και να το μεταφέρουμε όπου θέλουμε.

Δείτε ακόμη: Helium – Πώς να έχετε το ΡiΡ του iPad στο Mac σας

από Elichord

RELATED PROJECTS