Φτιάξτε ένα VPN (Virtual Private Network) σε Mac και Windows ώστε να μην παρακολουθεί κανείς τις κινήσεις σας στο Διαδίκτυο.
Σε προηγούμενο άρθρο μας Οι 5 καλύτερες εφαρμογές VPN για το iOS είχαμε παρουσιάσει τους λόγους για τους οποίους μπορεί κάποιος να χρειαστεί ένα δίκτυο VPN καθώς και πέντε από τις καλύτερες εφαρμογές για το iOS που μας βοηθούν να το επιτύχουμε αυτό.
Δείτε ακόμη: Οδηγίες για VPN και απομακρυσμένη πρόσβαση από Mac σε Windows
Στο παρόν άρθρο θα σας δείξουμε πώς να στήσετε ένα δίκτυο VPN στον υπολογιστή σας PC ή Mac. Όπως είπαμε, ένα VPN «μασκάρει» (κοινώς αποκρύπτει) την ταυτότητά μας στο διαδίκτυο καθώς και τη χώρα-περιοχή όπου βρισκόμαστε, καθώς και την διαδρομή μας στο Διαδίκτυο προκειμένου να μην μπορεί κανείς να μας παρακολουθήσει, αλλά και να μπορούμε να συνδεθούμε σε ιστοσελίδες που μπορεί από τη δική μας χώρα να μην έχουμε πρόσβαση, αλλά από μια άλλη να έχουμε.
Γενικές αρχές και απαιτήσεις
Πέρα από έναν υπολογιστή – PC ή Mac – και μια κανονική σύνδεση στο Internet, θα χρειαστεί να επιλέξουμε το πρωτόκολλο μέσω του οποίου θα συνδεθούμε. Υπάρχουν τέσσερα που είναι τα πιο δημοφιλή με τα υπέρ και τα κατά τους. Έχουμε λοιπόν και λέμε:
- Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP): είναι η λιγότερο ασφαλής μέθοδος για δημιουργία δικτύου VPN, αλλά έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι υποστηρίζεται εγγενώς από όλα τα λειτουργικά συστήματα (OS X , Windows, Linux, ακόμη και κινητών) και είναι καλό για να κάνετε μια αρχή.
- Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) και Internet Protocol Security (IPsec): αυτά είναι πολύ ασφαλέστερα πρωτόκολλα και υποστηρίζονται επίσης από σχεδόν τα όλα τα λειτουργικά, είναι όμως αρκετά πολύπλοκα στο «στήσιμο» και έχουν τα ίδια προβλήματα σύνδεσης με το PPTP.
- Secure Sockets Layer (SSL): θα τα έχετε συναντήσει αν χρησιμοποιείτε ασφαλή λογαριασμό email ή ασχολείστε με το e-banking. Συνήθως αναφέρονται ως «clientless» (άνευ πελάτη) διότι δε χρειάζεται να τρέχουμε ένα πρόγραμμα-πελάτη (VPN client) για να συνδεθούμε σε αυτά. Είναι σίγουρα τα καλύτερα, απλούστερα στη χρήση και ασφαλέστερα γιατί η σύνδεση γίνεται απλά μέσω Web browser και είναι ευκολότερα στη χρήση.
- OpenVPN: είναι αυτό που λέει το όνομά του – ένα ανοιχτό (open-source- δωρεάν και άνευ δικαιωμάτων χρήσης) πρωτόκολλο VPN που στηρίζεται στον κώδικα του SSL. Είναι δωρεάν, ασφαλέστατο και δεν υποφέρει από προβλήματα σύνδεσης, αλλά χρειάζεται πρόγραμμα πελάτη για να το τρέξετε διότι τα λειτουργικά (σταθερών και κινητών) δεν το υποστηρίζουν εγγενώς.
Με λίγα λόγια: αν αμφιβάλλετε, προτιμήστε το SSL ή το OpenVPN. Ωστόσο, να θυμάστε ότι κάποιες υπηρεσίες δεν τα υποστηρίζουν και αντιθέτως, χρησιμοποιούν τη δική τους εξειδικευμένη τεχνολογία.
Τώρα, ας δούμε πώς γίνεται το «στήσιμο» ενός τέτοιου δικτύου. Αν θέλετε απλώς να συνδέσετε δύο υπολογιστές – π.χ. PC σε Mac – καλύτερα χρησιμοποιείστε το υπάρχον λογισμικό VPN που υπάρχει ήδη στα λειτουργικά αυτά (δείτε και το άρθρο που αναφέρουμε παραπάνω). Αν πάλι θέλετε να συνδέσετε πολλαπλούς υπολογιστές σε ένα δίκτυο VPN, τότε καλύτερα να στήσετε ένα VPN-σέρβερ σε ένα από αυτούς χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λογισμικό.
Αν πάλι θέλετε μια πιο αξιόπιστη και «σοβαρή» λύση (που θα υποστηρίζει και συνδέσεις μεταξύ ιστοτόπων), τότε καλό θα ήταν να στραφείτε σε ένα VPN router. Και αν θέλετε απλά να έχετε ασφαλή σύνδεση όταν είστε σε δημόσια (και άλλα ανασφαλή) ασύρματα δίκτυα, τότε, θα χρειαστεί να κάνετε μια συνδρομή σε κάποιο πάροχο VPN μέσω Internet (δείτε και το άρθρο μας για τα 5 καλύτερα VPN για iOS).
VPN σε Windows
Όπως είπαμε, στα Windows υπάρχει ήδη λογισμικό VPN που υποστηρίζει τα πρωτόκολλα PPTP και L2TP/IPsec. Η διαδικασία είναι απλή: Σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows (από ΧΡ και άνω), αν πάτε στον Πίνακα Ελέγχου και στο τμήμα για τη Δικτύωση, θα βρείτε το γνωστό «Wizard» δημιουργίας δικτύου (πηγαίνετε στο πεδίο «Αναζήτησης» και γράψτε «δημιουργία δικτύου, set-up a network» – ανάλογα με τη γλώσσα – ή απλά «VPN»). Από εκεί θα επιλέξετε το: «Set up a virtual private network (VPN) connection» (δημιουργία σύνδεσης VPN).
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα-πελάτη για να συνδεθείτε σε άλλους υπολογιστές που υποστηρίζουν τα πρωτόκολλα PPTP και L2TP/IPsec.
Θα χρειαστεί να παρέχετε στο πρόγραμμα την IP address ή το domain name του δικτύου VPN που θέλετε να συνδεθείτε (αν είστε σε εταιρικό δίκτυο ρωτήστε το διαχειριστή του δικτύου για τις συγκεκριμένες πληροφορίες). Αν πάλι έχετε το δικό σας VPN-σέρβερ, στα Windows θα βρείτε τις πληροφορίες γράφοντας την εντολή CMD στο πεδίο αναζήτησης και στη γραμμή εντολής που θα εμφανιστεί: ipconfig.
VPN στο Mac
Και το Mac υποστηρίζει εγγενώς τα πρωτόκολλα PPTP και L2TP/IPsec. Ακολουθείστε τα εξής βήματα για να δημιουργήσετε μια σύνδεση σε δίκτυο VPN.
- Επιλέξτε το μενού Apple > Προτιμήσεις συστήματος και μετά κάντε κλικ στο «Δίκτυο».
- Κάντε κλικ στο κουμπί προσθήκης (+) στο κάτω μέρος της λίστας υπηρεσιών σύνδεσης δικτύου και μετά επιλέξτε VPN στο αναδυόμενο μενού «Διεπαφή».
- Επιλέξτε το είδος της σύνδεσης VPN που θέλετε να διαμορφώσετε από το αναδυόμενο μενού «Τύπος VPN», ανάλογα με το δίκτυο στο οποίο συνδέεστε και δώστε ένα όνομα στην υπηρεσία VPN.
- Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση διακομιστή και το όνομα λογαριασμού για τη σύνδεση VPN. (IP address ή το domain name).
- Κάντε κλικ στις «Ρυθμίσεις ελέγχου ταυτότητας» και μετά εισάγετε τις πληροφορίες ελέγχου ταυτότητας χρήστη που σας έδωσε ο διαχειριστής δικτύου (σε περίπτωση εταιρικού ή άλλου δικτύου που δεν έχετε τα στοιχεία).
- Μετά την εισαγωγή των πληροφοριών ελέγχου ταυτότητας, κάντε κλικ στο OK και μετά στη «Σύνδεση».
- Επιλέξτε «Εμφάνιση κατάστασης VPN στη γραμμή μενού» ώστε να χρησιμοποιήσετε το εικονίδιο κατάστασης VPN για σύνδεση στο δίκτυο και την εναλλαγή μεταξύ των υπηρεσιών VPN.
Χρήση λογισμικού τρίτου κατασκευαστή
Αν θέλετε να φτιάξετε ένα δίκτυο VPN που να συνδέει πολλαπλούς υπολογιστές για διαμοιρασμό αρχείων και δικτυακών πόρων, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσετε ένα ολόκληρο υπολογιστή για VPN-σέρβερ ή να κάνετε ρυθμίσεις στο router σας, μπορεί να σας βολέψει καλύτερα να χρησιμοποιήσετε λογισμικό άλλων κατασκευαστών όπως τα: Comodo Unite, Gbridge, και TeamViewer, που είναι όλα τους εξαιρετικές λύσεις.
Επίσης υπάρχει το LogMeIn Hamachi που είναι δωρεάν για μέχρι πέντε υπολογιστές και, σε περίπτωση που έχετε περισσότερους, πληρώνετε για επιπλέον θέσεις.
Αγοράστε το δικό σας VPN router
Αν τώρα θέλετε να «πέσετε στα βαθιά» και να παρέχετε ασφαλή δικτύωση VPN σε ένα ολόκληρο δίκτυο υπολογιστών ή να έχετε «site-to-site» συνδέσεις, ίσως θα ήταν η καλύτερη ιδέα να πάρετε το δικό σας router με VPN server και client. Αν δε θέλετε να χαλάσετε πολλά λεφτά, ο φθηνότερος τρόπος είναι να ενημερώσετε το router σας με το κατάλληλο «aftermarket firmware» (αν υπάρχει για το μοντέλο του δικού σας) που θα του προσθέσει αυτές τις δυνατότητες. Τέτοια είναι το DD-WRT και το Tomato.
Αλλιώς μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο VPN router που έχει όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα και λογισμικό, έτοιμα μέσα του. Τέτοια μοντέλα είναι τα : ZyXel ZyWall 802.11n Wireless Internet Security Gigabit Firewall (USG20W), Cisco Wireless Network Security Firewall Router (RV220W), ή το Netgear ProSecure UTM Firewall with Wireless N (UTM9S).
Μόνο βεβαιωθείτε ότι – όποιο μοντέλο επιλέξετε – καλύπτει τις απαιτήσεις σας σε πρωτόκολλα και αριθμό συνδεόμενων υπολογιστών.
Αφήστε έναν πάροχο να ανησυχεί για όλα αυτά
Αν απλώς θέλετε τη δυνατότητα και λειτουργικότητα που προσφέρει ένα δίκτυο VPN απλά για να καλύψετε τα ίχνη σας κατά την περιήγησή σας στο Διαδίκτυο ενώ βρίσκεστε σε μη-ασφαλή δημόσια ασύρματα δίκτυα, τότε η απλούστερη λύση είναι να δεχθείτε τις υπηρεσίες ενός παρόχου. Ένας τέτοιος είναι το Hotspot Shield που παρέχει και δωρεάν και επί πληρωμή πακέτα για Windows, Mac, iOS και Android. Άλλοι παρόμοιοι είναι οι: HotSpotVPN, StrongVPN, και WiTopia.
Τέλος, αν θέλετε απλά να καλύψετε την περιήγησή σας στο Internet και τίποτε άλλο και δε θέλετε να πληρώσετε δεκάρα τσακιστή, τότε δοκιμάστε το δίκτυο Onion Router, ένα δίκτυο από σέρβερ που μπορούν να καλύψουν τις κινήσεις σας στο Internet. Επισκεφθείτε το TOR website, κατεβάστε το πιο πρόσφατο πακέτο που ταιριάζει στο λειτουργικό σας σύστημα και τη γλώσσα επιλογής σας και θα έχετε ένα browser που θα κάνει την περιήγησή σας στο Διαδίκτυο εντελώς ανώνυμη και ασφαλή.
Άσχετα με το τι θέλετε, νομίζω πως σας καλύψαμε ως προς τις επιλογές σας για μια ασφαλή ανώνυμη δικτύωση μέσω δικτύων VPN.
από Elichord