Βρέθηκε ο λόγος που τα Galaxy Note 7 έσκαγαν σαν βεγγαλικά και δείχνει κάτι άσχημο για τη Samsung.
Το λύσιμο «φύλο-φτερό» των Galaxy Note 7, φαίνεται τελικά πως έφερε στο φως την αιτία που το κορυφαίο μοντέλο της Samsung έπαθε τέτοια πανωλεθρία, δημιουργώντας σοβαρά ατυχήματα και οδηγώντας στην τελική απόσυρσή του από την αγορά.
Αν και ήταν εξ αρχής φανερό ότι η αιτία των προβλημάτων εστιαζόταν στη μπαταρία, μια νέα, και τελική μάλλον, αναφορά δείχνει το γιατί ακριβώς συνέβη αυτό.
Αφού κατάφεραν να πάρουν στα χέρια τους ένα Galaxy Note 7 (όχι κι εύκολο εφόσον όλα είχαν ανακληθεί), οι μηχανικοί της κατασκευαστικής εταιρίας Instrumental, το «έγδυσαν» εξ’ ολοκλήρου προκειμένου να ανακαλύψουν τι συνέβαινε (και ναι, είχαν κι ένα πυροσβεστήρα δίπλα τους για παν ενδεχόμενο).
Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι η μπαταρία ήταν τόσο πακτωμένη μέσα στη συσκευή, που οποιαδήποτε διαστολή της λόγω θερμοκρασιών (κάτι φυσικό), ή οποιαδήποτε πίεση στο σώμα της συσκευής, βραχυκύκλωνε (κάνοντας να ακουμπήσουν) στοιχεία της που δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να έλθουν σε επαφή – με αποτέλεσμα την έκρηξη.
Οι μπαταρίες των κινητών έχουν την (καθόλα φυσική) τάση να διαστέλλονται κατά την φυσιολογική χρήση των κινητών, λόγω θερμοκρασίας, ή ακόμη και λόγω τοποθέτησης σε τσέπες, τσάντες κλπ, ή ακόμη κι όταν τύχει να πέσει το κινητό στο έδαφος. Γι’ αυτό το λόγο φροντίζουν οι εταιρίες κατασκευής να υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο.
Όμως η Samsung, σύμφωνα με την αναφορά της Instrumental, «χρησιμοποίησε μια άκρως επιθετική κατασκευαστική διαδικασία, εξαφανίζοντας αυτό το χώρο προκειμένου η συσκευή να είναι όσο πιο λεπτή γίνεται και ταυτόχρονα να έχει όσο μεγαλύτερη μπαταρία γίνεται, προκειμένου να μπορεί να ανταγωνιστεί τη μπαταρία του iPhone 7 Plus που θα εμφανιζόταν, αλλά και να είναι καλύτερη από παλαιότερα μοντέλα του Galaxy.»
Δείτε ακόμη: Samsung Galaxy Note 7 – Τα περιστατικά εκρήξεων είναι ατελείωτα
Η αναφορά συνεχίζει λέγοντας ότι, πιθανότατα, η παραμικρή πίεση στο σώμα του κινητού, έφερνε τελικά σε επαφή τα θετικά με τα αρνητικά στρώματα (πόλους) μέσα στο σώμα της μπαταρίας – κάτι που δεν έπρεπε επ’ ουδενί να συμβεί – με αποτέλεσμα τελικά να υπερθερμαίνεται ανεξέλεγκτα και να πιάνει φωτιά ή και να εκρήγνυται.
Εμβαθύνοντας στη σχεδίαση του smartphone, οι τεχνικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μπαταρία του Galaxy, δεν είχε την απαραίτητη «οροφή» ως χώρο στο πάνω μέρος της που είναι το 10% του συνολικού πάχους της συσκευής Το Galaxy Note 7 έπρεπε να έχει οροφή 0.5mm, αλλά δεν είχε ΚΑΘΟΛΟΥ.
«Καταστρατηγήθηκε ένας τόσο βασικός κανόνας σχεδίασης που λογικά πρέπει να έγινε επίτηδες», λέει η ομάδα της Instrumental προσθέτοντας, «έφτιαξαν και διέθεσαν ένα επικίνδυνο προϊόν».
Το φιάσκο του Galaxy Note 7 μπορεί να στοιχίσει στη Samsung πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια και αναφορές του είδους αυτού, δε θα βοηθήσουν στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού.
Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι αυτή δεν είναι μια επίσημη αναφορά από την ίδια την εταιρία, οπότε τα αποτελέσματα αυτά μπορεί και να μη θεωρηθούν ως επίσημα και να ειπωθεί ακόμη ότι η Instrumental το κάνει αυτό για να προωθήσει τις δικές της λύσεις και προϊόντα στον τομέα.
Μένει να δούμε τι θα πει τελικά η ίδια η Samsung όσον αφορά το θέμα. Όμως, όπως και να ‘χει, μια τέτοια αναφορά δείχνει ότι στο κυνήγι της λεπτότερης και καλύτερης σε διάρκεια μπαταρίας συσκευής, καθώς και στον ανελέητο ανταγωνισμό των εταιριών για επικράτηση στην αγορά, τελικά την πληρώνουν οι καταναλωτές.
Κι όπως λέει η παροιμία, «Όταν πλακώνονται τα βουβάλια στο βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια».
Δείτε ακόμη: Galaxy Note 7 – Δεύτερη παγκόσμια ανάκληση από τη Samsung
από Elichord