Με σύμμαχο την τεχνολογία, η εταιρία που εργάζεστε μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις σας και να τις χρησιμοποιεί εναντίον σας.
Όταν κάποιος μας προσλαμβάνει σε κάποια εργασία, είναι αλήθεια ότι, συχνά, χάνουμε κάποιες από τις ελευθερίες μας. Μπορεί να μας φαίνεται ότι πρόκειται για εισβολή στην ιδιωτική μας ζωή αλλά ο εργοδότης μας έχει δικαίωμα να παρακολουθεί αν εργαζόμαστε, ακόμη και να διαβάσει τα emails μας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Αυτό δεν συμβαίνει αυθαίρετα, κατά πάσα πιθανότητα, σας έχει γνωστοποιηθεί και το έχετε αποδεχτεί, αλλά, ίσως, δεν έχετε δώσει την πρέπουσα σημασία. Σε κάθε περίπτωση, αν για οποιαδήποτε στιγμή πιστέψετε ότι θίγεται η προσωπική σας ζωή, θα πρέπει να κινηθείτε ανάλογα.
Επειδή η παρακολούθηση από τον εργοδότη, στην σημερινή εποχή, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Με ποιους τρόπους μπορεί να σας παρακολουθεί το αφεντικό σας; Και τι μπορείτε να κάνετε για να μην δημιουργείτε προβλήματα χωρίς λόγο;
Παρακολούθηση των social media
Εντός και εκτός γραφείου, τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter, είναι ο προφανής τρόπος για τις εταιρίες να παρακολουθούν τις σκέψεις και τις δραστηριότητες των εργαζομένων. Συχνά, επιλέγουμε να κάνουμε φίλους στο Facebook συναδέλφους, ακόμη και υπαλλήλους σε ανώτερες από τις δικές μας θέσεις. Η ζωή σας σε κοινή θέα μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση, ακόμη και να προκαλέσει την απόλυσή σας.
Για παράδειγμα, ο διευθυντής σας θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιες φωτογραφίες σας από ένα πάρτι ως απόδειξη της μείωσης της απόδοσής σας στη δουλειά.
Αλλά οι απερίσκεπτες φωτογραφίες δεν είναι οι μόνες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εναντίον σας. Εάν γράφετε ποστ εναντίον της εταιρείας που εργάζεστε ή εκφράζετε απόψεις που έρχονται σε αντίθεση με τα πιστεύω της, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και την απόλυσή σας.
Ζητήστε από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού να σας εξηγήσει την πολιτική τους σχετικά με τα social media και έτσι θα γνωρίζετε αν θα πρέπει να αποφύγετε τα αιτήματα φιλίας από συναδέλφους και διευθυντές.
Καταγραφή βίντεο από κάμερες επιτήρησης
Πρόκειται για έναν από τους πιο παραδοσιακούς τρόπους παρακολούθησης αφού κάμερες ασφαλείας διαθέτουν σχεδόν όλες οι εταιρείες σήμερα. Οι συσκευές αυτές είναι πλέον πολύ εξελιγμένες και, στην ουσία, χαρτογραφούν την κίνηση και μπορούν να αποδώσουν μια μεγαλύτερη εικόνα της παραγωγικότητάς σας.
Εντοπισμός κινήσεων μέσω εταιρικού smartphone
Ορισμένες εταιρίες δίνουν στους υπαλλήλους τους smartphones για να χρησιμοποιούν ενώ βρίσκονται εκτός γραφείου. Στις συσκευές αυτές συχνά τοποθετούνται keyloggers που ελέγχουν και παρακολουθούν τι κάνετε ανά πάσα στιγμή στο smartphone σας. Μερικές φορές, επιτρέπουν ακόμη και τον εντοπισμό, μέσω GPS.
Με αυτό το spyware, η εταιρία θα γνωρίζει πότε βρίσκεστε μακριά από το γραφείο ή αν, ενώ υποτίθεται ότι είστε άρρωστοι, βρίσκεστε στην παραλία.
Αν σας δοθεί ένα εταιρικό smartphone, καλό θα ήταν να διευκρινίσετε τι επιτρέπεται νομικά και ποιους κανόνες θα πρέπει να τηρήσετε για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις.
Παρακολούθηση της οθόνης
Χρησιμοποιώντας το internet της εταιρείας για να ενημερώσετε την κατάστασή σας στο Facebook ή να δείτε το τελευταίο βίντεο της Beyonce είναι σαν να παίζετε με τη φωτιά. Η εταιρεία σας μπορεί να διαθέτει την τεχνολογία να ανακαλύψει τι ακριβώς κάνετε καθημερινά στην οθόνη σας.
Διαβάστε προσεκτικά το συμβόλαιο στο σημείο αναγράφει αν ο εργοδότης έχει δικαίωμα να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του υπολογιστή σας. Αυτό θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει ακόμη και τα προσωπικά email σας.
Εκτός αυτού, η εταιρεία θα μπορούσε να παρακολουθεί ακόμη και το τι ακριβώς πληκτρολογείτε, κάτι που θα αποκάλυπτε κωδικούς πρόσβασης σε διάφορους προσωπικούς λογαριασμούς. Αν ο εργοδότης σας πιστεύει ότι αναζητάτε άλλη εργασία, μπορεί να διαβάσει τα emails σας και να τσεκάρει τις επαφές σας. Αν η εταιρεία ανακαλύψει οτιδήποτε ενοχοποιητικό, τότε θα μπορούσε να σας απολύσει, χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Διαβάστε επίσης: «Synaptics – Νέα συσκευή αναγνώρισης προσώπου-δαχτυλικού αποτυπώματος όλα σε ένα»
Από mirelen