Ποια είναι τα καλώδια που πρέπει να χρησιμοποιείτε για ενσύρματη δικτύωση ανάλογα με την περίπτωση και πώς θα τα ξεχωρίζετε.
Όλα τα καλώδια Ethernet εξυπηρετούν τον ίδιο βασικό σκοπό – το να συνδέουν συσκευές σε δίκτυα όπως είναι το Internet για παράδειγμα. Όμως δεν είναι όλα τα καλώδια δικτύου ίδια μεταξύ τους.
Κι αν βρεθήκατε ποτέ στην ανάγκη να χρησιμοποιήσετε ενσύρματο δίκτυο και δεν ξέρατε ποιο καλώδιο να πάρετε, δεν είστε μόνοι. Οι διαφορές των καλωδίων Ethernet, όπως και άλλα πράγματα της μοντέρνας τεχνολογίας δεν είναι κάτι το εύκολο να ξεχωρίσουμε.
Γι’ αυτό, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τους ορισμούς, τις διαφορές και τη χρήση των διαφόρων καλωδίων Ethernet.
Τι σημαίνει το «Cat» κατ’ αρχήν;
Σίγουρα δε σημαίνει «γάτα» πάντως. Αν έχετε ποτέ ψάξει για καλώδια Ethernet, θα έχετε προσέξει ένα αρχικό που μπαίνει στην ονομασία τους, το «Cat», όπως «Cat 5», «Cat 6e» ή κάτι παρόμοιο. Πολύ απλά το «Cat» είναι η λέξη η συγκεκομμένη λέξη «Category» (Κατηγορία) και βέβαια ο αριθμός που ακολουθεί δηλώνει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύει το καλώδιο.
Ένας γενικός κανόνας λοιπόν, είναι ότι τα μεγαλύτερα νούμερα, αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερες ταχύτητες και συχνότητες σε Mhz. Κι όπως είναι αναμενόμενο, νεότερης κοπής καλώδια, υποστηρίζουν μεγαλύτερες ταχύτητες και εύρη ζώνης (bandwidths) κι έτσι επιτυγχάνουν καλύτερους χρόνους διαμεταγωγής δεδομένων, κάτι που φαίνεται ειδικά σε μεταφορές μεγάλων αρχείων.
Έχετε υπόψιν ότι όσο πιο πολύ μακρύ είναι ένα καλώδιο – για κάλυψη μεγάλων αποστάσεων – τόσο πιο πολύ οι ταχύτητες πέφτουν, αν και καλώδια για οικιακή χρήση, σπάνια ξεπερνούν τα 100 μέτρα, όπου οι ταχύτητες αρχίζουν να πέφτουν σημαντικά.
Το Σεπτέμβριο, το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών των ΗΠΑ (IEEE) παρουσίασε τα νέα στάνταρ για το Ethernet που υπόσχονται βελτιωμένες ταχύτητες σε καλώδια τύπου Cat 5 και Cat 6. Δυστυχώς όμως μάλλον θα περάσουν κάποια χρόνια μέχρι να γίνουν οι δυνατότητες αυτές διαθέσιμες στον απλό καταναλωτή, σε αντίθεση με τους εταιρικούς χρήστες. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις δυνατότητες κάθε τύπου καλωδίου.
Δείτε ακόμη: Πώς να φτιάξετε ένα VPN δίκτυο.
Cat 3 και Cat 5
Και τα Cat 3 και τα Cat 5 καλώδια έχουν σχεδόν εκλείψει πια. Μπορεί βέβαια να βρείτε στα μαγαζιά τίποτε ξεχασμένα, αλλά σας συμβουλεύουμε επ’ ουδενί μην τα πάρετε. Είναι αργά σε ταχύτητες και κανείς δεν τα χρησιμοποιεί πια.
Cat 5e
Το γράμμα «e» σημαίνει «Enhanced» (ενισχυμένο). Δε θα δείτε διαφορές στην όψη τους με τα απλά Cat 5, όμως το 5e Ethernet έχει καλύτερα χαρακτηριστικά μειώνοντας σημαντικά το «crosstalk» δηλαδή τη μη επιθυμητή μεταφορά (πήγαινε-έλα) δεδομένων μεταξύ των καναλιών επικοινωνίας. το Cat 5e είναι αυτή τη στιγμή το πιο διαδεδομένο πρωτόκολλο Ethernet που χρησιμοποιείται κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους κατασκευής του και της δυνατότητάς του να υποστηρίζει αξιοπρεπείς ταχύτητες για τις σημερινές ανάγκες των ενσύρματων δικτύων.
Cat 6
Τα καλώδια Cat 6 υποστηρίζουν μεγαλύτερες ταχύτητες από τα Cat 5 και Cat 5e καλώδια και μεγαλύτερο bandwidth, αλλά είναι και σημαντικά πιο ακριβά. Είναι καλύτερης ποιότητας και έχουν αλουμινόχαρτο γύρω-γύρω σαν ασπίδα από παρεμβολές, crosstalk και θορύβους. Μπορούν να σηκώσουν μέχρι και 10 Gbps σε ταχύτητες, αλλά μέχρι τα 55 μέτρα μόνο.
Cat 6a
Το «a» σημαίνει «Augmented» (Επαυξημένο). Σε σύγκριση με το απλό Cat 6, το Cat 6a υποστηρίζει το διπλάσιο εύρος ζώνης και είναι σε θέση να αντέξει μεγαλύτερες ταχύτητες σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Τα καλώδια Cat 6a είναι πάντα μονωμένα και η μόνωση τους αυτή, που μπορεί να καταργήσει πλήρως το crosstalk, τα κάνει πολύ πιο «συμπαγή» και ικανά από τα απλά Cat 6.
Cat 7
Τα καλώδια Cat 7 χρησιμοποιούν τα νεότερα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας Ethernet και υποστηρίζουν υψηλότερο ακόμη εύρος ζώνης και σημαντικά μεγαλύτερες ταχύτητες από τα Cat 6 καλώδια. Είναι φυσικά πολύ ακριβότερα από τα άλλα Ethernet καλώδια, αλλά οι επιδόσεις τους δικαιολογούν και το κόστος τους.
Τα καλώδια Cat 7 μπορούν να αντέξουν ταχύτητες μέχρι και τα 100 Gbps σε αποστάσεις μέχρι τα 15 μέτρα, κάτι που τα κάνει ιδανικά για απευθείας συνδέσεις υπολογιστών ή router με υπολογιστές (εφόσον βέβαια υποστηρίζουν και αυτοί τέτοιες ταχύτητες δικτύωσης).
Τα καλώδια Cat 7 είναι επίσης εξαιρετικά μονωμένα και χρησιμοποιούν τον GigaGate45 connector που είναι πολύ ανώτερος αλλά και προς τα πίσω συμβατός με τις παλαιότερες Ethernet θύρες.
Δείτε ακόμη: Δημιουργήστε ένα ξεχωριστό δίκτυο Wi-Fi για επισκέπτες (Mac)
Cat 8
Αυτή τη στιγμή σε ανάπτυξη βρίσκονται και τα καλώδια Cat 8. Σύντομα θα βρίσκονται στα καταστήματα και σίγουρα θα υποστηρίζουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και εύρη ζώνης από τα Cat 7.
Πώς επιλέγουμε;
Ο ευκολότερος τρόπος για να επιλέξουμε καλώδιο Ethernet είναι το να αγοράσουμε με βάση τις ανάγκες μας και τη χρήση που θα κάνουμε.
Ξεκινώντας με την ταχύτητα του δικτύου μας, δηλαδή τι ταχύτητες υποστηρίζει ο router και οι κάρτες δικτύου των υπολογιστών μας. Αν έχουμε παλιές συσκευές που υποστηρίζουν ταχύτητες της τάξης των 100 Mbps, τότε τα απλά Cat 5e καλώδια μας καλύπτουν μια χαρά.
Αν όμως έχουμε router και κάρτες δικτύου με ταχύτητες της τάξης του 1 Gbps και άνω, τότε πρέπει να πάμε σε καλώδια τύπου Cat 6 ή ακόμη και Cat 6a. Είναι εντελώς απίθανο ότι ο οικιακός χρήστης θα χρειαστεί καλώδια Cat 7, δεδομένου ότι δεν κυκλοφορούν στην αγορά συσκευές που να υποστηρίζουν τις ταχύτητες και τα bandwidth που καλύπτουν τα καλώδια αυτά.
Όσον αφορά τις αποστάσεις που θέλετε να καλύψετε, έχετε κατά νου, όπως είπαμε ότι μετά τα 100 μέτρα (για καλώδια Cat 5), οι ταχύτητες πέφτουν δραματικά, οπότε χρειάζονται reapeaters για να ενισχύσουν το σήμα αν θέλουμε να καλύψουμε μεγαλύτερες αποστάσεις, πράγμα όμως εξαιρετικά απίθανο για οικιακούς χρήστες.
Αν μάλιστα μιλάμε για καλώδια τύπου Cat 6, τότε πέφτουμε στα 55 μέτρα.
Σε γενικές γραμμές, ο οικιακός χρήστης θα κινηθεί μεταξύ καλωδίων Cat 5e και Cat 6.
Γλωσσάρι του Ethernet
Αν και οι διαφορές των καλωδίων Ethernet όπως τις εξηγήσαμε είναι τελικά απλές, κάποιος μπορεί να μπερδευτεί από την ορολογία που θα δει. Για να σας βοηθήσουμε περαιτέρω, παραθέτουμε ένα σύντομο γλωσσάρι που δείχνει τι σημαίνουν οι διάφοροι όροι που μπορεί να συναντήσετε.
Cat: όπως είπαμε σημαίνει «Category».
TP: Twisted Pairs. Αυτός ο όρος υποδηλώνει το πώς είναι τυλιγμένα μεταξύ τους τα καλώδια μέσα στο σύνολο του κυρίως καλωδίου. Το Twisted Pairs είναι ένα βιομηχανικό στάνταρ εδώ και πολλά χρόνια και είναι κατώτερο των οπτικών ινών σε μέγιστο μήκος και πτώσης ταχύτητας λόγω απόστασης.
UTP: Unshielded Twisted Pairs. Όπως δηλώνει και το όνομά τους, δεν έχουν μόνωση από αλουμινόχαρτο που μειώνει τις παρεμβολές και το crosstalk, αλλά είναι φθηνά στην παραγωγή τους, οπότε, για πολύ κοντινές αποστάσεις, είναι μια καλή και φθηνή αγορά.
STP: Shielded Twisted Pairs. Αυτά, όπως καταλαβαίνετε, είναι το αντίθετο των παραπάνω και έχουν τη μόνωση που κάνει το μεταφερόμενο σήμα ισχυρότερο και καλύτερης ποιότητας και άρα προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
FTP: Foiled Twisted Pairs. Τα καλώδια FTP ή SFTP (είναι το ίδιο) έχουν προστασία τύπου «διπλωμένου φύλου» αλουμινίου που παρέχει την καλύτερη δυνατή προστασία από παρεμβολές, θορύβους και crosstalk και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα σύνδεσης.
Δείτε ακόμη: 4G ή LTE; – Όλες οι πληροφορίες για τα πρωτόκολλα δικτύωσης
από Elichord