Δεν υπάρχει πλέον λόγος να μαλώνουμε για τα λογισμικά. Οι εταιρείες προχώρησαν και οι χρήστες έγιναν εξυπνότεροι.
Όπως και για τους περισσότερους, ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν PC. Γνώρισα τα Mac, όταν εργαζόμουν σε μια εκδοτική εταιρεία και εντυπωσιάστηκα από το design, το λειτουργικό σύστημα και τον εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας.
Μάλιστα, αποφάσισα να αγοράσω iMac και για το σπίτι, μέχρι που χάλασε η υποδοχή για το CD player και επέστρεψα σε laptop, όπου παραμένω μέχρι και σήμερα. Στα κινητά, με κέρδισε η Apple, αν και έχουν περάσει από τα χέρια μου πολλές Android συσκευές. Λίγο έως πολύ, οι περισσότεροι χρήστες έχουν «δοκιμάσει» τα πάντα.
Εκτός από ελάχιστους ορκισμένους χρήστες Mac, όλοι οι υπόλοιποι είναι έτοιμοι να δεχτούν το καινούριο και το διαφορετικό, να το αξιολογήσουν και πάνω από όλα να δουν αν τους αρέσει και τους διευκολύνει στην καθημερινότητά τους.
Η Apple είχε τροφοδοτήσει την κόντρα με τις περίφημες “Get a Mac” διαφημίσεις της γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Χάρη σε αυτές, το iMac γλίτωσε την Apple από το χείλος της καταστροφής και άνοιξε τον δρόμο για την τεράστια επιτυχία του iPod και στη συνέχεια, του iPhone. Ο κόσμος πήρε θέση, τα media άλλο που δεν ήθελαν και ο πόλεμος των λογισμικών ήταν ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα που εξυπηρετούσε τους πάντες.
Για κάποιο λόγο, οι άνθρωποι έπαιρναν και παίρνουν πολύ προσωπικά το θέμα του υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιούν. Όταν ο Business Insider δημοσίευσε ένα άρθρο όπου ανέφερε ότι το Surface Book της Microsoft μπορεί να είναι μια πολύ καλή αγορά για τους περισσότερους σε σχέση με τα νεότερα μοντέλα MacBook Pro, μεγάλη μερίδα του κόσμου αντέδρασε με φανατισμό και μίσος.
Ο πόλεμος τελείωσε
Όμως, πλέον, ο κόσμος έχει προχωρήσει μπροστά. Δεν πρόκειται πλέον για επιλογή αλλά για θέμα γούστου. Και οι δύο «κόσμοι» είναι εξαιρετικά πετυχημένοι στο κοινό τους. Η Apple εξακολουθεί να είναι, κατά κύριο λόγο, μια εταιρεία hardware.
Τα Windows είναι παντού και διαθέτουν τα πάντα: από φθηνούς φορητούς υπολογιστές, έως και premium μηχανήματα, όπως το Surface Studio. Πρόκειται για κάτι πολύ θετικό για τη Microsoft η οποία εξακολουθεί να είναι, κατά βάση, μια εταιρεία λογισμικού. Μπορούν να είναι και οι δυο νικητές και να συνυπάρχουν στην ίδια αγορά. Σαν άσπονδοι φίλοι.
Το ίδιο ισχύει και στις πλατφόρμες για το λογισμικό των τηλεφώνων. Και η Apple και η Google βγαίνουν πάντα κερδισμένες. Τα iPhone αποφέρουν υπερβολικά μεγάλα κέρδη ενώ το Android κυριαρχεί στην αγορά με το 87%.
Ο καθένας έχει κερδίσει ακριβώς αυτό που ήθελε από την “επιχείρηση smartphone”. Η Apple πουλάει σαν τρελή τα iPhones, η Google προσφέρει υπηρεσίες web και μια μηχανή αναζήτησης ως πρώτη επιλογή για τους περισσότερους χρήστες.
Μπορεί, iPhone και Android, να έχουν μερικά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν αλλά εξακολουθούν, σε μεγάλο βαθμό, να τρέχουν τις ίδιες μεγάλες εφαρμογές που τις συνδέουν με τις ίδιες μεγάλες υπηρεσίες. Π.χ. μπορεί να σας αρέσει το Instagram στο iPhone καλύτερα από ό,τι στο Android, αλλά το Instagram είναι το Instagram, όπου και αν το δει κανείς. Κάθε λειτουργικό σύστημα έχει τα συν και τα πλην του αλλά το καθένα είναι χρήσιμο και «σωστό» για μια μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου.
Το παν είναι το service
Πλέον, εκεί που κρίνεται το παιχνίδι είναι στις υπηρεσίες, στην εξυπηρέτηση και στο service. Η εναλλαγή από το ένα λογισμικό στο άλλο, π.χ. για έγγραφα ή σημειώσεις είναι πανεύκολη. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον συγχρονισμό της μουσικής μέσω π.χ. του Spotify για Mac, PC και iPhone.
Όλες οι εφαρμογές του Microsoft Office είναι διαθέσιμες για iPhone και Android. Η Apple διαθέτει την υπηρεσία Apple Music και για το Android. Το Google επενδύει τόσο πολύ στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, το οποίο τρέχει σε Windows και macOS και σε διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το Google Photos.
Όταν, λοιπόν, το λειτουργικό σύστημα δεν έχει πλέον σημασία, οι χρήστες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν όποια υπηρεσία τους ταιριάζει, ανά πάσα στιγμή. Οπότε, ας χαλαρώσουμε και να θυμόμαστε ότι δεν χρωστάμε κάτι στις μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας. Μπορούμε, όμως, να τις αφήσουμε να μας εξυπηρετήσουν, όπως ακριβώς θέλουμε.
Διαβάστε επίσης: «Apple – Το τμήμα των υπολογιστών Mac υπό διάλυση;»
Από mirelen