Παρουσιάζουμε 15 εφαρμογές που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα Mac.
Πήρατε λοιπόν καινούριο Mac (ή έχετε ήδη κάποιο, δεν έχει σημασία). Και τώρα; Τι κάνουμε; Ποιες εφαρμογές είναι απαραίτητες για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και την εργασία μας πιο ευχάριστη και αποτελεσματική; Σίγουρα η Apple έχει ήδη φροντίσει να εξοπλίσει το Mac με πολλές και καλές δωρεάν εφαρμογές που καλύπτουν ένα μέγα εύρος αναγκών, αλλά πιστεύουμε πως υπάρχουν κάποιες που είναι πολύ καλές για να μη τις έχετε.
Γι’ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε 15 εφαρμογές που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες με το παραπάνω, ασχέτως εργασίας, και σας τις παρουσιάζουμε.
Δείτε ακόμη: Οι 100 καλύτερες εφαρμογές για iPhone. Top 100 apps iPhone – iPad
1. Alfred (Δωρεάν, $26 για Powerpack)
Οι προχωρημένοι χρήστες του Mac, γνωρίζουν ότι, όσο πιο λίγο χρησιμοποιεί κανείς το ποντίκι, τόσο πιο γρήγορα και παραγωγικά εργάζεται με το Mac του. Γι’ αυτό το σκοπό, υπάρχει ο … Alfred μια εφαρμογή γεμάτη δυνατότητες που εκκινεί εφαρμογές, ψάχνει τον υπολογιστή σας (όπως το Spotlight), ψάχνει το Internet, εκκινεί εργασίες με μερικά κλικ. Είναι σαν Spotlight με στεροειδή που σας βοηθάει να βρείτε πληροφορίες για την αγαπημένη σας ταινία, να υπολογίσει το χρόνο σε μια άλλη χώρα, να κάνει υπολογισμούς, να εκκινήσει μια εφαρμογή με ελάχιστες κινήσεις. Έχετε κάποια εφαρμογή που κάνει μια συγκεκριμένη εργασία, αλλά δε θυμάστε το όνομά της; Αντί να ψάχνετε, γράψτε στον Alfred ό,τι θυμάστε και αυτός θα σας βρει όλες τις εφαρμογές που έχουν σχέση.
2. Scrivener ($45)
Αν είστε συγγραφέας που παίρνει στα σοβαρά τη δουλειά του, το Scrivener είναι μονόδρομος για σας. Είναι πολύ περισσότερα από ένα κειμενογράφο. Είναι ένα εργαλείο για τη συγγραφή ιστοριών, την οργάνωση του βιβλίου, το σχεδιασμό χαρακτήρων και ακόμη την καταγραφή σημειώσεων για τις τελευταίες ιδέες σας. Ακόμη, καλύτερα, το Scrivener φροντίζει για τη διαμόρφωση του κειμένου σας. Οπότε, είτε γράφετε ένα άρθρο, είτε ένα ολόκληρο βιβλίο, μπορείτε να πάψετε να ανησυχείτε για τις αποστάσεις γραμμών, τη στοίχιση και όλα τα άλλα και να εστιαστείτε σ’ αυτό που πρέπει: στο περιεχόμενο.
3. GIF Brewery ($4.99)
Οι εικόνες GIF είναι ένας θεσμός στο Internet και μάλιστα οι κινούμενες. Μας επιτρέπουν να φτιάξουμε μικρά κλιπ που πιάνουν πολύ λίγο χώρο, μεταφέρονται εύκολα και είναι επαναλαμβανόμενα σε ένα ατέρμονα μέχρι … ναυτίας. Χάρη στο GIF Brewery δε χρειάζεστε πια εξειδικευμένα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας για να φτιάξετε τις δικές σας κινούμενες εικόνες. Η εφαρμογή σας επιτρέπει να εισάγετε βίντεο-κλιπ, να επιλέξετε το μήκος (αρχή-τέλος), να προσθέσετε υπότιτλους, να ρυθμίσετε τον αριθμό καρέ και την παλέτα χρωμάτων. Σε δευτερόλεπτα θα έχετε ένα ποιοτικό animated GIF που θα γίνει πρώτη σελίδα στο Reddit.
4. Pixelmator ($29.99)
Το Photoshop των φτωχών και ταπεινών, το Pixelmator δεν απαιτεί ένα σκασμό λεφτά για να έχετε τη δυνατότητα να εκφράσετε τις δημιουργικές ανησυχίες σας με τη φωτογραφία και να δείξετε το ταλέντο σας στην επεξεργασία της. Μάλιστα, έχει τις ίδιες δυνατότητες και χαρακτηριστικά με το «μεγάλο όνομα» του χώρου όπως layering (επίπεδα), effects, ακόμη και ρυθμιζόμενες συντομεύσεις πληκτρολογίου. Αν δε θέλετε να «τα σκάσετε χοντρά» και δεν έχετε ανάγκη τις υπερβολικές δυνατότητες ενός «θηριώδους» προγράμματος επεξεργασίας εικόνας, αλλά χρειάζεστε τα βασικά συν κάτι ακόμη (πολύ ακόμη), τότε το Pixelmator είναι για σας.
5. Spotify (Free, $9.99 το μήνα χωρίς διαφημίσεις)
Αν και κυκλοφόρησε το Apple Music, το Spotify παραμένει ένας από τους ηγέτες στο χώρο της streaming μουσικής. Σχεδόν οποιοδήποτε τραγούδι είναι διαθέσιμο σα χέρια σας, την ώρα που το θέλετε. Το Spotify είναι η μεγαλύτερη εφαρμογή μουσικής που βασίζεται στο διαδίκτυο και σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τη λίστα της αγαπημένης σας μουσικής που θα παίζει αέναα. Σας φέρνει όλα τα αγαπημένα σας τραγούδια και όσα βασίζονται στο είδος που προτιμάτε και μπορεί να μην τα έχετε καν ακούσει, δίνοντάς σας πρόσβαση σε μια βάση με πάνω από 20 εκατομμύρια τραγούδια.
Δείτε ακόμη: Οι 7 καλύτερες εφαρμογές music streaming για iPhone
6. Knock ($3.99)
Αν και οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας φωνάζουν να κλειδώνουμε τον υπολογιστή μας, είναι τόσο κουραστικό να πρέπει να εισάγουμε συνεχώς αυτό τον κωδικό ασφαλείας με τα … 125 στοιχεία που φτιάξαμε. Εδώ έρχεται λοιπόν το Knock, μια απλή εφαρμογή με ένα σύντροφο σε iOS που επιτρέπει να ξεκλειδώνουμε το Mac μας με το να «χτυπάμε» δύο φορές στο αντίστοιχο, συνδεδεμένο μαζί του iPhone (iPad, iPod). Αν και τίποτε δεν αντικαθιστά ένα καλό κωδικό, το Knock είναι ένα εξαιρετικό επιπλέον επίπεδο προστασίας για όλους αυτούς που συνηθίζουν να αφήνουν το Mac τους ξεκλείδωτο.
7. 1Password ($49.99 για πλήρη έκδοση $17.99 για iOS)
Το 1Password βασιλεύει. Αν σκεφτούμε πόσους λογαριασμούς μπορεί να έχουμε σε διάφορες ιστοσελίδες, προσωπικά στοιχεία, πιστωτικές κάρτες κλπ, είναι πολύ δύσκολο να τα θυμόμαστε όλα και να τα συμπληρώνουμε όποτε μας ζητούνται. Το 1Password λοιπόν, είναι εδώ για να βοηθήσει. Είναι ένα εικονικό χρηματοκιβώτιο, όπου φυλάμε όλα αυτά τα σημαντικά στοιχεία για να τα έχουμε εύκαιρα όποτε θέλουμε και το ίδιο κλειδώνει με έναν μοναδικό κωδικό που είναι το μόνο που χρειάζεται να θυμόμαστε. Η εφαρμογή σημειώνει ακόμη και τις ερωτήσεις ασφαλείας που συμπληρώνουμε σε διαφορετικές ιστοσελίδες. Μπορεί επίσης να συγχρονιστεί με το Dropbox και το iCloud και υπάρχει επίσης και έκδοσή του για το iOS.
8. Evernote (δωρεάν)
Αυτή η εφαρμογή που είναι και βελτιστοποιημένη για οθόνες Retina, είναι η βιτρίνα για την πρόσβαση στην δημοφιλή υπηρεσία δημιουργίας σημειώσεων, Evernote. Αν και μοιάζει απλοϊκή, κάνει πολύ εύκολη και απλή τη δημιουργία σημειώσεων, την καταγραφή τους και την αποθήκευση αρχείων σε μορφή ιστοσελίδας. Το να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει είναι απλό – ρωτάτε το πρόγραμμα σε απλή γλώσσα, για παράδειγμα ζητάτε «να σας δείξει όλα τα αρχεία PDF». Όλες οι πληροφορίες συγχρονίζονται στο «Σύννεφο» κι έτσι, όλες οι συσκευές σας έχουν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα. Αν θέλετε επιπλέον λειτουργίες, πληρώνετε $45 το χρόνο.
9. Clear ($4.99 για iOS, $9.99 για OS X)
Οι εφαρμογές διαχείρισης εργασιών είναι «εκατό στο μάτσο» τη σήμερον ημέρα, αλλά λίγες φτάνουν την απόλυτη απλότητα του Clear. Δεν υπάρχουν ένα εκατομμύριο επιλογές για να χαθείτε, απλά το εκκινείτε, γράφετε τις δουλειές σας και τις σβήνετε καθώς τις ολοκληρώνετε. Επίσης μπορείτε να τις τοποθετήσετε κατά σειρά σπουδαιότητας με χρώματα από κόκκινο σε πορτοκαλί και κίτρινο με μορφή ντεγκραντέ και να θέσετε ημερομηνίες λήξεως, συγχρονισμό με iCloud για την αντίστοιχη εφαρμογή iOS και είστε έτοιμοι.
10. Fantastical ($4.99 για iOS, $9.99 για OS X)
Η Flexibits, δημιουργός του Fantastical, το αποκαλεί, «το ημερολόγιο του Mac που θα διασκεδάζετε να το χρησιμοποιείτε» και είναι όντως έτσι. Κατά πολλούς τρόπους, αυτό το ημερολόγιο θυμίζει τη Siri. Για παράδειγμα, δεν κάνουμε κλικ σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για να ρυθμίσουμε ένα ραντεβού. Απλά γράφουμε μια πρόταση και το πρόγραμμα καταλαβαίνει τι θέλουμε να κάνουμε. Το Fantastical συνεργάζεται με τα Calendar, iCal, BusyCal, Entourage και Outlook. Αν και σε κάποια σημεία κάνει και τη δουλειά του Clear, ωστόσο προτιμούμε την απλότητα και αμεσότητα του Clear γι’ αυτό που κάνει.
11. iStat Menus ($16)
Όταν ο υπολογιστής μας εργάζεται σωστά, είναι εύκολο να ξεχνάμε πόσα πράγματα γίνονται «κάτω από το καπό της μηχανής». Όταν όμως αρχίζουν τα προβλήματα, αυτό που θέλουμε είναι απαντήσεις για το τι φταίει. Το iStat Menus παρέχει όλες αυτές τις απαραίτητες και κρίσιμες πληροφορίες κατευθείαν στη γραμμή του μενού του Mac επιτρέποντάς μας έτσι να παρακολουθούμε θερμοκρασίες, φόρτο επεξεργασίας, κατειλημμένη μνήμη, χρήση δικτύου, φόρτο σκληρού δικού και πολλά ακόμη. Αν για παράδειγμα, μια εφαρμογή έχει καταλάβει όλη τη μνήμη μπορούμε να το δούμε και να την τερματίσουμε αν έχει πρόβλημα.
12. Cloud (Δωρεάν / $9.99 τον μήνα ή $99.99 το χρόνο για pro)
Το Cloud είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μοιραστούμε οποιοδήποτε αρχείο. Στο AppStore το αποκαλούν «Προσωποποιημένη απλότητα» και είναι όντως έτσι. Η κομψή σχεδίασή του είναι σήμα κατατεθέν της αισθητικής της Apple. Μόλις εγκατασταθεί ένα μικρό «συννεφάκι» εμφανίζεται στη γραμμή των μενού. Σύρουμε οποιοδήποτε αρχείο στην εικόνα αυτή και ανεβαίνει στους σέρβερ της εταιρίας. Ένας σύνδεσμος περνάει αυτόματα στο πρόχειρο (clipboard) και το μόνο που χρειάζεται είναι να τον επικολλήσετε σε κάποιο email ή μήνυμα για να το στείλετε όπου θέλετε. Η ωραιότερη λειτουργία του είναι το αυτόματο ανέβασμα στιγμιοτύπων που συλλαμβάνουμε στην οθόνη μας, ώστε να γίνεται πιο εύκολη η συνεργασία μας με άλλους. Στη δωρεάν έκδοση έχουμε 10 αρχεία μέχρι 25 ΜΒ το καθένα, ενώ στην pro έκδοση έχουμε απεριόριστα μέχρι τα 500 ΜΒ το καθένα.
13. VLC media player (δωρεάν)
Το VLC media player είναι ένα από τα ισχυρότερα προγράμματα αναπαραγωγής πολυμέσων για οποιαδήποτε πλατφόρμα και μάλλον δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αυτό που το κάνει τόσο σπουδαίο είναι η δυνατότητα αναπαραγωγής και streaming οποιουδήποτε φορμά αρχείου πολυμέσων (φτάνει να είναι ξεκλείδωτο) και χωρίς να χρειάζεται διάφορους εξωτερικούς codecs. Αν έχετε ένα αρχείο πολυμέσων που δεν παίζει αλλού, δοκιμάστε το VLC.
14. Little Snitch ($29.99)
Όταν εγκαθιστάτε ένα πρόγραμμα, αναρωτιέστε με ποιον επικοινωνεί και πού στέλνει πληροφορίες; Κάποια πρόγραμμα μπορεί να στέλνουν προσωπικές σας πληροφορίες χωρίς να σας ρωτούν και ξαφνικά γεμίζετε με διαφημίσεις στο email σας (στην καλύτερη περίπτωση). Το Little Snitch είναι εδώ για να σας προστατεύσει. Αν και το απλό firewall εμποδίζει κάποιον να έχει πρόσβαση στο σύστημά σας μέσω του Internet, το Little Snitch εμποδίζει το σύστημά σας να έχει πρόσβαση στο Internet (σε επίπεδο εφαρμογής). Το πρόγραμμα θα σας ειδοποιεί κάθε φορά που μια εφαρμογή θέλει να επικοινωνήσει με το διαδίκτυο και θα σας ρωτά αν θέλετε να το επιτρέψετε ή όχι, προσωρινά ή μόνιμα.
15. Bartender ($15)
Με τον καιρό μπορεί να μαζευτούν ένα σωρό εφαρμογές που έχουν το εικονίδιό τους στη γραμμή του μενού, αλλά ο χώρος είναι περιορισμένος (ειδικά σε μικρότερες οθόνες). Το Bartender διορθώνει αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια δεύτερη γραμμή με αυτόματη απόκρυψη όπου βάζετε τα εικονίδια που δε χρειάζεστε πολύ συχνά. Αν για παράδειγμα δε χρησιμοποιείτε το εικονίδιο του μεγαφώνου για τον ήχο συχνά, αλλά θέλετε να υπάρχει, το κρύβετε στη γραμμή του Bartender και ελευθερώνετε χώρο για άλλα πιο χρήσιμα.
Δείτε ακόμη: Οι 100 κορυφαίες Δωρεάν Εφαρμογές για iPhone
από Elichord