Ένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας του υπολογιστή σας.
Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε παρουσιάσει τα 5 κορυφαία προγράμματα προστασίας για υπολογιστές. Στο σημερινό άρθρο, θα παρουσιάσουμε ένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας που υπάρχουν και που γίνεται ακόμη καλύτερο αν αγοράσετε την πλήρη έκδοσή του. Πρόκειται για το Avira Antivirus.
Εγκατάσταση και περιβάλλον λειτουργίας
Tο Avira Antivirus το κατεβάζουμε από το δικτυακό τόπο της εταιρίας και το εγκαθιστούμε, κάτι που είναι ιδιαίτερα απλό και χωρίς προβλήματα. Δε χρειάζεται καν να δημιουργήσουμε κάποιο λογαριασμό στην Avira για να το κατεβάσουμε. Και, σε σχέση με άλλα δωρεάν προγράμματα, δε θα δεχτούμε τις συνήθεις συνεχείς πιέσεις να περάσουμε από τη δωρεάν στην πλήρη έκδοση.
Με το πέρας της εγκατάστασης το πρόγραμμα εμφανίζει μια μικρή εικόνα στα εικονίδια που υπάρχουν κάτω δεξιά στη γραμμή εργασίας των Windows. Το περιβάλλον εργασίας του προγράμματος είναι απλό με ένα πλαϊνό πάνελ που καλύπτει την αριστερή μεριά του παραθύρου του και περιλαμβάνει όλες τις επιλογές που χρειαζόμαστε.
Μία κάπως μικρή ταμπέλα που στην ουσία είναι πλήκτρο και γράφει “Scan System”, μας δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουμε το μενού με τους τύπους σάρωσης που θέλουμε να κάνουμε (μπορούμε επίσης να το βρούμε ακολουθώντας τη διαδρομή “PC Protec-tion/System Scanner” στο αριστερό μενού-πάνελ).
Επιλέγουμε λοιπόν σ’ αυτή την ενότητα τις ρυθμίσεις σάρωσης που θέλουμε όπως “Quick System Scan”, “Complete system scan” ή ρυθμίζουμε χειροκίνητα ποια αρχεία ή φακέλους θέλουμε να ελέγξουμε κι επίσης περιλαμβάνεται ένα Rootkit Scanner κι ένα active-malware scan.
Μπορούμε να ρυθμίσουμε πότε θα γίνεται σάρωση (schedule) μέσω της διαδρομής “Administration/Scheduler” στο πλαϊνό μενού. Η ήδη έτοιμη ρύθμιση του προγράμματος είναι για κάθε βδομάδα (168 ώρες).
Η αλήθεια είναι ότι το περιβάλλον του προγράμματος είναι κάπως Σπαρτιάτικο και δύσκολο στη χρήση για κάποιον που δεν ξέρει τι να ψάξει (για παράδειγμα θα μπορούσε να υπάρχει ένα πλήκτρο “Scan Now” που να είναι μεγάλο και εμφανές αντί να ψάχνει κανείς σε μενού μια και η ετικέτα “Scan System” δεν προϊδεάζει ότι πρόκειται για πλήκτρο). Από την άλλη μεριά όμως συνηθίζει κανείς μετά από λίγο αυτό το απλό και λιτό περιβάλλον και μάλιστα φτάνει να το συμπαθήσει.
Λειτουργίες και εργαλεία
Οι κύριες λειτουργίες του Avira Free Antivirus χωρίζονται σε πέντε κύριες κατηγορίες:
- PC Protection: Η λειτουργία αυτή έχει να κάνει με το σύστημα σάρωσης του προγράμματος. Εδώ επιλέγουμε αν θα κάνουμε πλήρη, γρήγορη ή χειροκίνητη (ρυθμισμένη από εμάς) σάρωση, αν θα σαρώσουμε τον υπολογιστή για rootkits ή για malware. Αν βρει το πρόγραμμα προβλήματα θα τα θέσει σε καραντίνα ώστε να μην μπορούν να κάνουν ζημιά. Από εκεί μπορούμε να επαναφέρουμε κάποιο αν νομίζουμε ότι το πρόγραμμα έκανε λάθος ή να τα σβήσουμε ολοκληρωτικά.
- Internet Protection: Μέσα σ’ αυτή την λειτουργία βρίσκονται δύο εργαλεία, τα Web Protection και Mail Protection που όμως ανήκουν στην πλήρη έκδοση και έτσι είναι ανενεργά στη δωρεάν. Ωστόσο η Avira έχει ένα δωρεάν πρόγραμμα για τους περιηγητές διαδικτύου (browser plugin) που θα το βρούμε στην ιστοσελίδα της ή στο Chrome web store και που προστατεύει από ιστοσελίδες που έχουν malware και μπλοκάρει τα Web trackers. Επίσης το εργαλείο “FireWall” ελέγχει την ορθή λειτουργία του Windows Firewall.
- Child Protection: Η λειτουργία αυτή περιλαμβάνει το εργαλείο SocialShield που μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τη περιήγηση του παιδιού μας στο διαδίκτυο και του λογαριασμούς Facebook, Twitter και Google Plus. Πρέπει όμως να δημιουργήσουμε λογαριασμό στην Avira και εκεί να συμπληρώσουμε τους λογαριασμούς του παιδιού μας ώστε το πρόγραμμα να δημιουργήσει αναφορά των κινήσεών του. Η λειτουργία μπορεί να προστατέψει από ενήλικες που κάνουν πως είναι παιδιά, διάφορες προστυχιές, ναρκωτικά και αλκοόλ κλπ.
- Mobile Protection: Εδώ απλά έχουμε ένα σύνδεσμο για να κατεβάσουμε το Avira για Android εφόσον έχουμε συσκευή Android Smartphone (υπάρχει και για iOS και την κατεβάζετε από το iTunes Store).
- Administration: Εδώ βρίσκονται οι υποκατηγορίες: Quarantine (όπου ελέγχουμε τα προγράμματα που έθεσε το Avira σε καραντίνα κατά τη σάρωση), Scheduler (όπου ρυθμίζουμε κάθε πότε θέλουμε να γίνεται αυτόματη σάρωση), Reports (όπου βρίσκονται οι αναφορές του προγράμματος), Events (όπου υπάρχουν διάφορες άλλες πληροφορίες για τη λειτουργία του Avira).
Το πρόγραμμα κάνει ενημερώσεις αυτόματα και περιέχει την ίδια προστασία για προβλήματα που έχουν και τα επί πληρωμή αδέλφια του.
Επιδόσεις
Το Avira έχει εξαιρετικές επιδόσεις στην αναγνώριση και καταπολέμηση κάθε είδους προβλημάτων που φτάνουν μέχρι και το 100% σε επίπεδο αναγνώρισης και προστασίας. Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τις επιδόσεις του σε σύγκριση με άλλα δωρεάν προγράμματα. Τα τεστ είναι από τα AV-TEST labs.
ΌνομαΠρογράμματος | Zero-Day Malware | Widespread Malware |
Avast Free Antivirus | 94 | 99 |
Avira Internet Security | 100 | 100 |
AVG Antivirus Free | 96 | 99 |
Windows Defender | 68 | 79 |
Malwarebytes Anti0Malware | ΝΑ | ΝΑ |
Industry Average | 94 | 98 |
Αν και κανονικά ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς δε θα έπρεπε να ζορίζει το σύστημα μια και ψάχνει μόνο για malware, στην πραγματικότητα, σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και εδώ το Avira υστερεί αρκετά σε σχέση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα καθώς φαίνεται να επιβαρύνει ιδιαίτερα το σύστημα κατά τη διάρκεια της σάρωσης.
Τελικά συμπεράσματα
Το Avira Free Antivirus είναι ένα από τα καλύτερα δωρεάν προγράμματα προστασίας για τον υπολογιστή σας αν όχι το καλύτερο. Λειτουργεί σε όλες τις πλατφόρμες (PC, Mac, iOS, Android, Linux) και μάλιστα διατηρεί μια ενιαία μορφή σε όλες και κοινό λογαριασμό αν έχετε περισσότερες της μιας. Προστατεύει αποτελεσματικά από κάθε είδους επίθεση και πρόβλημα το σύστημά μας, είναι αθόρυβο χωρίς να μας ενοχλεί συνεχώς με διάφορες ειδοποιήσεις.