Η Apple αποκάλυψε τα στοιχεία χρηστών που διατηρεί αποθηκευμένα σε σέρβερς της ρωσικής Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συμμόρφωσής της με την τοπική νομοθεσία, η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ στη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα από το 2015.
Τα συγκεκριμένα δεδομένα αφορούν μονάχα σε χρήστες συσκευών Apple στη συγκεκριμένη περιφέρεια και περιλαμβάνουν τα ονόματά τους, τις διευθύνσεις τους, τα emails τους και τους τηλεφωνικούς τους αριθμούς. Η ενημέρωση που παρέχεται από το Κουπερτίνο δεν κάνει κάποια αναφορά σε άλλα στοιχεία προσωπικών δεδομένων, όπως το περιεχόμενο από iMessages, αρχεία ή φωτογραφίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, σε ότι αφορά τους δικούς της υπαλλήλους, η Apple αποθηκεύει επίσης πληροφορίες, όπως οι αριθμοί διαβατηρίων, εισερχόμενη αλληλογραφία κλπ.
Διαβάστε επίσης: Στην κορυφή του κόσμου (για λίγο) ξανά η Apple – Ο δρόμος προς το 1 τρις
Αυτή, φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η Apple υποχρεώνεται να συμμορφωθεί με τοπικές νομοθεσίες, σε ότι αφορά στοιχεία που διατηρεί αποθηκευμένα σε σέρβερς, οι οποίοι δεν της ανήκουν. Πέρσι, για παράδειγμα, η εταιρεία προχώρησε σε μετακίνηση iCloud λογαριασμών που είχαν τη βάση τους στην Κίνα, σε σέρβερ που χειρίζεται κινέζικη εταιρεία για λογαριασμό της κυβέρνησης της χώρας. Με την κίνηση αυτή, υποχρεώθηκε να συμβιβαστεί με την εγχώρια νομοθεσία, η οποία θέλει τις cloud υπηρεσίες της Κίνας να διαχειρίζονται από τοπικές εταιρείες.
Πάντως, η προσαρμογή της Apple σε αυτά τα δεδομένα δεν είναι και… το καλύτερό της. Το 2014, για παράδειγμα, προσπάθησε να αντιτεθεί στον ρωσικό νόμο, σαν μέλος της κίνησης DigitalEurope, χωρίς να πετύχει ιδιαίτερα πράγματα, καθώς οι Ρώσοι, από την πλευρά τους, δεν διστάζουν να απειλήσουν με ολοκληρωτικό “μπλοκάρισμα” της λειτουργίας των διαφωνούντων εταιρειών εντός των ορίων τους, κάτι που έχουν κάνει με το Facebook.
Διαβάστε επίσης: Καταγγελία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον και της Apple!
Συμβιβασμός και στη Γαλλία
Πέρα από τον συμβιβασμό της με τη ρωσική κυβέρνηση, η Apple έφτασε σε άλλον ένα, μια άλλη μεγάλη χώρα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η εταιρεία συμφώνησε με τις αρμόδιες οικονομικές Αρχές της Γαλλίας για την πληρωμή 500 εκατομμυρίων ευρώ, σε φόρους που δεν είχαν κατατεθεί στο παρελθόν. Η ίδια η Apple επιβεβαίωσε τη συμφωνία με τους Γάλλους, ωστόσο δεν προσέφερε στοιχεία για το οικονομικό ύψος του συμβιβασμού, ο οποίος προέκυψε έπειτα από αρκετά χρόνια ακροάσεων στελεχών της εταιρείας από τη γαλλική φορολογική Αρχή.
Σημειώνεται πως η Apple βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο για τη μη πληρωμή των φόρων που της αναλογούν σε αρκετές χώρες (ιδιαίτερα σε αυτές της Ευρώπης). Μάλιστα, το 2016 έλαβε ένα… τσουχτερό ραβασάκι από την Ευρωπαϊκή Ένωση για υποχρέωση καταβολής 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω του πλεονεκτήματος που αποκτούσε με το “πέρασμα” των κερδών της μέσα από τον φορολογικό “παράδεισο” της Ιρλανδίας. Και οι έρευνες που έγιναν τότε, έδειξαν πως η εταιρεία είχε καταβάλει (κρατηθείτε!) φόρους για το 0,005% των κερδών της στην Ευρώπη το 2014!