Το ιερό δισκοπότηρο των «live» μουσικών ή «φέρτε τον ήχο του στούντιο στη συναυλία».
Όλοι όσοι ασχολούνται με τη μουσική και τους υπολογιστές, γνωρίζουν τη ναυαρχίδα των προγραμμάτων εγγραφής της Apple, το Logic Pro X. Και όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα, πιο εύχρηστα και αξιόπιστα προγράμματα εγγραφής-επεξεργασίας ήχου για στούντιο. Όμως, αν ρωτήσεις, ελάχιστοι έχουν ακουστά το MainStage 3 της Apple, που από τότε που κυκλοφόρησε, ζει στη σκιά του μεγάλου αδελφού του, χωρίς να απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας που του αξίζουν. Και του αξίζουν, γιατί πρόκειται για ένα αληθινό διαμάντι που με χαμηλή – γι’ αυτό που κάνει – τιμή (γύρω στα 30€) παίρνετε μια εφαρμογή που άνετα θα μπορούσε να κοστίζει κάποιες εκατοντάδες ευρώ και να τα δικαιολογεί μέχρι τελευταίας δεκάρας.
Με το MainStage 3 (είναι η τρίτη και καλύτερη ως τώρα έκδοση της εφαρμογής), μπορείτε να μεταφέρετε τον ήχο σας από το στούντιο ή το σπίτι σας, στη συναυλία αυτούσιο. Τέρμα ο πανάκριβος εξοπλισμός. Το μόνο που χρειάζεστε, είναι ένα μέτριο έως καλό ηχητικό σύστημα (κονσόλα-ενισχυτής-ηχεία) εκεί που θα παίξετε (όλα τα μαγαζιά έχουν). Αυτή είναι η δουλειά του με δυο λόγια και θα δούμε πώς το επιτυγχάνει.
Δείτε ακόμη: Οδηγός Garage Band
Τι είναι το MainStage 3
Το MainStage 3 είναι – εκ πρώτης όψεως – ένα πρόγραμμα προσομοίωσης ηχητικών μονάδων για μουσικούς (πλήκτρα, ενισχυτές, συνθεσάιζερ, πετάλια κιθάρας κλπ) που έχει σαν σκοπό του να αντικαταστήσει τα hardware αντίστοιχα με υψηλής ποιότητας software. Όσοι χρησιμοποιούν DAW (Digital Audio Workstation) όπως τα Logic, Cubase Pro Tools κλπ, καταλαβαίνουν καλά τι εννοώ. Η διαφορά με τα εν λόγω προγράμματα είναι ότι έχουν και εικονικά όργανα, ενώ το MainStage 3 είναι από μόνο του ένα σύνολο εικονικών οργάνων που χρησιμοποιούμε για να παίξουμε χωρίς να μπλέκουμε επιπλέον με άλλες πολυσύνθετες και, ίσως, άχρηστες για μας λειτουργίες.
Όταν εκκινούμε το MainStage, εμφανίζεται ένα παράθυρο που μας ρωτάει αν θέλουμε εικονικό περιβάλλον για πλήκτρα ή για κιθάρα. Αν όμως θέλετε περισσότερες επιλογές, δεν έχετε παρά να πατήσετε κάποια από τις ετικέτες του αριστερού πάνελ και να εξερευνήσετε τα επιπλέον presets που υπάρχουν (ντραμς, φωνητικά, κονσόλα). Πατώντας στο «All Concerts» (έτσι ονομάζονται τα έτοιμα presets του MainStage μπορείτε να δείτε και να διαλέξετε από ένα πλήθος έτοιμων ρυθμίσεων ανάλογα με τις απαιτήσεις σας.
Αφού επιλέξετε αν είστε «πληκτράς» ή «κιθαρίστας» (για παράδειγμα), θα εμφανιστεί ένα παράθυρο πλήρους οθόνης που θα έχει όλα τα «κοντρόλ» που χρειάζεστε για να ρυθμίσετε τον ήχο σας. Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε κάποιο «preset» ή «patch» προκειμένου να έχετε αυτόματα έτοιμες ρυθμίσεις για ενισχυτές και πετάλια αν έχετε κιθάρα, ή για πιάνα και συνθεσάιζερ αν έχετε πλήκτρα. Μετά μπορείτε να τροποποιήσετε τον ήχο σας κατά το δοκούν, να φτιάξετε νέα presets και να τα αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση.
Πατώντας το «x» στο άνω αριστερό μέρος του παραθύρου, βγαίνετε από τη λειτουργία πλήρους οθόνης και εμφανίζονται όλες οι δυνατότητες του προγράμματος σε κανονικό παράθυρο. Στην πάνω αριστερή γωνία – κάτω από τη γραμμή των μενού – υπάρχουν τρία πλήκτρα.
- Το Layout σας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε το … layout του preset (το παράθυρο της πλήρους οθόνης που εμφανίζεται στην αρχή και όποτε παίζετε ζωντανά) που έχετε επιλέξει προσθέτοντας ή αφαιρώντας στοιχεία ανάλογα με τις ανάγκες σας και δημιουργώντας το δικό σας προσωπικό περιβάλλον εργασίας.
- Το Edit είναι το παράθυρο όπου βρίσκεστε ήδη και εκεί μπορείτε να επιλέξετε ηχητικά σετ (όπως συνδυασμούς ενισχυτών-πεταλιών για κιθάρα ή διάφορα πιάνα και συνθεσάιζερ αν επιλέξατε «πλήκτρα»), να δημιουργήσετε τα δικά σας και να τα αποθηκεύσετε.
- Το Perform είναι το παράθυρο πλήρους οθόνης που συναντήσατε στην αρχή. Αυτό είναι το παράθυρο που χρησιμοποιείτε όταν παίζετε ζωντανά για να έχετε εύκολη πρόσβαση στα ρυθμιστικά του «gig» σας (όπως το λένε οι μουσικοί).
Το setup του «κονσέρτου» σας – όπως ονομάζεται – γίνεται πάρα πολύ εύκολα. Διαλέγετε ένα έτοιμο preset (ή template) με έτοιμες ρυθμίσεις και όργανα, ενισχυτές ή πετάλια και ρυθμίστε το ανάλογα με τις ανάγκες σας αν δεν σας καλύπτει ο συνολικός του ήχος μέχρι να επιτύχετε τον ήχο που θέλετε και να τον αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση. Μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση και σε όλα τα preset ήχων που έχετε στο Logic Pro X, σε περίπτωση που το έχετε και αυτό.
Ένα από τα σπουδαιότερα νέα χαρακτηριστικά του MainStage 3 είναι το καινούριο συνθεσάιζερ επόμενης γενιάς, το Alchemy, που υπάρχει και στο Logic Pro X και είναι ένα όργανο που πραγματικά ανταγωνίζεται επάξια τα καλύτερα hardware συνθεσάιζερ της αγοράς. Πέραν αυτού, υπάρχουν κλασικά πιάνα της Steinway, ηλεκτρικά πιάνα, εκκλησιαστικά όργανα, ροκ και τζαζ όργανα καθώς και συνδυασμοί. Ο παράδεισος του πληκτρά.
Για τους κιθαρίστες υπάρχουν έτοιμα preset με έτοιμο των ήχο των πιο γνωστών «σκηνών», όπως είναι η Αγγλική (clean, crunch, metal), η αμερικάνικη (αντιστοίχως), τζαζ σύνολα κλπ. Υπάρχει επίσης έτοιμο preset για φωνητικά, μαζί με backing vocals και δυνατότητα να βλέπουμε τους στίχους του τραγουδιού ταυτόχρονα στην οθόνη.
Οι δυνατότητες επεξεργασίας του ήχου σας είναι πολύ μεγάλες – εφόσον έχετε την όρεξη – και δε θα επεκταθούμε σε αυτές γιατί ξεφεύγουν από τους σκοπούς του άρθρου.
Άλλη μια σπουδαία δυνατότητα, το Auto Sampler, σας επιτρέπει να πάρετε κάποιον ήχο από ένα hardware συνθεσάιζερ που μπορεί να έχετε και να τον μεταφέρετε στο MainStage 3 για να τον έχετε σαν ένα ακόμη preset. Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα του ReWire ώστε να καλείται κάποιο άλλο εξωτερικό πρόγραμμα με τα όργανά του μέσα στο MainStage προς χρήση. Επίσης υποστηρίζονται όλα τα plug-ins που «βλέπει» και το Logic. Άρα οι δυνατότητες σε ήχους και όργανα είναι ουσιαστικά απεριόριστες. Και πάλι δεν τις καλύπτουμε όλες εδώ.
Δείτε ακόμη: Εφαρμογές Μουσικής για κιθαρίστες
Πώς λειτουργεί
Ωραία τα θεωρητικά αλλά πώς χρησιμοποιούμε το MainStage 3 στην πραγματικότητα; Λοιπόν θα χρειαστείτε:
- Ένα MacBook (για λόγους φορητότητας, οποιοδήποτε κάνει). Αν δε σας νοιάζει η φορητότητα, τότε οποιοδήποτε Mac.
- Το MainStage 3 (εννοείται)
- Μια εξωτερική κάρτα ήχου (προαιρετικά αν θέλετε υψηλότερης ποιότητας ήχο από αυτόν που προσφέρει η ενσωματωμένη του MacBook ή Mac)
- Ένα USB interface για να συνδέσετε την κιθάρα σας (αν έχετε την παραπάνω κάρτα ήχου δεν χρειάζεται)
- Ένα σετ καλά ακουστικά ή ηχεία για να ακούτε τον ήχο σας
Συνδέετε το USB interface (για τους κιθαρίστες) ή το συνθεσάιζερ (αυτά έχουν USB) στο MacBook (Mac). Εκκινείτε το MainStage 3 και επιλέγετε το «κονσέρτο» σας ανάλογα με το τι όργανο παίζετε. Επιλέγετε το preset που θέλετε, το ρυθμίζετε όπως το θέλετε και είστε έτοιμοι να παίξετε ζωντανά.
Αυτό ήταν. Χωρίς πολλά-πολλά, χωρίς πανάκριβο εξοπλισμό και – το κυριότερο – μπορείτε να μεταφέρετε τον ήχο που έχετε φτιάξει με την ησυχία σας στο στούντιο ή στο σπίτι σας σε οποιαδήποτε συναυλία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι το MacBook μαζί σας και τα όποια επιπλέον interface που πιθανόν χρησιμοποιείτε για να συνδέσετε το όργανό σας στο Mac. Από εκεί κι έπειτα, συνδέετε την έξοδο ακουστικών του MacBook ή της επιπλέον κάρτας ήχου σας στην κονσόλα του μαγαζιού και είστε έτοιμοι να παίξετε χρησιμοποιώντας τον ήχο και το setup που ήδη έχετε συνηθίσει.
Ειδικά για τους κιθαρίστες που κουβαλάνε ενισχυτές, πεταλιέρες και άλλα ασήκωτα αξεσουάρ μαζί με την κιθάρα τους, η χρήση του MainStage 3 μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος βοηθός που θα τους γλιτώσει από πολλά βάρη.
Δείτε ακόμη: Δημιουργία Ringtones με το Garageband απευθείας σε iPhone – iPad
από Elichord