Οι ερωτήσεις ασφαλείας δεν παρέχουν ασφάλεια, αν πείτε την αλήθεια.
Κάθε φορά που εγγράφεστε σε μια νέα online υπηρεσία, σας ζητείται να δημιουργήσετε ένα κωδικό πρόσβασης για να ασφαλίσετε τον νέο λογαριασμό. Μπορείτε να σκεφτείτε ένα εύκολο ή δύσκολο password ή να αναθέσετε σε μια εφαρμογή να σας το βρει. Το επόμενο στάδιο για την εξασφάλιση του λογαριασμού σας είναι οι ερωτήσεις ασφαλείας.
Πρόκειται για μια διπλή ασπίδα έναντι σε επίδοξους χάκερ που μαζί με το password ενεργούν ως αμυντικοί μηχανισμοί ασφαλείας. Συνήθως, αυτές οι ερωτήσεις ζητούν το πατρικό όνομα της μητέρας σας ή το όνομα του πρώτου σας κατοικίδιου κλπ. Αν όμως, απαντήσετε με ειλικρίνεια, αυτό θα μπορούσε, τελικά, να προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτρονική «πανοπλία» σας.
Πώς ακριβώς πρέπει να απαντάτε σε αυτές τις ερωτήσεις; Και αν απαντήσετε κάτι διαφορετικό από την αλήθεια, πώς θα θυμάστε τη σωστή απάντηση όταν σας ζητηθεί;
Ένα προστατευτικό φράγμα
Οι υποδείξεις για το password είναι για την περίπτωση που έχετε ξεχάσει το password σας. Π.χ. στα Windows , μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια εμφανίζεται μια χρήσιμη συμβουλή που θα φρεσκάρει τη μνήμη σας.
Αντίθετα, οι ερωτήσεις ασφαλείας είναι εντελώς διαφορετικής φύσης. Παρουσιάζονται ως πρόσθετη γραμμή άμυνας και ζητούν ακριβείς απαντήσεις. Ωστόσο, θα πρέπει να μας απασχολήσει η σχετική ευκολία απόκτησης μερικών από των απαντήσεων στη σημερινή υπερ-συνδεδεμένη κοινωνία.
Το κάνετε λάθος;
Οι χάκερ αρέσκονται στις εύκολες ερωτήσεις, όπως αγαπημένο χρώμα, μεσαίο όνομα, πρώτα κατοικίδια, αφού η ανάκτηση των πληροφοριών αυτών είναι ένα απλό παιχνιδάκι μέσω των λογαριασμών των social media.
Η προφανής λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι ότι αφού ο εισβολέας ψάχνει τη σωστή απάντηση που σχετίζεται άμεσα με εσάς, γιατί να μην χρησιμοποιήσετε κάτι εντελώς διαφορετικό;
- Ποιο είναι το πατρικό όνομα της μητέρας σου; PapADoPulu
- Ποιο είναι το όνομα του πρώτου σου κατοικίδιου; nOstradaMu5
- Σε ποια πόλη γνωρίστηκαν οι γονείς σου; 8essaLon1k1
Εάν η απάντησή σας είναι ασαφής και χρησιμοποιεί τυχαίους χαρακτήρες, ανεβάζετε αμέσως τον πήχη της ασφάλειας των λογαριασμών σας αρκετά υψηλότερα.
Θα είστε πιο ασφαλείς;
Θα είστε ασφαλέστεροι αλλά όχι απολύτως ασφαλείς.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Το άγχος της ασφάλειας στο internet είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Οι χρήστες κουράζονται με τις συνεχείς ειδοποιήσεις και συχνά αδιαφορούν για τον κίνδυνο. Οι παραβιάσεις της ασφάλειας και η αναγκαστική επαναφορά των κωδικών πρόσβασης είναι πλέον ένα συνηθισμένο γεγονός.
Προτείνουμε:
Αυτοματοποίηση: πάρτε τον έλεγχο της ασφάλειάς σας, αυτοματοποιήστε σαρώσεις, κάντε back up.
Διαχείριση κωδικού πρόσβασης: υπάρχουν πολλές εφαρμογές που δημιουργούν τα passwords και τις ερωτήσεις ασφαλείας για εσάς, αυτόματα. Το LastPass και το 1Password είναι κορυφαίες στο είδος τους.
Πάρτε την ευθύνη: η ασφάλεια των δεδομένων σας αφορά μόνο εσάς. Μπορείτε να επιβάλλετε τα δικά σας μέτρα στους προσωπικούς σας λογαριασμούς και να είστε προσεκτικοί.
Διαβάστε επίσης: «123456: Ο χειρότερος κωδικός του 2014»
Από mirelen