3 Ρομπότ αναλαμβάνουν δουλειές που κανένας δεν θέλει να κάνει

eb02f84d148786a604fb5e9bdc13c3d6 65a
blog banner ired inner pages

Τα ρομπότ πλέον μπορούν να κάνουν διάφορα πράγματα, από να εγχειρίζουν ασθενείς μέχρι να μαζεύουν ορυκτά από τον Άρη. Μια νέα γενιά από ρομπότ βοηθάει να προστατεύσουμε το περιβάλλον, αναλαμβάνοντας δουλειές που είναι είτε πολύ επικίνδυνες είτε πολύ δύσκολες.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα όπου τα ρομπότ φέρουν εις πέρας ηρωικές πράξεις που κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει. Εμείς σήμερα θα δούμε 3 από τα ποιο εντυπωσιακά.

01

Προστάτης του υφάλου

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι βρίσκονται σε κίνδυνο, όχι μόνο από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών αλλά επίσης και από το γηγενές θαλάσσιο οικοσύστημα. Για αυτό το λόγω η εταιρεία DownUnder δημιούργησε ένα robot το οποίο εντοπίζει και εξοντώνει ένα συγκεκριμένο είδος αστερία που τα τελευταία χρόνια καταστρέφει τον κοραλλιογενή ύφαλο Great Barrier. Το επονομαζόμενο RangerBot έχει ύψος ένα μέτρο και χρησιμοποιεί κάμερες και ακουστικούς αισθητήρες για να εντοπίσει τους επικίνδυνους αστερίες. Παράλληλα εντοπίζει πιθανές ασθένιες στους ύφαλους και αναγνωρίζει τα είδη των τοπικών ψαριών.

Επιτηρητής σωληνώσεων

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσει κανείς μια κηλίδα πετρελαίου είναι να την εμποδίσει από το να δημιουργηθεί. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι εταιρείες πετρελαίου πραγματοποιούν συχνούς ελέγχους στις σωληνώσεις χρησιμοποιώντας (έως τώρα) κάποιες κυλινδρικές συσκευές εξοπλισμένες με σκούπες.
Δυστυχώς όμως αυτές οι συσκευές δεν επαρκούν για να καθαρίσουν τους μικρότερους σωλήνες οπότε μια Ρώσικη εταιρεία κατασκεύασε ένα ρομπότ, τον Rodis. Η συσκευή μοιάζει λιγάκι με τον Wall-E και σκοπός της είναι να κινηθεί μέσα στον αγωγό και χρησιμοποιώντας ηχητικούς παλμούς να εντοπίσει τυχόν ατέλειες ή σχισμές στα τοιχώματα του σωλήνα.

Καθαριστής πυρηνικών αποβλήτων

Οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μειώσουν την επαφή τους με ραδιενεργά αντικείμενα. Έτσι, ντύνονται με ειδικές στολές, κουβαλάνε μαζί τους μετρητές ραδιενέργειας και αποφεύγουν να κάθονται πολύ ώρα σε μια ραδιενεργή περιοχή.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, ο Latro δεν διατρέχει κανένα τέτοιο κίνδυνο. Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε από μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάνστεστερ στην Αγγλία και έχει το μέγεθος ενός τραπεζιού κουζίνας. Έχει έξι πόδια που του επιτρέπουν να ανεβαίνει σε δύσκολες επιφάνειες, αποφεύγοντας εμπόδια και μαζεύοντας ραδιενεργό υλικό. Τέλος διαθέτει έναν υπολογιστικό εγκέφαλο που του επιτρέπει να παίρνει μικρές αποφάσεις την ώρα που κάποιος τον χειρίζεται απομακρυσμένα.

Διαβάστε επίσης: Άνοδος των μηχανών: Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν;

Από Savarel

RELATED PROJECTS