Μπορεί το 3D Touch να αποτελεί μια λειτουργία που θα εκλείψει από τα επόμενα iPhone, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο με μια άλλη touch λειτουργία, το Touch ID.
Μάλιστα, η δυνατότητα δακτυλικής αναγνώρισης του χρήστη ενός iPhone η οποία απουσίασε από τις συσκευές τελευταίας γενιάς (η Apple επέλεξε να επενδύσει μονάχα στο Face ID), μπορεί να επιστρέψει ακόμα πιο δυναμικά, εκτεινόμενη στο σύνολο της οθόνης!
Διαβάστε επίσης: Η Apple κατηγορείται ότι ωθεί τους κατόχους iPhone σε αγορές νέων φορτιστών!
Είναι γεγονός πως το σύστημα αναγνώρισης προσώπου για το ξεκλείδωμα ενός iPhone (Face ID) να αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο και απόλυτα ακριβές (στα iPhone σε σύγκριση με άλλες Android συσκευές) στη χρήση του, ωστόσο το Touch ID εξακολουθεί να παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα ξεκλειδώματος της συσκευής σε καταστάσεις που η αναγνώριση προσώπου δεν… προτείνεται ή το γρήγορο ξεκλείδωμα όταν η συσκευή βρίσκεται μέσα σε μια τσέπη ή μια τσάντα.
Το αρνητικό κομμάτι στην ιστορία παραμένει ο χώρος που πρέπει να καταλαμβάνει ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος στο μπροστινό μέρος του iPhone, περιορίζοντας, έτσι, την έκταση της οθόνης. Ωστόσο, η Apple φέρεται αποφασισμένη να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό και να επαναφέρει τη δημοφιλή λειτουργία. Πώς; Σύμφωνα με ένα νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που έχει εξασφαλίσει και φέρει τον τίτλο “Κωδικοποίηση ακουστικών παλμών για απεικόνιση συσκευών εισόδου”, η εταιρεία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ήχος σε μια επιφάνεια, προκειμένου να ανιχνευθεί πως ένα άλλο αντικείμενο έρχεται σε επαφή μαζί της. Με πιο απλές κουβέντες, αυτή η πατέντα θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάγνωση ενός δακτυλικού αποτυπώματος, όταν ασκηθεί πίεση σε μια οθόνη.
Επιπλέον, σύμφωνα με την πατέντα, μία σειρά ακουστικών μετατροπέων ήχου τοποθετούνται στην επιφάνεια για να μεταδίδουν ένα κωδικοποιημένο σήμα παλμού, όταν αναγνωρίζεται αφή. Ακολούθως, ένας αναλυτής εικόνας λαμβάνει τα δεδομένα αντανάκλασης και δημιουργεί μια εικόνα με βάση την εισερχόμενη αφή.
Η περιγραφόμενη τεχνική μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη, σε σύγκριση με την υπάρχουσα τεχνολογία δακτυλικής αναγνώρισης, όπως το μειωμένο πάχος των συστατικών που απαιτούνται για την υποστήριξή της (οι ακουστικοί μετατροπείς μπορούν να τοποθετηθούν στις άκρες και σε απόσταση από τα λοιπά συστατικά στοιχεία της οθόνης) και η απουσία ηλεκτροδίων, η οποία μπορεί να περιορίσει την πολυπλοκότητα ανάπτυξης μιας οθόνης.
Επιπλέον, με δεδομένο πως η τεχνική αυτή βασίζεται στη μετάδοση ήχου, μπορεί να επιτρέψει την ανάγνωση δακτυλικού αποτυπώματος σε οποιοδήποτε μέρος της οθόνης και όχι μονάχα σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
Σημειώνεται πως αυτή δεν η πρώτη φορά κατά την οποία η Apple έχει μελετήσει εναλλακτικούς τρόπους για να πετύχει βιομετρικά αποτελέσματα, μέσω χρήσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, στην οθόνη μιας συσκευής. Τον Φεβρουάριο του 2017, μια νέα αίτηση πατέντας υπέδειξε μια παρόμοια μέθοδο χρήσης ακουστικών παλμών και κυμάτων από μετατροπείς ήχου για την επίτευξη παρόμοιας ανάλυσης από την επαφή αντικειμένων με την επιφάνεια της οθόνης. Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2017, η εταιρεία εξασφάλισε άλλη πατέντα για μια βοηθητική τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη, η οποία χρησιμοποιούσε ξανά την ακουστική απεικόνιση.
Διαβάστε επίσης: Ποια λειτουργία μπορεί να “κόψει” η Apple από τα επόμενα iPhone
Που θέλουμε να καταλήξουμε; Πώς η εξασφάλιση ενός νέου διπλώματος ευρεσιτεχνίας δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα δούμε αυτά που περιγράφονται να βρίσκουν εφαρμογή και στην πράξη. Ωστόσο, μια εκτεταμένη δυνατότητα δακτυλικής αναγνώρισης στην οθόνη των επόμενων iPhone, θα αποτελούσε μια ενδιαφέρουσα προοπτική…