Face ID: Οι εντυπώσεις μας μετά από 5 μήνες συμβίωσης

9fc68379d08eaa561b4d26b1e36c108a 54d
blog banner ired inner pages

Εισαγωγή

Η Apple τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσίασε το iPhone X, μία συσκευή η οποία έφερε αλλαγές τόσο στο εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό της κόσμο. Δε θα μακρηγορήσω και θα μπω κατευθείαν στο κυρίως θέμα. Η βασικότερη κατά τη γνώμη μου καινοτομία της συσκευής, είναι το Face ID.

Τι είναι το Face ID;

Το Face ID είναι ο νέος τρόπος ταυτοποίησης του χρήστη. Μέχρι πέρσι, αυτό που κυριαρχούσε ήταν το Touch ID με το οποίο καθίσταντο δυνατή η αναγνώριση του δακτυλικού αποτυπώματος του χρήστη. Πλέον όμως η Apple αποφάσισε να αλλάξει σελίδα και να προχωρήσει “το έργο” μία σκηνή παρακάτω.

face id

Το iPhone X δε φέρει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά ένα προηγμένο σύστημα εμπρόσθιας κάμερας, γνωστό και ως TrueDepth, το οποίο ενσωματώνει και τη δυνατότητα της 3D αναγνώρισης του προσώπου του χρήστη για το ξεκλείδωμα της συσκευής και όχι μόνο.

2017-2018: Η χρονιά των “δοκιμών” για την Apple

Η Apple ακολούθησε μία ιδιαίτερη στρατηγική φέτος. Κυκλοφόρησε δύο συσκευές με το γνωστό Touch ID (iPhone 8 και iPhone 8 Plus) και μία συσκευή με το Face ID (iPhone X). Ο λόγος, είναι απλός, τουλάχιστον έτσι όπως τον αντιλαμβάνομαι εγώ.

face id

Η Apple έκρινε σωστό να εισάγει τους πελάτες της σταδιακά στα νέα της πλάνα, χωρίς να αφήσει όμως κανένα περιθώριο διαμαρτυρίας. Με αυτό το σκεπτικό, δημιούργησε τρεις συσκευές που φέρουν την παλιά (Touch ID) και τη νέα (Face ID) τεχνολογία. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, μπόρεσε να δει την αποδοχή του Face ID από το κοινό.

Στο κυρίως θέμα

Με την ανακοίνωση των νέων συσκευών, ως κάτοχος του εκπληκτικού iPhone 7 Plus, σκέφτηκα αρκετά για το αν θα έπρεπε να κάνω τη μετάβαση και να αποχωριστώ τη συσκευή μου. Τελικά, πήρα τη μεγάλη απόφαση.

Διαβάστε επίσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Face ID του iPhone X

Οι πρώτες μέρες

Παρέλαβα το iPhone X στις 23 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Εντυπωσιακό σε όλα τα σημεία. Να σημειώσω πως το μέγεθος και η διαφορετική αναλογία οθόνης, προσωπικά δε με ενόχλησαν και τα συνήθισα από την πρώτη στιγμή.

face id

Αφού ενεργοποίησα και “σέταρα” τη συσκευή, ήρθε η στιγμή να διαμορφώσω το Face ID. Η διαμόρφωση ήταν απλή και γρήγορη. Δε θα πω τίποτα παραπάνω.

Τις πρώτες μέρες για να είμαι ειλικρινής μου κακοφάνηκε η αισθητά πιο αργή απόκριση του Face ID σε σχέση με το Touch ID. Ωστόσο, δεν άργησα να το συνηθίσω ενώ εκτίμησα την άνεση που μου προσφέρει.

Οι περιττές κινήσεις

face id

Ένα από τα αρνητικά σημεία που εντόπισα στο Face ID από την πρώτη στιγμή, είναι η επιπλέον κίνηση που χρειάζεται να κάνω για να μεταφερθώ στην Αρχική Οθόνη, όταν το λουκετάκι ξεκλειδώσει, κάτι που δε χρειαζόταν με το Touch ID. Με το ξεκλείδωμα της συσκευής, σύρεις προς τα πάνω για να εμφανιστεί η Αρχική Οθόνη. Θεωρώ πως η Apple θα μπορούσε να είχε παρακάμψει αυτό το κομμάτι. Πέρα από την, έστω μικρή, καθυστέρηση, η κίνηση αυτή αποτελεί ένα εμπόδιο ειδικά όταν οδηγείς και θες ας πούμε να βάλεις GPS εσπευσμένα.

Η απόκριση του Face ID

face id touch id

Εδώ η απάντηση είναι πολύπλευρη. Λίγες γραμμές πιο πάνω, είπα πως το Face ID ήταν αρκετά πιο αργό από το Touch ID. Ναι, συνεχίζει να είναι πιο αργό με μία διαφορά όμως. Παρατήρησα ότι με την έκδοση 11.3 του iOS, το Face ID παρουσίασε μία πιο γρήγορη απόκριση στο ξεκλείδωμα της συσκευής. Βέβαια, μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία υλοποίηση πρώτης γενιάς, που αν την κρίνω υπό “κανονικές συνθήκες”, είναι εκπληκτική.

Τι εκτίμησα στο Face ID

Την ευκολία και την άνεση που προσφέρει. Στο Touch ID χρειάζεται να ακουμπήσεις το δάχτυλό σου στο Home Button της συσκευής για να κάνεις το οτιδήποτε. Στο Face ID, απλά κοιτάς. Κάτι που εκτίμησα με τον καιρό είναι το γεγονός πως στο iPhone X, το περιεχόμενο των γνωστοποιήσεων στην Οθόνη κλειδώματος είναι κρυφό μέχρι να ξεκλειδώσεις τη συσκευή με το Face ID. Οπότε, αν χρειαστεί να δεις το περιεχόμενο, απλά κοιτάς τη συσκευή. Σε κάθε άλλο iPhone θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το Touch ID, που συνεπάγεται άγγιγμα της συσκευής.

face id

Να προσθέσω πως στο Touch ID αν το δάχτυλό σου είναι ιδρωμένο ή βρωμικό, ο αισθητήρας δε μπορεί να το διαβάσει σωστά. Απεναντίας, αν το πρόσωπό σου είναι ιδρωμένο, το Face ID το ανιχνεύει κανονικά.

Τη λειτουργία “Απαίτηση προσοχής για το Face ID”. Τις πρώτες μέρες, μέχρι να διαπιστώσω την ύπαρξη της συγκεκριμένης επιλογής, παρατήρησα πως η συσκευή ξεκλείδωνε χωρίς εγώ να το θέλω. Αυτό συνέβαινε διότι το Face ID ανίχνευε το πρόσωπό μου ακόμα και στις περιπτώσεις που εγώ δεν κοίταζα τη συσκευή. Μετά την ενεργοποίηση της παραπάνω επιλογής, μπορώ να πω πως δεν αντιμετωπίζω κανένα απολύτως πρόβλημα. 

Το γεγονός ότι στο απόλυτο σκοτάδι δουλεύει άψογα. Το Face ID λόγω της 3D τεχνολογίας, μπορεί να ανιχνεύσει το πρόσωπο του χρήστη ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι, κάτι που δεν είναι φυσικά αυτονόητο από την πρώτη στιγμή.

Πόσο ασφαλές είναι;

face id dots

Το ίδιο ή και πιο πολύ από το Touch ID λόγω των 30.000 κουκίδων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του προσώπου. Προσωπικά το χρησιμοποιώ σε κάθε εφαρμογή που το υποστηρίζει.

Τι με ενοχλεί;

Εντάξει, η περιττή κίνηση συνηθίζεται. Αυτό που δε μπορώ να συνηθίσω είναι η αδυναμία του να ανιχνεύσει σωστά το πρόσωπό μου, όταν η συσκευή βρίσκεται σε οριζόντια θέση. Θα πρέπει να τη θέσω σε κάθετη διάταξη και τότε να ξαναδοκιμάσω. Ελπίζω αυτό στο μέλλον να διορθωθεί.

Αυτό που παρατήρησα επίσης είναι η αδυναμία σε ορισμένες περιπτώσεις του Face ID να ανιχνεύσει το πρόσωπό μου σε συνθήκες υψηλού φωτισμού (ηλιοφάνεια), κάτι που μπορεί να γίνει αρκετά ενοχλητικό. Επίσης, όταν φοράω γυαλιά ηλίου άλλοτε δουλεύει σωστά και άλλοτε αποτυγχάνει.

Face ID και διασκέδαση

Μαζί με την TrueDepth κάμερα ήρθαν και μερικά χαρακτηριστικά που ανήκουν στον τομέα της διασκέδασης. Ένα από αυτά είναι τα Animojis τα οποία χρησιμοποίησα ΜΟΝΟ δύο φορές. Αν και δουλεύουν εξαιρετικά, είναι ένα χαρακτηριστικό που εμένα απλά δε με ενδιαφέρει. Αφορά καθαρά την επικοινωνία με τους χρήστες iPhone αλλά κατά τη γνώμη μου δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα το ουσιαστικό.

iphone x animoji

Αυτό που χρησιμοποιώ και πραγματικά είναι εντυπωσιακή η δουλειά που έχει κάνει η Apple, είναι η λειτουργία του πορτρέτου που υποστηρίζει η εμπρόσθια TrueDepth κάμερα για τις selfies.

Συνοψίζοντας

Απλά, το απολαμβάνω. Έχοντας κατά νου πως είναι η πρώτη υλοποίηση, θεωρώ πως το Face ID είναι εκπληκτικό. Θα έλεγα πως το ποσοστό επιτυχίας στην ταυτοποίηση του προσώπου ανέρχεται στο 97%, αφήνοντας το υπόλοιπο 3% για τις περιπτώσεις που ανέφερα παραπάνω.

Τελικά το Touch ID δε μου λείπει. Το Face ID είναι μία νέα και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που η Apple κατάφερε να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Καταλυτικό το iPhone X για 5 νέες τεχνολογίες

Θεωρώ πως η Apple φέτος θα βελτιώσει “στα σημεία” την αναγνώριση προσώπου. Αυτά είναι η ταχύτητά του, η δυνατότητα να ξεκλειδώνει τη συσκευή ακόμα και όταν αυτή είναι σε οριζόντια διάταξη καθώς και η βελτίωση (όσο γίνεται) της ασφάλειας. Θα εκτιμούσα επίσης και την αφαίρεση της επιπλέον κίνησης για τη μετάβαση στην αρχική οθόνη. Μαζί με αυτά, θα δούμε βελτιώσεις και στα Animojis.   

Κρίνοντας από τις μέχρι τώρα φήμες, η Apple αναμένεται να ανακοινώσει τρεις νέες συσκευές που θα φέρουν Face ID. Ξεκάθαρα, η εποχή του Touch ID στο iPhone, έχει πλέον παρέλθει.

RELATED PROJECTS