Σε μία υπόθεση που έχει πάει πλέον στα δικαστήρια, η Apple κλήθηκε να απολογηθεί σχετικά με διάφορα σχεδιαστικά προβλήματα των συσκευών iPhone 6 και iPhone 6 Plus. Το δικαστήριο λοιπόν ζήτησε από την Apple να προσκομίσει τα έγγραφα των δοκιμών των συσκευών πριν την κυκλοφορία τους, τα οποία τελικά (ίσως) δείχνουν πως η εταιρεία ήξερε σχετικά με την πιθανότητα λυγίσματος των συσκευών αλλά και του προβλήματος γνωστό ως Touch Disease, πριν αυτές κυκλοφορήσουν.
Η πλήρης εξέταση των εσωτερικών εγγράφων ήταν απόρρητη, αλλά η δικαστής Lucy Koh, έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες από τις πληροφορίες όταν δημοσίευσε τη γνώμη της σχετικά με αυτό το ζήτημα τον προηγούμενο μήνα. Το Motherboard μοιράστηκε αυτά τα στοιχεία δημόσια.
Επί της ουσίας
Η Apple ήξερε πριν ανακοινώσει τις συσκευές, πως το iPhone 6 είχε 3.3 φορές παραπάνω την πιθανότητα να λυγίσει σε σχέση με το iPhone 5s, τη στιγμή που το iPhone 6 Plus ήταν 7.2 φορές πιο πιθανό να έχει το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο, δημόσια, είχε ανακοινώσει πως οι δύο συσκευές έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά και έχουν αξιολογηθεί για την ανθεκτικότητα και την αντοχή τους.
Οι περιπτώσεις των συσκευών που λύγιζαν, σύμφωνα με την Apple, ήταν ελάχιστες και αφορούσαν μικρή μερίδα καταναλωτών.
Το bendgate λοιπόν, ήταν το πρώτο πιο εμφανές ζήτημα των συσκευών της σειράς iPhone 6, αλλά η ελατότητα των δύο συσκευών ήταν αυτή που οδήγησε και στο Touch Disease, το οποίο προέκυπτε όταν το chip που ανιχνεύει την αφή, έφευγε από τη θέση που είχε πάνω στη μητρική πλακέτα των συσκευών. Αυτό μπορούσε να γίνει είτε λόγω του λυγίσματος της συσκευής είτε, όπως είπε η Apple, από τις πολλές πτώσεις.
Η Apple αντιμετώπισε αθόρυβα το Touch Disease μέσω μίας αλλαγής στο μηχανικό κομμάτι που έγινε τον Μάιο του 2016, αλλά δεν ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επισκευών άμεσα, παρά μόνο όταν το πρόβλημα πήρε διαστάσεις.
Κλείνοντας
Έγγραφα τουλάχιστον εμείς, δεν έχουμε δει. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελούν τη γνώμη κάποιου ο οποίος μπορεί να φουσκώνει και λίγο τα πράγματα. Το γεγονός ότι υπήρχαν τα προαναφερθέντα προβλήματα στις συσκευές iPhone 6, ναι, τουλάχιστον σε κάποιο ποσοστό. Άλλο όμως να αναγνωρίζουμε την ύπαρξη των προβλημάτων και άλλο να πούμε πως η Apple το ήξερε από πριν και το άφησε να περάσει έτσι.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως τα iPhone 6 και 6 Plus, είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο 6.000, το οποίο ξέρουμε πως λυγίζει πιο εύκολα. Αντίστοιχες περιπτώσεις υπήρχαν και με συσκευές της σειράς 7.000.
Είναι λίγο περίεργο να θεωρήσουμε πως μία εταιρεία σαν την Apple (όχι επειδή είναι η Apple) ή τη Google θα ρίσκαρε να κατασκευάσει εκατομμύρια “προβληματικών” συσκευών εν γνώσει της. Το κόστος από μία τέτοια πολιτική (τουλάχιστον από ποιοτικής άποψης) θα ήταν ανυπολόγιστο. Επίσης, το ότι η Apple είναι στα δικαστήρια για τα παραπάνω, πάλι δε λέει τίποτα, αφού δε σημαίνει πως φταίει απαραίτητα.
Διαβάστε επίσης: Οδηγός: Δημιουργείστε συντομεύσεις κειμένου στο πληκτρολόγιο του iPhone
Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που τα έγγραφα δεν έχουν δημοσιευτεί για να εξακριβώσουμε την ορθότητα των κατηγοριών για την Apple, έχουμε το δικαίωμα να είμαστε τουλάχιστον επιφυλακτικοί.