Έχετε αναρωτηθεί ποια είναι αυτά τα αρχεία που υπάρχουν στην κατηγορία “Άλλα” στην ενότητα διαχείρισης του αποθηκευτικού χώρου στο iPhone και στο iPad; Η αλήθεια είναι πως δεν είστε οι μόνοι που βρίσκετε την ενότητα αυτή μυστηριώδη. Για να σας λύσουμε λοιπόν την απορία, εκεί είναι το σπίτι των cookies, του ιστορικού των browsers, η προσωρινή μνήμη των (cache) των φωτογραφιών και των videos, τα αρχεία της βάσης δεδομένων και τα δεδομένα των εφαρμογών.
Αν δεν ασχοληθούμε ποτέ με την εκκαθάριση των δεδομένων της ενότητας “Άλλα”, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν σε τέτοιο βαθμό, με αποτέλεσμα να “καταπιούν” αρκετό από τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής μας.
Διαβάστε επίσης: Οδηγός: πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την πρόσβαση του Face ID στις εφαρμογές;
Ακολουθώντας τις οδηγίες μας παρακάτω, θα καταφέρετε να περιορίσετε τα περιττά αρχεία. Να τονίσουμε πως υπάρχουν αρκετοί τρόποι διαγραφής των αρχείων “Άλλα”.
Ας ξεκινήσουμε!
Πώς διαγράφουμε τα αρχεία “Άλλα” στο iPhone και στο iPad;
Ανοίγουμε τις “Ρυθμίσεις” και πατάμε στα “Γενικά”.
Εδώ θα βρούμε την ενότητα “Χώρος στο iPhone”. Μόλις μπούμε σε αυτή, θα δούμε πως η συσκευή μας χρειάζεται λίγο χρόνο για να μας εμφανίσει τις εφαρμογές και το χώρο που αυτές καταλαμβάνουν στη συσκευή μας. Στο πάνω μέρος υπάρχει μία μπάρα που μας δείχνει γραφικά το χώρο που καταλαμβάνουν οι εφαρμογές, τα Πολυμέσα, το Mail και οι φωτογραφίες που είναι στη συσκευή μας. Όπως θα δούμε, η ενότητα “Άλλα”, είναι αυτή με το γκρι χρώμα. Παρατηρούμε ότι καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χώρου.
Στη λίστα με τις εφαρμογές, θα δούμε πως υπάρχει κατηγοριοποίηση ξεκινώντας από αυτή που καταλαμβάνει τον περισσότερο χώρο στη συσκευή μας.
Εμείς επιλέγουμε την εφαρμογή της οποίας τα δεδομένα θέλουμε να διαγράψουμε. Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Η μία είναι η “Απεγκατάσταση εφαρμογής” και η άλλη η “Διαγραφή εφαρμογής”. Ας δούμε όμως τη μεταξύ τους διαφορά.
Απεγκατάσταση εφαρμογής: Με τη συγκεκριμένη επιλογή, απεγκαθιστούμε την εφαρμογή από τη συσκευή αλλά δε διαγράφουμε τα αρχεία της. Άρα, κερδίζουμε το χώρο που καταλαμβάνει μόνο η εφαρμογή. Όταν εγκαταστήσουμε την εφαρμογή ξανά, θα μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε “από εκεί που την αφήσαμε”.
Διαγραφή εφαρμογής: Με τη διαγραφή της εφαρμογής, διαγράφουμε την εφαρμογή μαζί με τα δεδομένα της.
Όπως σας είπαμε και πιο πάνω, δεν είναι αυτός ο μόνος τρόπος για να διαγράψουμε τα αρχεία της ενότητας “Άλλα”.
Διαγραφή των δεδομένων των browsers της συσκευή μας
Ο Safari για παράδειγμα, κρατάει αρχείο από τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο (ιστορικό) με σκοπό να εξυπηρετεί καλύτερα την πλοήγησή σας. Όταν επισκεφθείτε ας πούμε μία ιστοσελίδα, αυτή καταγράφεται στο ιστορικό, οπότε αν στο μέλλον χρειαστεί να την επισκεφθείτε εκ νέου, ο Safari θα σας την προτείνει χωρίς να χρειαστεί να την ψάξετε εντελώς χειροκίνητα.
Πώς διαγράφουμε τα δεδομένα του Safari;
Ανοίγουμε τις “Ρυθμίσεις” και βρίσκουμε το Safari.
Κατεβαίνοντας προς τα κάτω, βρίσκουμε την επιλογή “Απαλοιφή ιστορικού και δεδομένων”. Επιβεβαιώνουμε επιλέγοντας “Εκκαθάριση ιστορικού και δεδομένων”.
Αυτό ήταν.
Διαγραφή συνημμένων αρχείων μηνυμάτων
Αν στις συνομιλίες σας μέσα από την εφαρμογή των μηνυμάτων έχετε στείλει φωτογραφίες, GIFs και διάφορα άλλα αρχεία, θα πρέπει να γνωρίζετε πως αυτά καταλαμβάνουν χώρο στη συσκευή σας. Πώς μπορούμε να τα διαγράψουμε;
Ακολουθούμε τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Γενικά > Χώρος στο iPhone
Βλέπουμε την ενότητα “Έλεγχος μεγάλων αρχείων”. Θα βρούμε μία λίστα με τις φωτογραφίες και τα αρχεία που έχουμε μοιραστεί με τους συνομιλητές μας. Επιλέγουμε “Αλλαγές”.
Τώρα επιλέγουμε τα αρχεία που θέλουμε να διαγράψουμε. Πατάμε στον κάδο πάνω δεξιά. Τα αρχεία που είχαμε επιλέξει, έχουν πλέον διαγραφεί.
Καθαρισμός της προσωρινής μνήμης στο Mail μας
Για να καθαρίσουμε το Mail μας από τη μνήμη cache, το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να διαγράψουμε το λογαριασμό μας από το iPhone.
Ανοίγουμε τις “Ρυθμίσεις” και πάμε στην ενότητα “Λογαριασμοί-Συνθηματικά”.
Εδώ θα βρούμε τους λογαριασμούς που είναι συνδεδεμένοι στη συσκευή μας. Μπαίνουμε μέσα σε αυτόν που θέλουμε να διαγράψουμε.
Πατάμε στο “Διαγραφή λογαριασμού” και ύστερα στο “Διαγραφή από iPhone”.
Επαναφορά της συσκευής
Αν οι παραπάνω ενέργειες δεν ήταν αρκετές για τη διαγραφή των περιττών αρχείων από τη συσκευή σας, τότε θα πρέπει να προβείτε στη διαδικασία της επαναφοράς της συσκευής, κάνοντας καθαρή εγκατάσταση του iOS, μέσα από το iTunes.
Προσοχή: Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να φροντίσετε να έχετε δημιουργήσει ένα αντίγραφο ασφαλείας, πριν κάνετε την οποιαδήποτε ενέργεια.
Διαβάστε επίσης: Οδηγός: πώς μπορούμε να ανακτήσουμε τις φωτογραφίες που διαγράψαμε στο iPhone;
Σας δείξαμε τη διαδικασία με την οποία μπορείτε να κάνετε εκκαθάριση των δεδομένων της ενότητας “Άλλα”. Αν έχετε την παραμικρή απορία, μη διστάσετε να μας ρωτήσετε κάτω στα σχόλια.