Οι επιστήμονες από τη Google και η θυγατρική της εταιρεία Verily που ειδικεύεται στην υψηλή τεχνολογία που αφορά την υγεία έχουν ανακαλύψει έναν καινούργιο τρόπο για να βρίσκουν το αν κάποιο άτομο μπορεί να αποκτήσει καρδιοπάθεια, χρησιμοποιώντας τη μηχανική μάθηση. Αναλύοντας τη σάρωση του πίσω μέρους του ματιού του ασθενή, το λογισμικό της εταιρείας μπορεί με ακρίβεια να συγκεντρώσει διάφορα στοιχεία όπως την ηλικία του ασθενή, την πίεση του αίματος καθώς και το αν είναι ή όχι καπνιστής.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, θα μπορεί να υπολογιστεί η πιθανότητα που έχει κάποιος να υποφέρει από καρδιακό επεισόδιο, όπως ένα έμφραγμα για παράδειγμα, με την ίδια ακρίβεια που έχουν και οι σημερινές μέθοδοι διάγνωσης.
Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος θα μπορεί να κάνει τη διαδικασία διάγνωσης και ανάλυσης των καρδιαγγειακών παθήσεων πιο εύκολη για τους γιατρούς και χωρίς να απαιτείται μία εξέταση αίματος. Φυσικά, η παραπάνω μέθοδος θα πρέπει να δοκιμαστεί αρκετά, πριν εφαρμοστεί σε πραγματικές συνθήκες.
Ο Luke Oakden-Rayner, ιατρικός αναλυτής στο πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, ανέφερε πως στόχος της τεχνητής νοημοσύνης είναι να διευρύνει τις μέχρι τώρα μεθόδους και να τις κάνει πιο εύκολες. Επιπλέον, συμπληρώνει, οι γιατροί δεν θα αντικατασταθούν αλλά θα βοηθηθούν στο έργο τους.
Για να εκπαιδευτεί ο αλγόριθμος της Verily οι επιστήμονες μέσω της μηχανική μάθησης τον έβαλαν να εξετάσει τα ιατρικά δεδομένα 300.000 ασθενών. Τα δεδομένα αυτά περιείχαν σαρώσεις ματιού. Σε συνδυασμό με το νευρικό σύστημα, ο αλγόριθμος κατάφερε να συνδυάσει τα στοιχεία και να προβλέψει το ρίσκο για καρδιοπάθεια.
Αν και η ιδέα του να κοιτάξει κάποιος τα μάτια μας και να προβλέψει την υγεία μας ακούγεται κάπως ασυνήθιστο, πρόκειται για κάτι εντυπωσιακό. Ο αμφιβληστροειδής του ματιού μας έχει πολλά αγγεία τα οποία μπορούν να δείξουν τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας και φυσικά της καρδιάς μας.
Ο Alun Hughes, καθηγητής στο Cardiovascular Physiology and Pharmacology στο London UCL, είπε πως η προσέγγιση της Google ακούγεται εκπληκτική εξαιτίας της μεγάλης ιστορίας που έχει η εξέταση του αμφιβληστροειδούς και ο συσχετισμός του με τις καρδιακές παθήσεις. Πρόσθεσε πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει την προοπτική να μειώσει τους χρόνους της κλινικής ανάλυσης αλλά τόνισε πως ο αλγόριθμος πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί παραπάνω, πριν τον εμπιστευτεί πλήρως η ιατρική.
Για τη Google, ο συγκεκριμένος αλγόριθμος σημαίνει πολλά παραπάνω από τη διάγνωση των καρδιακών παθήσεων. Τη στιγμή που οι περισσότεροι ιατρικοί αλγόριθμοι έχουν σχεδιαστεί για να αντιγράψουν υπάρχοντα εργαλεία διάγνωσης, αυτός ο αλγόριθμος βρήκε νέους δρόμους για την ανάλυση κλινικών δεδομένων. Με αρκετά τέτοια δεδομένα, υπάρχει η ελπίδα για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που δεν θα χρειάζεται την επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα.
Για τώρα, η ιδέα για έναν γιατρό τεχνητής νοημοσύνης που θα εφαρμόσει νέες μεθόδους διάγνωσης χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, αποτελεί μία μακρινή προοπτική που μπορεί να αγγίξει και την δεκαετία. Φυσικά, δε γίνεται να μην παραδεχτούμε τα άλματα που κάνει η Google στην τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με την ιατρική.