Για χρόνια, οι άνθρωποι κατηγορούσαν τις εταιρείες πως χρησιμοποιούσαν τα μικρόφωνα των smartphones τους για να καταγράφουν τις συνομιλίες. Όπως όλα δείχνουν, μάλλον είχαν δίκιο.
Η Alphonso, μία startup εταιρεία η οποία πουλάει δεδομένα προβολής των μέσων, παρέχει ένα plugin το οποίο ακούει τα ηχητικά σήματα στα shows και στις ταινίες.
Πέραν όμως των ηχητικών κυμάτων, το συγκεκριμένο plugin χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 250 παιχνίδια για Android smartphones που διατίθενται στο Play Store της Google, με σκοπό να εμφανίζονται στοχευμένες διαφημίσεις στους χρήστες, σύμφωνα με τους Times της Ν. Υόρκης.
Κάποια από αυτά τα παιχνίδια έχουν ονομασίες οι οποίες δεν είναι ύποπτες, όπως “Pool 3D”, “Beer Pong: Trickshot, “Real Bowling Strike 10 Pin” και “Honey Quest”.
Διαβάστε επίσης: Οι δέκα πιο διάσημες εφαρμογές του iOS για το 2017
Αυτό που είναι ακόμα πιο τρομακτικό είναι πως το συγκεκριμένο λογισμικό μπορεί να εντοπίσει τον ήχο, όταν η συσκευή είναι μέσα στη τσέπη ή στη τσάντα του χρήστη.
Ο CEO της Alphonso, Ashish Chordia, είπε στους The New York Times, πως το plugin αυτό δουλεύει με studios παραγωγής ταινιών, ώστε να αναλύει τις συνήθειες των χρηστών ως προς τις ταινίες και με το Shazam, συγκεντρώνοντας δεδομένα ακρόασης μουσικής.
Η εταιρεία επιμένει πως δεν καταγράφει την ανθρώπινη ομιλία, επισημαίνοντας πως αναγράφει όλες τις δυνατότητες και αρμοδιότητες του προγράμματός της, μέσα στους “Όρους χρήσης”. Συμπληρώνει επίσης πως οι χρήστες θα πρέπει να δίνουν τη δική τους έγκριση, πριν το plugin αποκτήσει πρόσβαση στο μικρόφωνο της συσκευής και στις υπηρεσίες τοποθεσίας.
Σύμφωνα με τους Times, ένας αριθμός εφαρμογών που έχουν ενεργοποιηθεί από την Alphonso, έχουν να κάνουν με παιδιά. Πολλά από αυτά όμως που περιέχουν, δεν είναι ξεκάθαρα και διαφανή.
Το Plugin της Alphonso, φαίνεται πως έχει χάσει αρκετά τον προσανατολισμό του. Μη ξεχνάμε πως πέρσι , η Ομοσπονδιακή Εμπορική Επιτροπή (Federal Trade Commission), στράφηκε εναντίον των προγραμματιστών που χρησιμοποίησαν το Silverfish στις εφαρμογές τους.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό της Alphonso, το οποίο έχει την δυνατότητα να καταγράφει ήχο.
Κλείνοντας
Ελπίζουμε οι προγραμματιστές στο μέλλον να γίνουν πιο “συνεπείς” απέναντι στους χρήστες και να τους εξηγούν πιο σωστά τις λειτουργίες της κάθε εφαρμογής. Η καταγραφή των συνομιλιών των χρηστών χωρίς την έγκρισή τους είναι παράνομη και σίγουρα αρκετοί θα μπορούσαν να κινηθούν νομικά.
Από την άλλη, ακόμη και μεγάλες εταιρείες, και κατ’ επέκταση και οι εφαρμογές που διαθέτουν, όπως το Facebook, έχουν κατηγορηθεί για ακριβώς το ίδιο ζήτημα. Ακόμη και αν κάτι τέτοιο γίνεται για “καλό σκοπό”, θα πρέπει οι χρήστες σε κάθε περίπτωση να έχουν την ανάλογη ενημέρωση.
Από την πλευρά τους, θα πρέπει επίσης να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς τις εγκρίσεις που δίνουν στις εφαρμογές, διαβάζοντας παράλληλα και τους “Όρους χρήσης”, όσο γίνεται καλύτερα.