Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις τον τελευταίο καιρό, θα διαπίστωσαν σίγουρα τον σάλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με τις αναφορές πως η Apple εσκεμμένα επιβραδύνει τις παλιότερες συσκευές iPhone.
Την αρχή έκανε το γνωστό Reddit και τη σκυτάλη πήρε το Geekbench, το οποίο έσπευσε να επιβεβαιώσει και επίσημα με αποτελέσματα μετρήσεων, τις αναφορές που είχαν γίνει στο Reddit.
Συνοπτικά λοιπόν, για όσους δεν το ξέρουν, η Apple κατηγορήθηκε πως επιβραδύνει εσκεμμένα, μέσω υπο-χρονισμού του επεξεργαστή (CPU), τις παλιότερες iPhone συσκευές, των οποίων η μπαταρία έχει υποστεί ορισμένη φθορά.
Το χρονικό
Η αρχή έγινε φυσικά με το “σκάνδαλο” το οποίο αφορούσε τις αναπάντεχες επανεκκινήσεις ορισμένων iPhone 6s. Η Apple είχε προχωρήσει στη δημιουργία προγράμματος αντικατάστασης των προβληματικών μπαταριών, με σκοπό να αποσιωπήσει το ζήτημα.
Το Geekbench, καθώς και άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του τεχνολογικού χώρου, ζήτησαν από την Apple να απαντήσει στις “θεωρίες συνωμοσίας” περί σκόπιμης επιβράδυνσης των συσκευών, με την τελευταία να μένει απλά παθητική απέναντι στο όλο θέμα και χωρίς φυσικά να κάνει κάποια δήλωση.
Και φτάνουμε στο σήμερα
Φτάνουμε όμως στη χθεσινή ημέρα η οποία τελικά αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Η Apple έλαβε επίσημα θέση και “απολογήθηκε” (δεν ξέρω αν αυτός είναι ο σωστός όρος), απαντώντας στους χρήστες, αν και τελικά, μάλλον δε μας έδωσε το 100% της αλήθειας.
Το TechCrunch, “μίλησε” λοιπόν με την Apple και κατάφερε να μας μεταφέρει την επίσημη δήλωση της εταιρείας που λέει ότι:
“Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους πελάτες μας την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης, η οποία περιλαμβάνει τη συνολική απόδοση και παράλληλα την παράταση της ζωής των συσκευών. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, δυσκολεύονται από ένα σημείο και μετά στο να φτάσουν στην κορυφή της δυνατής τους απόδοσης σε κρύα περιβάλλοντα, ειδικά όταν έχουν υποστεί φθορά ή το ποσοστό τους βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, έχοντας ως αποτέλεσμα τη ξαφνική απενεργοποίηση των συσκευών, με σκοπό να προστατευθούν τα ηλεκτρονικά τους μέρη.
Την περασμένη χρονιά, κυκλοφορήσαμε ένα feature (χαρακτηριστικό) για τα iPhone 6, iPhone 6s και iPhone SE με το οποίο ελέγχονται οι “κορυφές” των υψηλών απαιτήσεων και διεργασιών, κατά τις οποίες η μπαταρία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, οδηγώντας στην απότομη απενεργοποίηση των συσκευών, κάτω από αυτές τις συνθήκες. Πλέον, επεκτείναμε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και στο iPhone 7 με την έλευση του iOS 11.2 και ήδη σχεδιάζουμε να το “φορέσουμε” και σε άλλα προϊόντα μας”.
Ο Matthew Panzarino, ο δημιουργός του άρθρου στο TechCrunch, παρατηρεί πως η Apple δεν αμφισβήτησε ποτέ ούτε το Reddit, αλλά ούτε και τις μετρήσεις του Geekbench.
Ορισμένες σκέψεις
Σίγουρα, τα συναισθήματα μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι ανάμεικτα. Το καταλαβαίνω απόλυτα. Ειδικά οι χρήστες με αρκετά παλιότερες συσκευές, πριν δηλαδή το iPhone 7 που ακόμα είναι σχεδόν καινούργιο, θα πρέπει αφενός να νιώθουν δικαίωση για το γεγονός πως “δε βλέπουν φαντάσματα” και αφετέρου θυμό και απογοήτευση για την αντιμετώπιση της Apple.
Δε μπορώ να καταλάβω όμως, γιατί η Apple δεν ενημέρωσε το κοινό της. Δηλαδή, συνειδητοποιούμε μετά από σχεδόν δύο χρόνια την ύπαρξη ενός χαρακτηριστικού το οποίο επιβραδύνει τα iPhone με καταπονημένες μπαταρίες, αλλά καταλαβαίνουμε επίσης πως η Apple ποτέ (έστω και καθυστερημένα), δεν ενημέρωσε τους χρήστες.
Κάτι άλλο που μου κάνει εντύπωση, είναι το γιατί αυτή η λειτουργία δεν ενσωματώθηκε εμφανώς μέσα στις ρυθμίσεις των συσκευών, όπως για παράδειγμα το Low Power Mode, μία λειτουργία την οποία ενεργοποιούμε όταν θέλουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Γιατί να μην υπάρχει μία αντίστοιχη επιλογή, που να ενημερώνει για την κατάσταση της μπαταρίας και παράλληλα να δίνει την επιλογή στους χρήστες να επιλέξουν χειροκίνητα τον υπο-χρονισμό της συσκευής τους;
Εντάξει, καταλαβαίνω πως όλο αυτό αποσκοπεί στην καλύτερη λειτουργία των συσκευών και πως η Apple δεν έχει “πονηρούς” σκοπούς.
Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω, είναι το πώς γίνεται να προστατευτεί μία συσκευή, όταν της κόβεις την απόδοση. Από την άλλη, οι επηρεασμένες συσκευές που “καθυστερούν”, ίσως να ξανανιώσουν με μία καθαρή εγκατάσταση του iOS ή με μία αντικατάσταση της μπαταρίας.
Αναφέρθηκα στην αρχή σε μερική αποκάλυψη της αλήθειας. Ναι, διότι πολύ απλά οι αναπάντεχες επανεκκινήσεις δεν αφορούσαν μόνο τις χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Είχαν παρατηρηθεί και υπό φυσιολογικές συνθήκες χρήσης. Βέβαια, ενδεχομένως να είναι κάτι, στο οποίο μπορεί ποτέ να μη λάβουμε απάντηση.
Κάτι ακόμα που μου κίνησε την περιέργεια, είναι και πάλι η καθυστέρηση της Apple να κάνει κάποια επίσημη δήλωση, από τη στιγμή που το “χαρακτηριστικό” της αποκαλύφθηκε. Αρχικά το Reddit, ύστερα το Geekbench και η Apple τελευταία, μετά από 15 σχεδόν μέρες σιγής, έρχεται να κάνει κάποια δήλωση.
Αν υποθέσουμε πως το αίτιο της επιβράδυνσης των συσκευών, δεν αποκαλυπτόταν, μπορεί και να μην το μαθαίναμε ποτέ.
Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω τόσο μεγάλο πρόβλημα με το χαρακτηριστικό ως χαρακτηριστικό. Έχω όμως ενοχληθεί από την επικοινωνιακή πολιτική της Apple, η οποία στο συγκεκριμένο ζήτημα, έδειξε να είναι κατώτερη των προσδοκιών.