Η Google θα χρησιμοποιεί lasers αντί για fiber με σκοπό να αναπτύξει υψηλές ταχύτητες internet

e6b691b2d203a262367d6413a0da0fa5 e9c
blog banner ired inner pages

Όλοι γνωρίζουμε για το περίφημο καλώδιο το οποίο φτάνει στο σπίτι μας ενσύρματα, συνδέοντάς το με ένα κοντινό “κέντρο” ή με ένα καφάο, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Ως συνήθως, μία αποκλειστική ίνα ξεκινά από τον “πύργο” και φτάνει στον “τοπικό αναμεταδότη”. Αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και “ακριβή” ως προς το κόστος της. Οπότε η Google αντιμετωπίζοντας την πρόκληση να “φέρει” όλη την αγροτική Ινδία “online”, προσπαθεί να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό.

Η Alphabet-Google, σύναψε πρόσφατα μία συμφωνία με την Ινδική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία θα εφοδιάσει με υψηλή ταχύτητα ασύρματης σύνδεσης στο internet, εκατομμύρια κατοίκους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας point-to-point laser, αναφέρει το Reuters.

2 google internet laser connection

To σύστημα αυτό περιλαμβάνει 2.000 κουτιά, τα οποία έχουν ήδη εγκατασταθεί, με μερικά να φτάνουν τα 12 μίλια απόσταση μεταξύ τους. Ένα οπτικό σύστημα, laser δηλαδή, θα αναλάβει να φέρει σε επικοινωνία τα κατά τόπους κουτιά. Το σύστημα θα έχει ένα βασικό μέρος για τους “πύργους” του δικτύου και τα Wi-Fi hotspots, τα οποία θα επιτρέπουν στους κατοίκους να συνδέονται στο internet, μέσα από το smartphone τους.

Διαβάστε επίσης: iOS: αναλυτικός οδηγός για να ορίσετε ένα ισχυρό συνθηματικό στο iPhone και στο iPad

Τα οπτικά data links έχουν χωρητικότητα μέχρι 20 Gigabits, σύμφωνα με την Alphabet, περισσότερα δηλαδή από αυτή που μπορούν να πετύχουν τα συστήματα ραδιοκυμάτων.

Το project αυτό θα μπορούσε να αποτελεί κομμάτι του Alphabet Project Loon, στο οποίο τεράστια μπαλόνια, “μοιράζουν” ασύρματο internet σε αγροτικές περιοχές.

3 internet connection laser google

Η συγκεκριμένη βέβαια υλοποίηση που συζητάμε, ναι μεν μπορεί να σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το Project Loon, αλλά κάτι τέτοιο αποτελεί μία απλή εικασία, από τη στιγμή που η Alphabet δεν μας έχει δώσει κάποια παραπάνω στοιχεία.

Προς το παρόν, το Project των laser ασύρματων δικτύων της Google-Alphabet, λαμβάνει χώρα μόνο στην Ινδία. Υποθέτουμε πως από τα αποτελέσματά του, θα κριθεί και η περαιτέρω παγκόσμια (ή μη) εξάπλωσή του.

Διαβάστε επίσης: Μπορεί η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων να προκαλέσει καρκίνο;

Πλέον όσο η τεχνολογία προχωρά, ο κόσμος των ασύρματων δικτύων επιβάλλεται να βελτιώνεται διαρκώς, για να είναι σε θέση να καλύψει τις αυξημένες πλέον ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών.

RELATED PROJECTS