Μπορεί η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων να προκαλέσει καρκίνο;

c5ddca5fb222e70122dd20191f05e31d b34
blog banner ired inner pages

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατά καιρούς αναφέρουν σε συζητήσεις πως κάπου, κάποτε διάβασαν ή άκουσαν, πως η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και πολλά άλλα προβλήματα υγείας στον άνθρωπο.

Φυσικά, λίγοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει η ακτινοβολία και το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει τελικά, από ένα χώρο που νιώθει δυσφορία απέναντι στην τεχνολογία.

Τελικά όμως τι ακριβώς συμβαίνει; Τα κινητά τηλέφωνα υπάρχουν εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια. Δε θα έπρεπε λοιπόν ξεκάθαρα να γνωρίζουμε το αν τελικά μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο ή αν γενικότερα είναι φορητές απειλές για την υγεία μας; Μάλλον ναι.

2 radiation mobile phones cancer

Μέχρι στιγμής, η κατανόηση των ραδιοκυμάτων, τουλάχιστον στη θεωρία, οδηγεί στο συμπέρασμα πως τα κινητά τηλέφωνα δεν μπορούν να δημιουργήσουν καρκίνο στον άνθρωπο.

Ακόμη όμως και με αυτήν την εξήγηση, η οποία θα έπρεπε τελικά να ανακουφίσει μεγάλο μέρος των χρηστών, συνεχίζουμε να κάνουμε έρευνες, ώστε να διαπιστώσουμε το αν τελικά αυτή η “αθώα” θεωρία, όντως ισχύει και στην πράξη.

Διαβάστε επίσης: iOS: Δείτε πώς να μπλοκάρετε τις αναβαθμίσεις – ενημερώσεις λογισμικού στο iPhone και στο iPad

Η ακτινοβολία που προέρχεται από τα τηλέφωνα, δεν είναι η ίδια με αυτή για παράδειγμα μίας πυρηνικής κατάρρευσης ας πούμε. Άλλωστε, γι’ αυτό την τελευταία τη γνωρίζουμε και ως ιοντίζουσα ακτινοβολία, αφού έχει μεγάλη ενέργεια και μπορεί να εισχωρήσει στο DNA κάνοντας μεγάλη ζημιά, γεγονός που οι επιστήμονες έχουν επισημάνει και έχουν καταλήξει στο γεγονός, πως οδηγεί στη δημιουργία καρκίνου.

Τα κινητά τηλέφωνα, εκπέμπουν αρκετά χαμηλότερη ακτινοβολία (ακόμη και από αυτή του φωτός που βλέπουμε), η οποία θεωρείται μη ιοντίζουσα. Γνωρίζουμε πως η μη ιοντίζουσα ακτινοβολία, δεν μπορεί να βλάψει το DNA μας, όπως η ιοντίζουσα ακτινοβολία.

3 mobile phone radiation cancer

Βέβαια ακόμα και μετά από αυτές τις διαβεβαιώσεις, συνεχίζουν να υφίστανται ερωτήματα που έχουν να κάνουν με άλλα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν, εξαιτίας της μακρόχρονης έκθεσης του ανθρώπου σε αυτή.

Πρόσφατα λοιπόν, για να λάβουν τις ανάλογες απαντήσεις σχετικά με την πιθανή σχέση του καρκίνου με τα κινητά τηλέφωνα, δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Jonathan Samet, πρύτανη του Colorado School of Public Health και ειδικό πάνω στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, ο οποίος είναι και επικεφαλής της ομάδας του World Health Organization, η οποία εργάζεται πάνω σε ένα project σχετικά με την ακτινοβολία.

Το 2011, η ομάδα WHO θεώρησε την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων ως “πιθανά καρκινογενή”, χαρακτηρισμός ο οποίος είναι πιο ήπιος σε σχέση με άλλους αν και απέχει πολύ από το “δεν είναι”. Έξι χρόνια πριν, ο Samet είχε επισημάνει πως τα στοιχεία προς τις δύο κατευθύνσεις είναι ανάμεικτα, με την πιθανότητα του ρίσκου να συνεχίζει φυσικά να υφίσταται.

4 mobile phone radiation cancer

“Δε λέω πως υπάρχει κίνδυνος να βιώσουμε μία κρίση στη δημόσια υγεία, αν με ρωτάτε αυτό”, ανέφερε ο Samet, “αλλά σας λέω πως υπάρχει μία τεράστια έκθεση στην ακτινοβολία και πρέπει αυτό όλοι μας να το γνωρίζουμε”, συνεχίζει.

Κλείνοντας

Για τώρα, είναι μάλλον καλύτερα να μη σκέφτεστε τόσο πολύ το ζήτημα της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων. Άλλωστε περιβαλλόμαστε από κεραίες δικτύων κινητής τηλεφωνίας, δίκτυα Wi-Fi, καθώς και από άλλες συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία μέσω των ασύρματων σημάτων.

Διαβάστε επίσης: Το Apple Watch κατάφερε να σώσει τη ζωή ενός άντρα!

Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως θα πρέπει να μιλάμε κάθε στιγμή με το κινητό να βρίσκεται “κολλημένο” στο κεφάλι μας. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε hands-free, αφού μέχρι και σήμερα οι απόψεις σχετικά με την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων συνεχίζουν να διίστανται κάνοντας το τοπίο αρκετά θολό στο συγκεκριμένο πεδίο.

RELATED PROJECTS