Εισαγωγή
Η εφαρμογή Google Maps, είναι μία από αυτές που κάποιος δε ξεχνάει εύκολα, αφού είναι πάντα εκεί στη καθημερινή του ζωή, όποτε τη χρειαστεί. Όπως ήδη γνωρίζουμε, η Google έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στους χάρτες αφενός με το θρυλικό Google Earth και στη συνέχεια με το Google Maps, καταφέρνοντας να τους κάνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που θέλουμε να πάμε κάπου που δεν γνωρίζουμε και βρίσκουμε τη λύση στους χάρτες της Google. Όσοι έχουν συσκευές με iOS λειτουργικό, θα παρατηρήσουν πως και η Apple έχει τη δική της εφαρμογή (Χάρτες), η οποία είναι πολύ καλή, αλλά λόγω του ότι περιορίζεται μόνο για το iOS, αυτομάτως μπαίνει στη δεύτερη θέση.
Διαβάστε επίσης: Viber εγκατάσταση και χρήσιμες οδηγίες
Η εικόνα που έχει ο κόσμος για το Google Maps είναι λίγο επιφανειακή, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό πιστεύει πως είναι μία εφαρμογή για να μας πηγαίνει κάπου με ακρίβεια. Ό,τι δηλαδή κάνει και ένα απλό σύστημα GPS, που επιπλέον μας δείχνει τις στάσεις των λεωφορείων και του μετρό, τα νοσοκομεία κ.α. Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό. Όπως θα δούμε παρακάτω, οι χάρτες της Google κρύβουν πολλές χρήσιμες και βοηθητικές λειτουργίες για τον χρήστη, ακόμα και για πράγματα που δεν έχουμε φανταστεί.
Το Google Maps διατίθεται σε εφαρμογή για το iOS και το Android, ενώ η πρόσβαση για Mac και PC γίνεται μέσω κάποιου browser ή μέσω του Google Earth (στο αφιέρωμα αυτό δοκιμάζουμε το Google Maps μέσα από τον Chrome για Mac). Πάμε να δούμε τα “προσόντα” του Google Maps αναλυτικά για το iOS, τα Mac και τα Windows.
Google Maps για iOS
Η Google όπως είπαμε παραπάνω διαθέτει το Google Maps για το iOS μέσα από το App Store της Apple. Αν θέλετε να κατεβάσετε την εφαρμογή πατήστε εδώ.
Χρήση της εφαρμογής στο iPhone και στο iPad
Aφού κατεβάσουμε την εφαρμογή, θα πρέπει για να την χρησιμοποιήσουμε σωστά να την αφήσουμε να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία μας και παράλληλα να έχουμε ενεργοποιημένες τις “Υπηρεσίες τοποθεσίας”.
Άρα, αρχικά θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις “Υπηρεσίες τοποθεσίας” ακολουθώντας τη διαδρομή Ρυθμίσεις > Απόρρητο > Υπηρεσίες τοποθεσίας και ενεργοποιούμε τον διακόπτη.
Αφού ενεργοποιήσουμε τις “Υπηρεσίες τοποθεσίας”, κατεβαίνουμε προς τα κάτω όπου θα δούμε μία λίστα με τις εφαρμογές που μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία μας. Εκεί θα βρούμε και το Google Maps και αφού μπούμε μέσα της επιλέγουμε το “Πάντα”. Είμαστε έτοιμοι πλέον να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή Google Maps.
Ανοίγουμε την εφαρμογή. Θα δούμε να εμφανίζεται ένα μπλε στίγμα, το οποίο δείχνει την τοποθεσία μας. Στο πάνω μέρος της οθόνης, βλέπουμε τη μπάρα που γράφει “Αναζήτηση στους Χάρτες”.
Αν αναζητήσουμε μία τοποθεσία θα δούμε να εμφανίζονται κάποια προτεινόμενα αποτελέσματα. Επιπλέον στο κάθε αποτέλεσμα εμφανίζεται η απόσταση από το σημείο που είμαστε. Επιλέγοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο χάρτης θα μας “πάει” ακριβώς στο σημείο που του υποδείξαμε.
Σε αυτό το σημείο έχουμε την επιλογή να διαλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να μεταβούμε στο σημείο αυτό, πατώντας “Οδηγίες”. Στην επόμενη οθόνη που εμφανίζεται, βλέπουμε τις διαθέσιμες επιλογές. Έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το περπάτημα, την οδήγηση για αυτοκίνητο, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και τη δυνατότητα να καλέσουμε ταξί μέσω Uber ή Beat (Καλό είναι να έχετε κατεβάσει τις αντίστοιχες εφαρμογές Beat και Uber).
Στην επιλογή για τα ΜΜΜ βλέπουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές καθώς και την ακριβή ώρα που το κάθε μέσο περνά από την πλησιέστερη στάση. Στο κάτω μέρος της οθόνης μας εμφανίζεται η απόσταση καθώς και ο μέσος χρόνος που θα χρειαστούμε μέχρι να φτάσουμε. Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, η διαδρομή είναι χρωματισμένη. Τα χρώματα αυτά δηλώνουν την κίνηση στους δρόμους. Αναλυτικότερα το μπλε σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνηση, το πορτοκαλί δηλώνει πως η κίνηση είναι ελαφριά και το κόκκινο σημαίνει πως η κίνηση είναι αυξημένη.
Πατάμε “Έναρξη”. Μόλις η πλοήγησή μας έχει ξεκινήσει. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι ακολουθήσουμε πιστά τη διαδρομή που έχουμε μπροστά μας.
Πώς να εξερευνήσω το τι υπάρχει γύρω μου ενώ είμαι σε διαδικασία πλοήγησης;
Oι χάρτες της Google δεν είναι όμως μόνο για πλοήγηση, αφού προσφέρουν και ποικίλες άλλες λειτουργίες, όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Κατά τη διάρκεια της πλοήγησης έχουμε τη δυνατότητα να “εξερευνήσουμε” και τη γύρω περιοχή. Επιλέγοντας το σημάδι που μοιάζει με μεγεθυντικό φακό πάνω δεξιά, μας ανοίγουν κάποιες άλλες επιλογές (Βενζινάδικα, Εστιατόρια κ.α.).
Επιλέγοντας μία από αυτές (εμείς επιλέγουμε τα βενζινάδικα) μας εμφανίζει τα ανάλογα αποτελέσματα όπως φαίνεται παρακάτω. Αν επιλέξουμε κάποιο από αυτά θα ερωτηθούμε αν θα προσθέσουμε μία στάση στη διαδρομή μας στο συγκεκριμένο σημείο. Αν ναι, πατάμε “Προσθ. στάσης”, αλλιώς “Ακύρωση”.
Πώς θα δω την κίνηση σε όλους τους δρόμους της περιοχής που βρίσκομαι;
Αν το πρωί είστε στο σπίτι σας και θέλετε να δείτε την κίνηση στους δρόμους πριν βγείτε σε αυτούς υπάρχει τρόπος. Επιλέξτε το εικονίδιο στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Στην καρτέλα που εμφανίζεται πατάμε στην επιλογή “Κυκλοφορία”. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να επιλέξουμε επίσης το πώς θέλουμε να εμφανίζεται ο χάρτης μας (Προεπιλογή, Δορυφόρος, Έδαφος).
Πώς θα ρυθμίσω την πλοήγησή μου με τον τρόπο που εγώ θέλω;
Οι χάρτες της Google δεν σας δίνουν μία μόνο επιλογή εμφάνισης της πλοήγησής σας. Σηκώνοντας τη μπάρα από το κάτω μέρος της οθόνης στην οποία φαίνονται τα λεπτά, η ώρα άφιξης και η απόσταση, θα δείτε την επιλογή “Ρυθμίσεις”. Εκεί θα βρείτε όλες τις διαθέσιμες επιλογές παραμετροποίησης της διαδρομής σας.
Λειτουργία στάθμευσης
Μόλις φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε το πού παρκάραμε. Αυτομάτως το Google Maps θα αρχίσει να μετράει τον χρόνο που είμαστε σταθμευμένοι, ώστε και εμείς με τη σειρά μας να έχουμε σαφή εικόνα. Για να ενεργοποιήσουμε τη συγκεκριμένη λειτουργία, πατάμε πάνω στο στίγμα μας και στη καρτέλα που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε “Ορισμός ως τοποθεσίας στάθμευσης”. Θα δημιουργηθεί αμέσως ένα στίγμα με το σήμα “P” και στο κάτω μέρος της οθόνης θα εμφανιστεί μία καρτέλα με την ακριβή διεύθυνση και τον χρόνο που είμαστε “παρκαρισμένοι” στο σημείο.
Κοινοποίηση τοποθεσίας
Αν θέλετε να κοινοποιήσετε την παρουσία σας σε κάποιο γνωστό σας πρόσωπο, μπορείτε εύκολα να το κάνετε. Πατώντας πάνω στο στίγμα μας, στην καρτέλα που εμφανίζεται για να καταχωρήσουμε το Parking, βλέπουμε και την επιλογή “Κοινοποίηση της τοποθ. σας”. Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη ενότητα θα εμφανιστεί μία νέα καρτέλα η οποία μας καλεί να ορίσουμε το χρονικό περιθώριο που επιθυμούμε κατά τη διάρκεια του οποίου, ο παραλήπτης της τοποθεσίας μας να μπορεί να μας “βλέπει”. Ακριβώς από κάτω βλέπουμε τους διαθέσιμους τρόπους αποστολής. Επιλέγοντας κάποια από τις επιλογές αυτές, θα εμφανιστεί το ανάλογο πεδίο διαμοιρασμού. Στην επιλογή “Περισσότερα” θα εμφανιστούν σχεδόν όλες οι διαθέσιμες εφαρμογές μέσω των οποίων μπορούμε να κάνουμε αποστολή της τοποθεσίας μας.
Πρώτος τρόπος αποθήκευσης τοποθεσιών
Αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε συγκεκριμένες τοποθεσίες στις οποίες πηγαίνουμε πολύ συχνά, μπορούμε να το κάνουμε με αρκετούς τρόπους.
Τα μέρη σας
Στην μπάρα της αναζήτησης στο πάνω μέρος της οθόνης θα δείτε τρεις οριζόντιες γραμμές, οι οποίες είναι σαν ένα “=“ με μία ακόμα γραμμή. Πατώντας το, θα ανοίξει στα πλάγια μία καρτέλα. Επιλέγουμε “Τα μέρη σας”.
Εκεί θα βρούμε τις κατηγορίες “ΜΕ ΕΤΙΚΕΤΑ”, “ΑΠΟΘΗΚ.”, “ΧΑΡΤΕΣ”. Στις ετικέτες μπορούμε να αποθηκεύσουμε μέρη που επισκεπτόμαστε συχνά. Επιλέγουμε για παράδειγμα την “Οικία”.
Έχουμε τη δυνατότητα να καταχωρήσουμε τη διεύθυνση είτε αναζητώντας την από τη μπάρα, χειροκίνητα στον χάρτη ή μέσα από τις επαφές μας (αν φυσικά την έχουμε εκεί αποθηκευμένη). Στη συνέχεια αν επιλέξουμε να τη βρούμε στον χάρτη πατάμε στην επιλογή “Επιλέξτε στον χάρτη” και σύρουμε την πινέζα που φαίνεται στη φωτογραφία. Αφού την τοποθετήσουμε εκεί που θέλουμε στον χάρτη, πατάμε “Οκ”.
Αν θέλουμε να επεξεργαστούμε τη τοποθεσία που έχουμε βάλει στη κάθε περίπτωση, επιλέγουμε τις τρεις τελείες δίπλα στη κάθε επιλογή και στη συνέχεια για παράδειγμα είτε πατάμε “Επεξεργασία σπιτιού” είτε “Κατάργηση σπιτιού”.
Στη κατηγορία “ΑΠΟΘΗΚ.” μπορούμε κατά τον ίδιο τρόπο να προσθέσουμε τις τοποθεσίες που εμείς θέλουμε, χωρίζοντάς τες στις κατηγορίες που εμφανίζονται (Αγαπημένα, Θέλετε να πάτε, Μέρη με αστέρι). Μπαίνοντας σε κάποια από αυτές επιλέγουμε το “+”.
Στη συνέχεια αναζητούμε τη διεύθυνση στη μπάρα που εμφανίζεται. Στα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν επιλέγουμε αυτό που θέλουμε χωρίς απαραίτητα να προβούμε σε πλοήγηση. Όπως θα δούμε η τοποθεσία έχει προστεθεί στον χάρτη.
Αν θέλουμε να επεξεργαστούμε κάποια από τις λίστες στη κατηγορία “ΑΠΟΘΗΚ.” πατάμε στις τρεις τελείες στα δεξιά και επιλέγουμε “Επεξεργασία λίστας”.
Στη συνέχεια θα βρεθούμε στην οθόνη με τις αποθηκευμένες τοποθεσίες. Πατάμε “+” για να προσθέσουμε κάποια καινούργια ή το “χ” δίπλα σε κάποια υπάρχουσα, με σκοπό να την αφαιρέσουμε. Μόλις τελειώσουμε πατάμε “ΑΠΟΘΗΚ.” πάνω δεξιά.
Τέλος, αν θέλουμε να προσθέσουμε μία καινούργια κατηγορία πατάμε το “+” στην οθόνη που εμφανίζονται οι υπάρχουσες κατηγορίες.
Δεύτερος τρόπος αποθήκευσης τοποθεσιών
Υπάρχει όμως και ένας ακόμη τρόπος για να καταφέρουμε να αποθηκεύσουμε μία ή περισσότερες τοποθεσίες που μπορεί να μας ενδιαφέρουν. Επιλέγουμε ένα σημείο στον χάρτη πατώντας πάνω του παρατεταμένα. Θα δούμε την κόκκινη πινέζα να εμφανίζεται. Στη συνέχεια σηκώνοντας την καρτέλα από κάτω προς τα πάνω, θα δούμε τις επιλογές “ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ”, “ΕΤΙΚΕΤΑ”, “ΛΗΨΗ” και “ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ”.
Επιλέγουμε είτε “ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ” είτε “ΕΤΙΚΕΤΑ”. Επιλέγοντας “ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ” θα εμφανιστούν οι λίστες που είδαμε παραπάνω. Επιλέγοντας μία από αυτές, αυτομάτως θα προσθέσουμε την τοποθεσία που έχουμε καρφιτσώσει με την πινέζα.
Αν επιλέξουμε “ΕΤΙΚΕΤΑ” θα μπορέσουμε να δώσουμε μία συγκεκριμένη ονομασία που εμείς θέλουμε για τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Τελειώνοντας, επιλέγουμε “ΤΕΛΟΣ” πάνω δεξιά.
Δυνατότητα Street View
Στη καρτέλα που είδαμε τις επιλογές για την αποθήκευση και την ετικέτα μιας τοποθεσίας, έχουμε την επιλογή να δούμε τον δρόμο ή την ακριβή διεύθυνση όπως είναι στη πραγματικότητα, μέσα από το “Street View”.
Κοινοποίηση διεύθυνσης
Αν θέλουμε να στείλουμε σε κάποιον μία διεύθυνση με ακριβή στοιχεία ώστε να αποτρέψουμε την πιθανότητα να χαθεί, μπορούμε να το κάνουμε μέσα από την κοινοποίηση διεύθυνσης. Αφού έχουμε αναζητήσει μία διεύθυνση σύρουμε από το κάτω μέρος της οθόνης. Εκεί θα δούμε την επιλογή “ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ”. Επιλέγοντας “Αντιγραφή”, μπορούμε να στείλουμε το “link” της διεύθυνσης κάνοντας “paste – επικόλληση”, σε όποιον εμείς επιθυμούμε. Από την άλλη, μπορούμε να επιλέξουμε μία από τις διαθέσιμες επιλογές που εμφανίζονται (messenger, viber κ.α).
Χρήση Google Maps στα PC – MAC
Για να χρησιμοποιήσουμε το Google Maps από PC ή MAC μεταβαίνουμε εδώ. Η χρήση θα πρέπει να γίνεται μέσα από κάποιον browser. Εμείς σας προτείνουμε τον Chrome της Google. Οι διαφορές με την εφαρμογή δεν είναι ιδιαίτερες και η λειτουργία είναι παρόμοια. Πάμε να δούμε αναλυτικά.
Πλοήγηση
Όπως και στην εφαρμογή για το iOS, έτσι κι εδώ έχουμε την αντίστοιχη μπάρα αναζήτησης στο πάνω μέρος. Αν θέλουμε να δούμε αναλυτικές οδηγίες για μία συγκεκριμένη διαδρομή πατάμε ακριβώς δίπλα στο μπλε βέλος που κοιτάζει προς τα δεξιά. Εκεί εισάγουμε τις διευθύνσεις που μας ενδιαφέρουν και επιλέγουμε μεταφορικό μέσο. Αυτομάτως θα εμφανιστούν οι πιθανές διαδρομές, η χιλιομετρική απόσταση και ο εκτιμώμενος χρόνος για την κάθε μία από αυτές.
Στη κάτω δεξιά μεριά της οθόνης θα δούμε ένα “+”, ένα “-“ και ένα μικρό ανθρωπάκι. Τα δύο πρώτα σύμβολα χρησιμεύουν στο μεγέθυνση και σμίκρυνση της εικόνας. Το ανθρωπάκι έχει να κάνει με το Street View. Αν πάρουμε το ανθρωπάκι και το πάμε πάνω στον χάρτη σε κάποια οδό, θα μεταφερθούμε σε λειτουργία Street View. Αν επιλέξουμε τα δύο βελάκια κάτω δεξιά που κοιτάνε προς τα πάνω, θα ανοίξει ένα μενού, το οποίο θα μας προτείνει κάποια μέρη τα οποία είναι κυρίως αξιοθέατα. Αν προτιμάμε κάποιο το επιλέγουμε για να το δούμε. Η συγκεκριμένη λειτουργία ονομάζεται “Ξενάγηση”.
Μενού
Έχοντας αναλύσει ήδη το μενού στην εφαρμογή Google Maps, δε δείχνουν να αλλάζουν και πολλά. Ανοίγουμε το μενού από τη μπάρα αναζήτησης. Βλέπουμε τις επιλογές για την “Κυκλοφορία”, την “Κοινοποίηση τοποθεσίας” κ.α. οι οποίες είναι κοινές με την εφαρμογή. Αν ανοίξουμε για παράδειγμα την ενότητα “Κοινοποίηση τοποθεσίας”, θα διαπιστώσουμε πως μας προτείνεται η χρήση της εφαρμογής.
Ενσωμάτωση χάρτη
Ανοίγοντας το παραπάνω μενού θα δούμε την ενότητα “Κοινή χρήση ή ενσωμάτωση χάρτη”. Εδώ μπορούμε να βρούμε το “link” της τοποθεσίας που μας ενδιαφέρει και να το στείλουμε σε κάποιον που εμείς επιθυμούμε με σκοπό να του δηλώσουμε με κάθε ακρίβεια το σημείο που θέλουμε. Επιπλέον, εάν θέλουμε το link να είναι μικρό σε έκταση, επιλέγουμε την επιλογή “URL μικρού μήκους”.
Διαβάστε επίσης: Speed Test: OnePlus 5T VS iPhone Χ
Σας αναλύσαμε τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να χειριστείτε τους χάρτες της Google μέσα από την iOS συσκευή σας, από τον Mac και από τα Windows. Αν όμως έχετε κάποια απορία, μη διστάσετε να μας ενημερώσετε στα σχόλια!