Η Apple έχει κατηγορηθεί κατά καιρούς πως δίνει υπερβολική βαρύτητα στην ασφάλεια σε σχέση με άλλες εταιρείες, έχοντας φτιάξει με αυτόν τον τρόπο ένα πολύ “σφιχτό” περιβάλλον για όλα της τα λειτουργικά συστήματα. Το iOS είναι αυτό το οποίο ενσωματώνεται στα πολύ γνωστά iPhone και iPad και παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή, ως η κορωνίδα της ασφάλειας στην κατηγορία του.
Άσχετα όμως με τους τίτλους και τους πολυχρονισμούς, υπάρχουν και στιγμές όπου ακόμα και ο βασιλιάς της ασφάλειας φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα στον τομέα αυτό. Το μεγάλο προσόν της Apple όταν αντιμετωπίζει τέτοιες απειλές, είναι πως αμέσως μετά την διαπίστωση του οποιουδήποτε “κενού ασφαλείας”, κυκλοφορεί σχεδόν αμέσως, μέσω update, και την αντίστοιχη “επιδιόρθωση”.
Τι συνέβη όμως τώρα;
Ένας προγραμματιστής της Google, ο Felix Krause, διαπίστωσε ένα τεράστιο (πως αλλιώς να το χαρακτηρίσουμε;) “κενό ασφαλείας” στο λειτουργικό iOS.
Παρατήρησε πως οποιαδήποτε εφαρμογή έχει πρόσβαση στην κάμερα του iPhone, έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί τον χρήστη και να ανεβάζει (upload) φωτογραφίες και βίντεο, χωρίς αυτός να το ξέρει.
Αυτό βέβαια που αξίζει να επισημανθεί είναι πως η όλη διαδικασία παρακολούθησης μπορεί να γίνει μέσω και των δύο καμερών, “εμπρόσθιας” και “οπίσθιας” δηλαδή.
Οι εφαρμογές αυτές πέραν των απλών βίντεο και φωτογραφιών που μπορούν να συλλέξουν, έχουν την δυνατότητα να διεξάγουν “live stream video” και την παρακολούθησής σας σε πραγματικό χρόνο, κάτι που σημαίνει την πλήρη καταγραφή των κινήσεων, ακόμη και των μορφασμών, του χρήστη.
Διαβάστε επίσης: Τι είναι το HDR στη φωτογραφία και πώς το χρησιμοποιούμε;
Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα
Εντάξει, δεν μπορούμε να πούμε πως είναι και τόσο σοβαρό τελικά. Ή μήπως όχι; Για να γίνουμε πιο σαφείς, ναι, υπάρχουν αντίστοιχες εφαρμογές που κάνουν ακριβώς αυτή την “παρακολούθηση” με σκοπό να ανιχνεύσουν την διάθεσή μας και στη συνέχεια να μας προτείνουν το αντίστοιχο περιεχόμενο που ταιριάζει σε αυτήν. Βέβαια, υπάρχει μία ΒΑΣΙΚΗ διαφορά. Οι εφαρμογές αυτές ζητούν την έγκριση του χρήστη και ό,τι συμβαίνει είναι εις γνώση του.
Φυσικά, το πρόβλημα αυτό άπτεται και άλλων τομέων, όπως της ιδιωτικότητας του χρήστη. Σκεφτείτε πως είστε στο μπάνιο του σπιτιού σας και χρησιμοποιείτε το iPhone σας.
Ο Krause επίσης, αναφέρει πολλά πράγματα που θα μπορούσαν οι προγραμματιστές – κατασκευαστές να κάνουν με αυτές τις “ελευθερίες”.
Κάτι που πρέπει να θυμόμαστε
Μία σημαντική παράμετρος που μπορεί να σας “ανακουφίσει” είναι πως οι εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στην κάμερα, δεν μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες και τα σχετικά όταν δεν χρησιμοποιούνται ή όταν βρίσκονται στο παρασκήνιο, ενώ εσείς ασχολείστε με μία άλλη εφαρμογή εκείνη τη στιγμή. Οπότε, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όταν δεν έχετε μία τέτοια εφαρμογή “ανοιχτή”.
Φανταστείτε όμως, πως όλων των ειδών εφαρμογές, μπορούν να έχουν πρόσβαση στην κάμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram και πλήθος άλλων εφαρμογών που σας επιτρέπουν τον διαμοιρασμό βίντεο και φωτογραφιών.
Ο Krause έφτιαξε μία εφαρμογή συμβατή με iOS, η οποία προφανώς και δεν είναι διαθέσιμη στο App Store, όπου παρουσιάζει το πρόβλημα.
Και όμως, μπορείτε να αυτο-προστατευτείτε
Μεταξύ άλλων, ο Krause παρέθεσε και ορισμένες συμβουλές προστασίας των χρηστών. Η βασική και απλούστερη λύση είναι να μην εξουσιοδοτείτε άλλες εφαρμογές, να έχουν πρόσβαση στην κάμερα της συσκευής σας και κατ’ επέκταση να χρησιμοποιείτε μόνο την εργοστασιακή εφαρμογή της εταιρείας.
Μία ακόμα λύση είναι να τοποθετήσετε αυτοκόλλητα στους φακούς των καμερών μέχρι να τις χρειαστείτε πραγματικά.
Ο Krause πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ο χρήστης να δίνει μερική πρόσβαση στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν την κάμερα, για μία ας πούμε φωτογραφία, και όχι ολική. Επιπλέον, συνεχίζει, πως κάποιο εικονίδειο στις ειδοποιήσεις, θα μπορούσε να ειδοποιεί τον χρήστη για το πότε η κάμερα είναι ενεργή.
Η τελευταία λύση που προτείνει είναι σχεδιαστική. Συμβουλεύει την εταιρεία να τοποθετήσει μία ένδειξη LED δίπλα στους φακούς των καμερών, έτσι ώστε όταν κάποια από αυτές χρησιμοποιείται, αυτή να αναλαμβάνει να μας ειδοποιεί.
Διαβάστε επίσης: iOS – Πώς να αποθηκεύσετε φωτογραφίες από το Instagram στο iPhone
Συμπέρασμα
Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό συμβαίνει αυτή η “κατασκοπεία”. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι πως η Apple θα πρέπει να λάβει τα δικά της αντίμετρα, ειδικά τώρα που αυτό το “κενό ασφαλείας” είδε τα φώτα της δημοσιότητας, με σκοπό να προστατεύσει τους χρήστες της, όπως τους έχει άλλωστε συνηθίσει. Μην ξεχνάμε πως τα “προσωπικά δικαιώματα” και το “Απόρρητο” του κάθε χρήστη αποτελούν σημεία αναφοράς στα οποία η εταιρεία “έστησε” τα λειτουργικά συστήματα των συσκευών της. Ας κάνουμε λοιπόν υπομονή, μέχρι η Apple να αντιδράσει. Αν αντιδράσει.
Από DimTriant