Η Apple, κατά την παρουσίαση του HomePod, του έξυπνου ηχείου της που παρουσίασε στο εναρκτήριο keynote του φετινού Παγκόσμιου Συνεδρίου των προγραμματιστών της, δεν επέδειξε μετριοφροσύνη και μπήκε στη διαδικασία να το συγκρίνει με τις αντίστοιχες προτάσεις του ανταγωνισμού. Κυρίως βέβαια, στον τομέα της απόδοσης του ήχου, που όντως η πρόταση της Apple, υπερτερεί.
Ο αντιπρόεδρος του τμήματος συσκευών της Amazon, David Limp, έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά σχετικά με το Apple HomePod, κυρίως όμως – γιατί εκεί κρύβεται η ουσία – σχετικά με το μέλλον του Διαδίκτυου των Πραγμάτων (Internet of Things). Σύμφωνα λοιπόν με τον David Limp, οι έξυπνες συσκευές θα πρέπει να “μιλούν” και να συνεργάζονται μεταξύ τους, ανεξάρτητα από το οικοσύστημα που η καθεμία ανήκει.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως στο μέλλον, θα μπορούσαν οι βοηθοί Siri και Alexa να συνεργάζονται μεταξύ τους, μην ξεχνώντας – όπως είναι λογικό – να αναφέρει πως η τιμή του Apple HomePod αποτελεί το πλεονέκτημα του Amazon Echo.
Διαβάστε επίσης: Πτήση 4Κ drone και βίντεο από το Steve Jobs Theater στο Cupertino
Αφού πρώτα τόνισε την αναμενόμενη απροθυμία της Apple για μία τέτοιου είδους συνεργασία, ο Limp ανέφερε: “Θα έπρεπε να μπορούμε να ζητήσουμε από την Alexa, να ρωτήσει τη Siri σχετικά με το ‘χ’ θέμα. Εάν η Apple και η Google το θελήσουν, τον αριθμό του κινητού μου τον έχουν και μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου. Δεν ξέρω αν το οραματίζομαι σωστά, αλλά ελπίζω πως θα συμβεί, προς όφελος των πελατών μας.”
Αμέσως μετά, ερωτήθηκε αν ανησυχεί με το HomePod και αν αυτό αποτελεί σοβαρό ανταγωνισμό για το προϊόν της δικής του εταιρείας. Η απάντηση του ήταν πως το HomePod “διαφέρει λίγο ως προς τη φιλοσοφία του” από τα προϊόντα της Amazon. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως με τα χρήματα που κάποιος μπορεί να αγοράσει το HomePod, θα μπορούσε να αγοράσει οκτώ Echo Dots, τα οποία μετά θα μπορούσε να τα συνδέσει σε οποιοδήποτε ηχείο με 3.5 mm stereo θύρα ή συνδεσιμότητα μέσω bluetooth.
Κλείνοντας
Ασφαλώς και ο εκπρόσωπος της Amazon προσπάθησε να προωθήσει τη λύση της δικής του εταιρείας. Αν και το παράδειγμα που έφερε με τη συνεργασία των δύο ψηφιακών βοηθών δεν έχει κάποια πρακτική εφαρμογή (και γιατί να μην ρωτήσουμε την Alexa απ’ ευθείας;), θέτει ταυτόχρονα ένα σοβαρό θέμα προς συζήτηση, με πολλαπλά “παρακλάδια”.
Όταν το Internet of Things γίνει mainstream θα επιλέγουμε οικοσύστημα και μετά θα αγοράζουμε μόνο συμβατά με αυτό προϊόντα;
Μπορεί να προκύψει προστιθέμενη αξία για τον τελικό χρήστη από τη διάδραση έξυπνων συσκευών, ακόμα και αν αυτές ανήκουν σε διαφορετικό οικοσύστημα;
Είναι οι εταιρείες διατεθειμένες να συνεργαστούν μεταξύ τους;
Για το αν η Apple θα επιλέξει έναν τέτοιο δρόμο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ασφαλώς και δεν θα το κάνει. Εκτός και αν αναγκαστεί εκ των μελλοντικών εξελίξεων…
από Kostthem