Apple – Νέα πατέντα για τη μέτρηση των θερμίδων των τροφών

6a4c9a5bdf802d0d903da5e05d7246b1 6c9
blog banner ired inner pages

Την περασμένη Τρίτη, αποδόθηκε στην Apple μια νέα ευρεσιτεχνία πάνω σε μια τεχνολογία, που θα επιτρέπει στους συσκευαστές τροφίμων να ενσωματώνουν πληροφορίες για τη θρεπτική αξία και τις θερμίδες των διαφόρων τροφών μέσα σε μικρές RFID ετικέτες που θα μπορούν να αναγνωρίζονται από τις συσκευές. Με αυτό τον τρόπο, εμφανίζεται η δυνατότητα ύπαρξης ενός νέου αυτόματου υπολογισμού των θερμίδων και του ελέγχου της διατροφής μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (U.S. Patent & Trademark Office – USPTO).

Η πατέντα της Apple, με αριθμό 9,640,088 και τίτλο «Ηλεκτρονικές ετικέτες εκπομπής διατροφικών πληροφοριών κατά παραγγελία», περιγράφει μια μέθοδο μέσω της οποίας, οι διατροφικές πληροφορίες των τροφών – όπως θερμίδες, λίπη, υδατάνθρακες, σάκχαρα, πρωτεΐνες κλπ – θα μπορούν να εμπεριέχονται σε μια ετικέτα τύπου RFID στη συσκευασία και θα μπορούν να αναγνωρίζονται από μια συσκευή με δυνατότητες NFC (Near Field Communication), όπως ένα smartphone ή smartwatch.

02

Ειδικότερα, η πατέντα περιγράφει μια μέθοδο μέσω της οποίας οι εταιρίες συσκευασίας τροφίμων θα μπορούν να συμπεριλαμβάνουν διατροφικές πληροφορίες για κάθε τμήμα ή διαφορετική τροφή ενός έτοιμου γεύματος, ώστε να μπορεί κανείς να κάνει συνδυασμούς διαφόρων τροφών με σκοπό να επιτύχει ένα τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα θερμίδων και άλλων διατροφικών στοιχείων στο γεύμα του.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος να παραγγείλει ένα συγκεκριμένο τύπο χάμπουργκερ σε ένα ταχυφαγείο, με συγκεκριμένο συνδυασμό στοιχείων προκειμένου να πετύχει τον επιθυμητό συνδυασμό θερμίδων και άλλων θρεπτικών στοιχείων. Θα μπορεί να δημιουργήσει το συνδυασμό που θα παράγει το τελικό του γεύμα, επιλέγοντας τύπο κρέατος, είδος ψωμιού και διάφορα συνοδευτικά όπως χορταρικά, κρεμμύδια, σάλτσες κλπ, με βάση ένα προαποφασισμένο τελικό αποτέλεσμα για το επιθυμητό γεύμα, σε πλήθος θερμίδων-θρεπτικών συστατικών.

03

Από τη στιγμή που θα έχει δημιουργηθεί η ετικέτα με τα χαρακτηριστικά, με τη βοήθεια της συσκευής της Apple, θα τοποθετείται από τον υπάλληλο στη συσκευασία, επιτρέποντας στους πελάτες να μπορούν να τη σαρώσουν με το κινητό τους ή την όποια άλλη συμβατή με το σύστημα συσκευή τους.

Πρακτικά αυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία γευμάτων που θα εμπεριέχουν τα συστατικά που χρειάζεται ο καθένας για τη διατροφή του, ειδικά αν είναι άτομο που πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη δίαιτα για λόγους υγείας ή άλλους. Επιπλέον πληροφορίες μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτό το σύστημα παρακολούθησης διατροφής που να βοηθούν τον κόσμο στην καλύτερη κατανόηση και ανάλυση των καθημερινών διατροφικών τους συνηθειών. Και, ακόμη περισσότερο, για άτομα που πρέπει να ακολουθούν μια συγκεκριμένη διατροφή, η επιλογή τους σε ένα γεύμα θα μπορεί να αφαιρείται από το σύνολο των προσλαμβανόμενων ημερήσιων θερμίδων τους και θα τους πληροφορεί το υπόλοιπο που τους απομένει για την ημέρα.

Από τη μία μεριά, ένα τέτοιο σύστημα απαιτεί, για την τελική υλοποίησή του, την ύπαρξη μεγάλων βάσεων δεδομένων με ακριβείς πληροφορίες για τις διατροφικές αξίες και συστατικά των διαφόρων τροφών. Και από την άλλη, πρέπει να «καμφθούν» οι αντιστάσεις των εταιριών συσκευασίας και ετοιμασίας τροφών και γευμάτων ώστε να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο, καθώς και να γίνει αποδεκτό και χρησιμοποιούμενο από τους τελικούς καταναλωτές ένα τέτοιο σύστημα. Και αυτά δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνουν.

Πάραυτα, η τεχνολογία πίσω από ένα τέτοιο σύστημα δεν παύει να είναι εκλεπτυσμένη και καινοτόμος και σίγουρα θα μπορούσε μια εταιρία σαν την Apple να θελήσει να το «κυκλοφορήσει» από μόνη της – έστω και μόνο αν πρόκειται να δοκιμάσει τη βιωσιμότητά του στην τελική αγορά.

Δείτε ακόμη: Πατέντα για οθόνη χωρίς άγγιγμα από την Apple 

από Elichord

RELATED PROJECTS