Η Qualcomm θέλει να εμποδίσει τις εισαγωγές iPhone στις ΗΠΑ!

b6b09aef4483fe5fb248360c7cd47451 44e
blog banner ired inner pages

Η δικαστική διαμάχη της Apple με την Qualcomm πάνω στα δικαιώματα χρήσης τεχνολογιών της δεύτερης στο iPhone της πρώτης, αρχίζει και παίρνει τρελές προεκτάσεις. Σύμφωνα λοιπόν με αναφορά του Bloomberg, η Qualcomm ετοιμάζεται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα στη Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου (International Trade Commission – ITC), προκειμένου να εμποδίσει την Apple από του να εισάγει iPhone στις ΗΠΑ! Αν και δεν είναι απλά μια Αμερικάνικη Επιτροπή (δηλ. με εξουσίες μέσα στις ΗΠΑ ειδικά), η ITC, είναι ωστόσο μια ομοσπονδιακή επιτροπή που πιστοποιεί τη δίκαιη χρήση των εμπορικών πρακτικών και, ως εκ τούτου, έχει τη δύναμη να εμποδίσει εντελώς τις εισαγωγές συγκεκριμένων προϊόντων!

Η αναφορά αναφέρει: «Εξαγριωμένη από την απόφαση της Apple να μην της πληρώσει κάποια δις δολάρια σε πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση των τεχνολογιών της σε ολοκληρωμένα κυκλώματα στα smartphone που παράγει, η Qualcomm σχεδιάζει να αντεπιτεθεί με την αίτησή της στην Επιτροπή Εμπορίου ώστε να εξοστρακίσει κυριολεκτικά τις εισαγωγές iPhone, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες ατόμου του στενού περιβάλλοντος της εταιρίας».

Η τρέλα δεν πάει στα βουνά, όπως λένε!

Όσον αφορά τη ρίζα της διαμάχης, η Apple διατηρεί τη θέση της ότι οι απαιτήσεις της Qualcomm είναι εξωφρενικές. Ενώ η Apple πιστεύει ότι τα πνευματικά δικαιώματα που πρέπει να πληρώσει στην Qualcomm πρέπει να είναι ευθέως ανάλογα της αξίας των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται, η Qualcomm, από τη μεριά της, πιστεύει ότι πρέπει να αμείβεται με βάση τη συνολική αξία των πωλήσεων του ίδιου του iPhone. Με άλλα λόγια θέλει ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα, αντί για τα «ψίχουλα» που παίρνει.

Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση στο γεγονός ότι η τεχνολογία της Qualcomm παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του iPhone, αλλά η Apple νωρίτερα φέτος ισχυρίστηκε ότι η Qualcomm θέλει να χρεώσει την Apple «τουλάχιστον στο πενταπλάσιο του συνόλου όλων των άλλων τεχνολογιών μαζί, για τις οποίες πληρώνει δικαιώματα». Σαν αποτέλεσμα, η Apple σταμάτησε να πληρώνει από τα 1 δις δολάρια και πάνω, τα επιπλέον χρήματα που η Qualcomm απαιτεί, μια κίνηση που οδήγησε στην αρχή της δικαστικής διαμάχης που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες.

Υποσχόμενος να «αμυνθεί δυναμικά», ο CEO της Qualcomm, Don Rosenberg, πρόσθεσε: «Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Apple έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στο να κάνει προσβάσιμα τα οφέλη της τεχνολογίας των κινητών στο ευρύ κοινό, με τις δημοφιλείς συσκευές και υπηρεσίες της. Αλλά, η Apple, δε θα μπορούσε ποτέ να χτίσει το εκπληκτικό προνομιακό μοντέλο του iPhone, που την έχει καταστήσει την πιο κερδοφόρα εταιρία και έχει κατακτήσει πάνω από το 90% της αγοράς τον smartphone παγκοσμίως, αν δεν στηριζόταν στις θεμελιώδης, για τα κινητά, τεχνολογίες της Qualcomm».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Tim Cook αναφέρθηκε στη δικαστική έριδα της εταιρίας με την Qualcomm στο πρόσφατο συνέδριο για την κερδοφορία της Apple την περασμένη Τρίτη. Όταν ερωτήθηκε αν η Apple ανησυχεί για την πιθανότητα να εμποδιστεί η εισαγωγή εξαρτημάτων του iPhone ή και ολόκληρων συσκευών λόγω της κίνησης της Qualcomm, απάντησε:

«Οποιοσδήποτε έχει μια πατέντα που είναι ουσιώδης για τη δημιουργία άλλων, έχει την ευθύνη να την παρέχει σε οποιονδήποτε την επιθυμεί, κάτω από ένα σύνολο κανονισμών που ονομάζονται FRAND. Το ακρωνύμιο FRAND σημαίνει «fair, reasonable, and non-discriminatory» (δικαίοι, λογικοί και μη-προσωποληπτικοί – Το τελευταίο δηλώνει ότι δεν μπορεί να χρεώνει διαφορετικά για διαφορετικούς πελάτες – σ.τ.μ ). Και αυτό αφορά και την τιμή και τους επιχειρησιακούς κανόνες. Η Qualcomm δεν έκανε κάτι τέτοιο ή οποιαδήποτε άλλη προσφορά, στην Apple. Και, ως εκ τούτου, δεν πιστεύω ότι μπορεί ή πρέπει να έχει λέγειν ή και μερίδιο στα κέρδη του iPhone με βάση τους ισχυρισμούς της. Νομίζω ότι υπάρχουν άφθονες νομικές προσεγγίσεις στο θέμα, αλλά θα δούμε.

Όσον αφορά το γιατί κατακρατούμε χρήματα για τα δικαιώματα, δεν μπορείς να πληρώνεις για κάτι αν δεν έχεις φτάσει σε ένα τελικό υπολογισμό της αξίας του, γιατί δε γνωρίζεις πόσα τελικά να πληρώσεις. Κι έτσι, εκείνοι νομίζουν ο χρωστάμε τόσα, εμείς νομίζουμε ότι χρωστάμε άλλα, και εκεί ακριβώς είναι που δεν τα βρίσκουμε. Οπότε, σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει να αφήσουμε τα δικαστήρια να αποφασίσουν. Εκτός κι αν μπορέσουμε, κάποια στιγμή στο μέλλον, να φτάσουμε σε ένα διακανονισμό πάνω στο οικονομικό, για την ώρα επαφιέμεθα στην κρίση του δικαστικού συστήματος. και αυτό είναι και το σκεπτικό μας.

Ο λόγος που φτάσαμε εκεί, είναι ότι η Qualcomm προσπαθεί να χρεώσει την Apple ένα ποσοστό της συνολικής αξίας του ίδιου του iPhone. Και, όσο κι αν κάνουν εξαιρετική δουλειά όσον αφορά ουσιώδεις τεχνολογίες, εμείς γνωρίζουμε ότι αυτές αφορούν ένα πολύ μικρό τμήμα του συνόλου του τι είναι ένα iPhone. Δεν έχουν σχέση ούτε με την οθόνη, ούτε με το Touch ID, ούτε με ένα πλήθος άλλων τεχνολογικών καινοτομιών που η Apple έχει δημιουργήσει. Ως εκ τούτου, δεν πιστεύουμε ότι έχουν δίκιο και αντιστεκόμαστε σ’ αυτό για λόγους αρχής. Κι ενώ είμαστε σοβαρά πεπεισμένοι ότι έχουμε δίκιο, το ίδιο πιστεύουν κι αυτοί. Γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχουν τα δικαστήρια. Οπότε, θα αφήσουμε το θέμα ως έχει για να αποφανθεί η δικαιοσύνη.»

Η γνώμη μας

Με τρελά λεφτά να παίζονται και με κανένα από τους δυο μονομάχους να μη θέλει να υποχωρήσει έστω και μια πιθαμή, τα πράγματα θα αποδειχθούν πολύ ενδιαφέροντα ώστε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις.

Για να πούμε του στραβού το δίκιο, όταν πουλάς μια βασική τεχνολογία – που κανείς άλλος δεν έχει – σύμφωνα με τους κανονισμούς του παγκόσμιου εμπορίου, δε μπορείς να χρεώνεις άλλα τον ένα και άλλα τον άλλο για το ίδιο πράγμα. Επειδή η ίδια η πατέντα σου είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημιουργία άλλων τεχνολογιών, είσαι δεμένος χειροπόδαρα από αυτήν ώστε να μην τιμολογείς όπως σου αρέσει και σε όποιον σου αρέσει, όποτε σου αρέσει. Ως προς αυτό, η Apple έχει ένα δίκιο.

Από την άλλη, διαβλέπει τον κίνδυνο ότι, αν υποκύψει αμαχητί σε μια τέτοια παράλογη απαίτηση, τότε, θα δημιουργήσει ένα δεδικασμένο για όλες τις άλλες εταιρίες στις οποίες πληρώνει δικαιώματα χρήσης των τεχνολογιών τους, ώστε να εγείρουν παρόμοιες απαιτήσεις.

Ξέρετε πώς πάει, «Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται».Ή αλλιώς, τα αρπαχτικά μυρίζονται αίμα και τρέχουν.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτή δεν είναι μια απλή δικαστική διαμάχη γιατί, αν η Apple χάσει, και η Qualcomm καταφέρει την απαγόρευση εισαγωγής του iPhone στις ίδιες τις ΗΠΑ, θα γελάσει το χείλι κάθε πικραμένου. Θεωρώ πάντως ότι κάτι τέτοιο είναι ακραία τραβηγμένο από τα μαλλιά, αλλά και πάλι εκεί είναι Αμερική. Κάποτε, γυναίκα δικαιώθηκε με ένα τεράστιο – για την εποχή – ποσόν αποζημίωσης ενάντια στη Marlboro, επειδή ο άντρας της πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα λόγω του καπνίσματος των τσιγάρων της εταιρίας και η εταιρία δεν ανέγραφε τέτοιο κίνδυνο στο πακέτο των τσιγάρων της!

Από την άλλη, μια τελική νίκη της Qualcomm, που θα οδηγήσει και σε αντίστοιχες απαιτήσεις άλλες εταιρίες που τροφοδοτούν την Apple, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κερδών την Apple, κάτι που θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του iPhone προκειμένου να αποσβεστούν οι απώλειες. Κάτι τέτοιο όμως, θα οδηγούσε σε πιθανότατη απώλεια μεγάλου μεριδίου της αγοράς λόγω σημαντικής αύξησης του κόστους. Άρα και πάλι απώλειες για την Apple. Φαύλος κύκλος. Έτσι, κι επειδή θα πέσουν τα κέρδη, η Qualcomm θα χάσει αντί να κερδίσει. Άρα, έβαλε αυτογκόλ;

Όσον αφορά τη «δικαιοσύνη» και την κρίση της όπου ρομαντικά «επαφίενται» οι δύο αντίπαλοι, εκεί θα δούμε ποιος έχει τους καλύτερους δικηγόρους και τη μεγαλύτερη ισχύ στην αγορά που κυβερνά τα πάντα, ειδικά στην Αμερική, τη γενέτειρα των «ελευθέρων αγορών». Σίγουρα δεν είμαστε αφελείς ώστε να πιστεύουμε ότι η Apple επαφίεται στη «δίκαιη» κρίση των δικαστηρίων. «Ω τι κόσμος μαμά!»

Και πάλι όμως, «θα δούμε», όπως είπε κι ο Tim Cook.

Δείτε ακόμη: iPhone – Θα ενεργοποιηθεί τελικά το τσιπ του ραδιοφώνου; 

από Elichord

RELATED PROJECTS