Πολύ φασαρία τόσο καιρό, μεγάλη προσμονή, ακόμη περισσότερο «hype», διαρροές επί διαρροών με φωτό και βίντεο, ε … ε … έρχεται και τελικά είναι εδώ. Το τόσο πολύ αναμενόμενο iPhone killer, το smartphone νέας γενιάς και σχεδίασης που θα τάραζε τα νερά και θα άλλαζε τα δεδομένα και θα έκανε τον κόσμο να ξεχάσει το αμαρτωλό παρελθόν του Galaxy Note 7 και … πουφ! Ξεφούσκωσε το μπαλόνι.
Κι αφού κατακάθισε ο κουρνιαχτός και σβήσαν τα πυροτεχνήματα, τι έχουμε; Τίποτε το τόσο ενδιαφέρον (χασμουρητό).
Τα υπέρ
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του S8 έναντι του S7 – γιατί αυτό έχει να ανταγωνιστεί πρώτα κι όχι το iPhone. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Η σχεδίαση δεν είναι κάτι το διαφορετικό. Είναι σχεδόν ίδιο με το S7 όσο το iPhone 7 είναι ίδιο με το 6s. Άραγε θα γκρινιάξει κανείς εδώ όπως έκαναν με την Apple; Μπα, άκρα του τάφου σιωπή. Από σχεδιαστικής άποψης το Galaxy S8 – σε αντίθεση με το S7 που τάραξε τα νερά – είναι «αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα». Είναι κάπως πιο διαφορετικό σχεδιαστικά άλλά όχι κάτι το φοβερό, κάτι που δεν περιμέναμε.
Έχουμε καλύτερο επεξεργαστή (αναμενόμενο) αλλά όχι κάτι το τρομακτικό, απλά η νεότερη έκδοση των Snapdragon (Αμερική) και Echynos (Διεθνή μοντέλα). Μεγαλύτερη οθόνη (με λίγο μεγαλύτερη ανάλυση), διαστάσεις, βάρος, νεότερο Bluetooth (αυτό αξίζει ΟΤΑΝ αξιοποιηθεί), καλύτερο LTE μόντεμ (ΟΤΑΝ αξιοποιηθεί η δυνατότητα για τέτοιες ταχύτητες από τους παρόχους – «φέξε μου και γλίστρησα»), μεγαλύτερη εμπρόσθια κάμερα, σαρωτή ίριδας (καλό) και, αυτά ήταν.
Όσον αφορά το Android 7 του S8, το Android 6 του S7 ήδη αναβαθμίζεται σε έκδοση 7, οπότε, τίποτε σπουδαίο κι εδώ.
Πού απογοήτευσε
Όλοι περιμέναμε καλύτερη κάμερα, μια απάντηση στη διπλή κάμερα του iPhone κάτι που ακόμη και η φθηνότερες κινέζικες εταιρίες αντιγράφουν σε μοντέλα των 250€, κι αν το αρνηθείτε, λέτε ψέματα.
Αντί αυτού, έχουμε την ίδια οπίσθια κάμερα του S7 με τα «φτωχά» 12 megapixel (υπάρχουν «κινεζιές» με 21 megapixel κάμερες) και, με δεδομένο ότι τα smartphone συναγωνίζονται μεταξύ τους ΕΙΔΙΚΑ στο θέμα της κάμερας, η Samsung έκανε μέγιστο ατόπημα και μόνο γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθεί από τους καταναλωτές. Η οθόνη των 0,4 ιντσών παραπάνω με την ελάχιστα μεγαλύτερη (λόγω διαφορετικού μεγέθους) ανάλυση, είναι χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Κάμερα καλύτερη περίμεναν όλοι και η Samsung απέτυχε να την προσφέρει.
Συμπέρασμα πρώτο: αν θέλετε κάμερα και θέλετε όντως να ξοδέψετε περί τα 700-800€, προτιμήστε τη Huawei (Mate 9, P9, P10) με τη διπλή κάμερα των 20 megapixel με φακούς της Leica και επίσης Android 7, όπως στο Galaxy S8.
Θέμα δεύτερο: η μπαταρία. Την ίδια κοτσάνα που έκανε η Apple με τη μπαταρία του iPhone 6s που ήταν κατώτερη από αυτή του 6 και διαρκούσε αισθητά λιγότερο, την έκανε η Samsung με τo Galaxy S8. Η μεγαλύτερη οθόνη, και τα περισσότερο ενεργοβόρα ηλεκτρονικά θα αδειάζουν τη μπαταρία του S8 – που είναι ίδια με αυτήν του S7 – σε πολύ λιγότερο χρόνο. Το αν ο νεότερος επεξεργαστής κάνει καλύτερη διαχείριση, είναι κάτι που μένει να το δούμε, αλλά δεν «θα κράταγα την αναπνοή μου» γι’ αυτό. Αν μη τι άλλο, η Samsung αντιγράφει την Apple … στις πατάτες.
Συμπέρασμα δεύτερο: μαζί με το S8 – αν πράγματι θέλετε να το πάρετε – πάρτε κι ένα καλό powertbank, θα το χρειαστείτε.
Πρόβλημα τρίτο: ο προσωπικός ψηφιακός βοηθός «Bixby». «Houston, we have a problem». Επιτέλους η Siri απέκτησε κάποιον χειρότερο από εκείνη. Είχαμε βαρεθεί να βλέπουμε πόσο καλύτεροι είναι όλοι οι άλλοι ψηφιακοί βοηθοί (Cortana, Alexa, Google) κι επιτέλους η Samsung μας έδωσε κάποιον που να είναι χειρότερος από τη Siri. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Στην καλύτερη περίπτωση ο/η Bixby μοιάζει να είναι σε beta έκδοση, είναι σαφώς (και παρασάγγας) κατώτερη του Google που επίσης υπάρχει στο Android 7 και σε πολλά σημεία αλληλοεπικαλύπτονται, λειτουργεί μόνο με μερικές εφαρμογές της Samsung – σε αντίθεση με το Google assistant – και τελικά είναι κάτι που θα θέλετε να το απενεργοποιήσετε (αν αυτό μπορεί να γίνει), προς όφελος του Google assistant.
Συμπέρασμα τρίτο: Αν η Samsung θέλει να πάρουμε το Bixby στα σοβαρά, θα πρέπει να προσπαθήσει σκληρά, γιατί για την ώρα … άσ’ το να πάει, άσ’ το.
Το δια ταύτα
Μετά από όλα αυτά, η επικράτηση του iPhone 8 – όταν εμφανιστεί – μάλλον θα είναι περίπατος. Φτάνει να έχει αυτή την όλο γυαλί OLED οθόνη μπροστά που βλέπουμε ήδη στις διάφορες φημολογίες, και με δεδομένη τη γενική αναβάθμιση που η Apple πάντα κάνει στο hardware και την κάμερα που σίγουρα πάλι κάτι το εκπληκτικό θα έχει να μας επιδείξει, τι άλλο να πω; Ότι η Apple έχει – για πολλοστή φορά – ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ να ανταγωνιστεί;
Δυστυχώς έτσι είναι και αυτό έχει καταντήσει επικίνδυνο για την Apple, γιατί κι αυτή παρουσιάζει σοβαρά σημεία κάμψης – όσον αφορά την καινοτομία – καθώς έχει μόνο τον εαυτό της να ανταγωνιστεί. Όμως αυτό είναι μια άλλη συζήτηση για κάποια άλλη στιγμή.
Δείτε ακόμη: iPhone 8 – Πού πρέπει να στοχεύσει ώστε να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό του;
από Elichord