Παρουσίαση: Αυτά είναι τα AirPods της Apple!

4e839d8bebcfb6e735f41e453b6b614b c70
blog banner ired inner pages

Η τεχνολογία πολλές φορές φοβίζει τους λιγότερο εξοικειωμένους με αυτή πολίτες και αυτό είναι κάτι που αιτιολογείται επαρκώς, κυρίως λόγω του τρόπου που αυτή μας “σερβίρεται” από τις εταιρείες. Έχουμε συνηθίσει να ακούμε και να διαβάζουμε για δυνατότητες που προστίθενται σε έξυπνες συσκευές, ενώ κατά την απόκτησή τους συνήθως απευθυνόμαστε σε φίλους ή ιστοσελίδες, προκειμένου να λάβουμε βοήθεια ως προς την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων αυτών. Και καταλήγουμε με πανάκριβες (ή μη) συσκευές που κάνουμε χρήση των 5% των δυνατοτήτων τους.

Η τεχνολογία όμως δεν θα έπρεπε να πλασάρεται έτσι από τους κατασκευαστές. Ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των δυνατοτήτων της συσκευής που αγοράζει άμεσα, γρήγορα και εύκολα.

Αυτό είναι και το μυστικό της Apple. Όχι, δεν εφαρμόζεται πλέον στον βαθμό που ίσχυε παλιά, ακόμα και το iPhone, το έξυπνο τηλέφωνο με το πιο απλό λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, χρήζει εκμάθησης, τουλάχιστον για τα πιο προχωρημένα χαρακτηριστικά του.

Η μαγεία της τεχνολογίας λοιπόν, υφίσταται όταν είναι μέρος ενός προϊόντος το οποίο βελτιώνει (χρηστικές) πλευρές της καθημερινότητάς μας, χωρίς όμως να μας προβληματίζει ή να μας αγχώνει. Η Apple, ανέκαθεν στήριζε μέρος της επιτυχίας της στον τομέα αυτόν. Όμως, είχε αρκετά χρόνια να μας παρουσιάσει ένα νέο προϊόν αντάξιο της σχετικής φήμης της.

Στο ired blog γνωρίζετε πολύ καλά πως αν και μανιακοί με την Apple, δεν διστάζουμε να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας και τις ενστάσεις μας με τις κινήσεις της εταιρείας που δεν συνάδουν με το ένδοξο παρελθόν της, αλλά και με τις κινήσεις της γενικότερα που κρίνουμε πως είναι λανθασμένες, ή άστοχες. Μερικά παραδείγματα είναι η χρήση του όρου Pro στο iPad και στο νέο MacBook, η ανεπαρκής υποστήριξη του Mac Pro, η SD κάμερα (!) στο δωδεκάιντσο MacBook κλπ.

Όμως, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω πως η Apple, με την κυκλοφορία των AirPods, θα αλλάξει και πάλι το χάρτη της τεχνολογίας, αυτή τη φορά στην αγορά των ασύρματων ακουστικών. Η χαμένη “μαγεία” επανήλθε και μας δείχνει πως η εταιρεία εξακολουθεί να είναι η μόνη που μπορεί να μας καθηλώσει με ένα προϊόν της. Αν και η Apple διαχειρίζεται πλέον και τη σειρά ακουστικών Beats, φρόντισε επιτυχώς το συγκεκριμένο προϊόν να διαφοροποιείται από το υπόλοιπο line up της.

Δοκιμάσαμε τα AirPods της Apple και πραγματικά ενθουσιαστήκαμε. Αλλά, ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Συσκευασία

Η συσκευασία του προϊόντος ακολουθεί τις κλασικές γραμμές της Apple. Μικρή σε όγκο και με λιτό σχεδιασμό που εστιάζει στο προϊόν, δηλαδή στα ακουστικά.

01

02

Ανοίγοντάς τη, βρίσκουμε τα ακουστικά, τη θήκη τους, τα κλασικά αυτοκόλλητα, τις οδηγίες χρήσης (τις οποίες και δεν άγγιξα γιατί απλά δεν χρειάστηκε) και το καλώδιο (USB σε lightning) φόρτισης της θήκης.

03

04

05

14

Από την πρώτη στιγμή που έπιασα τα ακουστικά στα χέρια μου, τα έβαλα στα αυτιά μου, αλλά και “παρατήρησα” τη θήκη, εντυπωσιάστηκα. Πρόκειται για ένα πολύ καλοσχεδιασμένο προϊόν, υψηλής αισθητικής, στο σωστό μέγεθος. Ακόμα και η θήκη τους, είναι ένα κόσμημα.

06

07

08

Σύνδεση – Πρώτη χρήση

Και…ήρθε η ώρα να περάσουμε στα “πολύ ωραία”. Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε τη συσκευασία, δεν χρειάζεται να κάνουμε απολύτως τίποτα για να χρησιμοποιήσουμε τα ακουστικά μας. Εφόσον οι συσκευές μας είναι συνδεδεμένες στο iCloud μας, τα πάντα είναι έτοιμα χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από εμάς. Την πρώτη φορά και μόνο, χρειάστηκε να ξεκλειδώσω το iPhone προκειμένου να επιτευχθεί η αρχική σύνδεση.

09

10

15

Όσο και αν σας κάνει εντύπωση, …αυτό ήταν. Τα AirPods ήταν διαθέσιμα προς χρήση σε όλες τις συσκευές μου χωρίς ζευγοποιήσεις και λοιπές αναχρονιστικές (πλέον) συνήθειες. Με χαρά μου διαπίστωσα πως στον Mac, πατώντας στο εικονίδιο του ήχου στο μενού του macOS, τα AirPods υπήρχαν ήδη στις διαθέσιμες επιλογές.

18

Προτεινόμενες ρυθμίσεις

Έχοντας διαβάσει πιο πριν το κατατοπιστικό κείμενο του Elichord για τις δυνατότητες των ΑirPods, κατευθύνθηκα αμέσως στις Ρυθμίσεις (Ρυθμίσεις > Bluetooth > εικονιδιάκι “i” δίπλα από τα AirPods), προκειμένου να διαχειριστώ την ενέργεια που θα προκαλεί το διπλό άγγιγμα των ακουστικών, αλλά και να σιγουρευτώ πως η λειτουργία του μικροφώνου είναι στην “αυτόματη εναλλαγή”.

12

Αμέσως μετά, μέσα από τις ρυθμίσεις του iPhone (Ρυθμίσεις > Τηλέφωνο > Ανακοίνωση Κλήσεων), επέλεξα “Ακουστικά μόνο”. Έτσι, μόνο όταν θα φοράω τα AirPods μου, ο προσωπικός ψηφιακός βοηθός της Apple, Siri, θα μου ανακοινώνει το όνομα του καλούντος. Και ναι, η Siri (αν και η Apple πλέον στις ελληνικές οδηγίες της την προωθεί ως “το Siri”), μιλάει μια χαρά τα ελληνικά και μπορεί να “ανακοινώσει” και επαφές μας όπου τα ονόματά τους είναι γραμμένα με ελληνικούς χαρακτήρες. Για μένα, η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι must.

Χρήση των AirPods

Απλά, βγάζουμε από τη θήκη τους τα ακουστικά και τα φοράμε. Τίποτα άλλο. Αυτόματα, ο ήχος από όλες τις iCloud enabled συσκευές μας θα μπορεί να μεταφερθεί στα Apple AirPods.

Με διπλό άγγιγμα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη Siri και να απαντήσουμε σε μία κλήση ή να την τερματίσουμε, αναλόγως και των επιλογών μας στις ρυθμίσεις που αναφέραμε πιο πάνω.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στη Siri αν και γνωρίζω πως οι περισσότεροι από εσάς δεν την χρησιμοποιείτε, λόγω της μη υποστήριξης της Ελληνικής γλώσσας. Δοκιμάστε τη. Η αίσθηση πως θα μπορείτε απλά με ένα διπλό άγγιγμα στα ακουστικά σας να ρωτήσετε οτιδήποτε, ή να δώσετε εντολές (αλλαγή έντασης, αναπαραγωγή επόμενου τραγουδιού κλπ), είναι εξαιρετική. Συνυπολογίστε και τη διαθεσιμότητα της εντολής “Hey Siri” και το μέλλον, είναι εδώ. Ανά πάσα στιγμή, είτε απλά τα φοράτε, είτε ακούτε μουσική, η Siri θα είναι εκεί. Μπορούμε ακόμα και να τη ρωτήσουμε πόση μπαταρία έχει απομείνει στα AirPods ή στις άλλες συσκευές μας.

Το πιο αγαπημένο μου όμως – κυρίως επειδή για τις μετακινήσεις μου χρησιμοποιώ σκούτερ – είναι ο έλεγχος της μουσικής μου με το Apple Watch.

11

Φανταστείτε να έχετε το iPhone στο σακίδιό σας, στην τσάντα σας ή στη μπαγκαζιέρα της μηχανής σας, να φοράτε τα AirPods μέσα από το κράνος σας και να χειρίζεστε τη μουσική που ακούτε από το ρολόι σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε στο Apple Watch την εφαρμογή “Παίζει τώρα” και να επιλέξετε να ακούσετε το επόμενο ή το προηγούμενο κομμάτι από εκεί. Φροντίστε να είναι αυτή η εφαρμογή στο dock του Apple Watch για άμεση πρόσβαση κάθε φορά και δοκιμάστε να αυξομειώσετε την ένταση της μουσικής, απλά περιστρέφοντας την ψηφιακή κορόνα!

Τα AirPods, “αντιλαμβάνονται” πότε τα φοράμε. Με το που τα τοποθετήσουμε στα αυτιά μας ακούμε τον χαρακτηριστικό ήχο και είναι έτοιμα προς χρήση. Αν ακούμε μουσική και χρειαστεί να μιλήσουμε με έναν άνθρωπο που θα συναντήσουμε, αρκεί να βγάλουμε το ένα ακουστικό. Η αναπαραγωγή της μουσικής θα σταματήσει και θα εκκινήσει αυτόματα όταν τοποθετήσουμε και πάλι το ακουστικό στο αυτί μας. Τόσο απλά.

Αν είμαστε σε μια ηχητική συνομιλία και αφαιρέσουμε το ένα ακουστικό από το αυτί μας, ο ήχος δρομολογείται στο ένα ακουστικό και το άλλο παύει να λειτουργεί. Φυσικά, με το που το επανατοποθετήσουμε στο αυτί μας, ο ήχος επανέρχεται και στο δεύτερο ακουστικό. Εννοείται πως το ίδιο ισχύει και για τα μικρόφωνα των ακουστικών.

16

Φυσικά, ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να δούμε το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας των AirPods αλλά και της θήκης τους, από το σχετικό widget του iOS.

Εργονομία – Στήριξη

Τα AirPods στέκονται στα αυτιά, εντυπωσιακά καλά. Οι δοκιμές που μπόρεσα να κάνω, ήταν οι εξής:

  • Ελαφρύ έως μέτριο τρέξιμο
  • Συνεχής χρήση με κράνος
  • Γρήγορο περπάτημα
  • Διάφορες εργασίες μέσα στο σπίτι

Πάμε κατευθείαν στο “ψητό”. Ο σχεδιασμός τους είναι εξαιρετικός και δεν ενοχλούν καθόλου στα αυτιά. Μετά από μερικά λεπτά θα ξεχάσετε πως τα φοράτε. Χωρίς ενοχλητικά καλώδια, απλά και μόνο δύο ακουστικά.

Κυρίως όμως, δεν πέφτουν από τα αυτιά. Ακόμα και κατά τη δύσκολη διαδικασία της χρήσης του κράνους (βάλε – βγάλε), τα ακουστικά κάθε φορά παρέμειναν στη θέση τους. Ο Tim είχε αναφέρει πως λόγω της έλλειψης του καλωδίου δεν ασκείται πίεση προς τα κάτω και είχε δίκιο. Η αλήθεια είναι πως μέχρι να τα δοκιμάσω είχα θεωρήσει τη δήλωση αυτή, υπερβολική. Έσφαλα.

Η αλήθεια είναι μία: δεν υπάρχουν πιο άνετα – στα αυτιά – ακουστικά (ενσύρματα ή ασύρματα) από τα AirPods. Σε αυτόν τον τομέα, έπιασαν κορυφή.

Σε αυτό το σημείο όμως, θα πρέπει να σημειώσω πως κατά τη συνεχή χρήση τους επί 2,5 μέρες μου έτυχε μία φορά να χαθεί ο ήχος μίας κλήσης κατά τη διάρκειά της (αναγκάστηκα να μιλήσω με τον παραδοσιακό τρόπο) και 3-4 φορές να μην λειτουργήσει το διπλό άγγιγμα με την πρώτη προσπάθεια (είτε για την ενεργοποίηση της Siri, είτε για τον τερματισμό μίας κλήσης).

Ήχος

Χρόνια περίμενα τη στιγμή όπου θα είχα ασύρματα ακουστικά και θα άκουγα την ίδια ποιότητα ήχου με τα ενσύρματα. Θα μπορούσα προφανώς να είχα δοκιμάσει κάποιες πολύ ακριβές λύσεις, όπως τα Beats. Δεν το είχα κάνει και είχα περιοριστεί σε επιλογές αξίας έως 80-90€, με απογοητευτικά αποτελέσματα (κακός ήχος, παράσιτα στον ήχο κλπ).

Τα AirPods, δεν έχουν τον καλύτερο ήχο από όλα τα ασύρματα ακουστικά της αγοράς. Μερικά μοντέλα, παράγουν καλύτερο ήχο. Όμως, η ποιότητα του ήχου θα καλύψει απόλυτα τον μέσο χρήστη. Και για να είμαι πιο σαφής θα κάνω τη σύγκριση με τα ενσύρματα ακουστικά της Apple, που κάποια στιγμή όλοι έχουμε δοκιμάσει. Ο ήχος είναι καλύτερος από αυτά. Με περίπου 10% μεγαλύτερη ένταση ήχου και 10-15% πιο γεμάτο ήχο, με εντυπωσίασαν. Όχι μόνο στάθηκαν επάξια στη σύγκριση με τα ενσύρματα ακουστικά της Apple, αλλά ήταν και καλύτερα από αυτά σε κάθε σύγκριση που έκανα (FaceTime audio, παραδοσιακή ηχητική κλήση, ακρόαση μουσικής).

Πιο απλά, αν ψάχνετε για τα ασύρματα ακουστικά με τον καλύτερο ήχο, μην πάρετε τα AirPods. Αν όμως σας αρκεί ένας πολύ καλός, βελτιωμένος και πιο γεμάτος ήχος σε σύγκριση με τα ενσύρματα ακουστικά της Apple, θα εντυπωσιαστείτε. Ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου και σε αυτόν τον τομέα.

*Ασφαλώς και τα ποσοστά που αναφέρονται δεν αποτελούν προϊόν επιστημονικών μετρήσεων, αλλά την “αίσθηση” που αποκόμισα κατά τις δοκιμές, ως απλός ακροατής.

Μπαταρία

Και, περνάμε στα δύσκολα. Δυστυχώς, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των AirPods δεν είναι καλή. Σε συνδυασμό με τη θήκη, ναι, είναι μια ολοκληρωμένη λύση που “θα μας βγάλει όλη τη μέρα”.

Οι πέντε ώρες χρήσης που διαφημίζει η Apple ισχύουν, για ακρόαση μουσικής. Είναι και η εμπειρία του iPod βλέπετε.

Όμως, αν θελήσουμε να κάνουμε μία κλήση ήχου, θα διαπιστώσουμε γρήγορα πως πολύ δύσκολα η αυτονομία θα ξεπεράσει τις 2,5 ώρες. Αν μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο, ξανασκεφτείτε το. Θα χρειαστείτε σίγουρα μέσα στη μέρα σας να χρησιμοποιήσετε τη θήκη τους για να το φορτίσετε και πάλι.

Συνολικά, η αυτονομία των AirPods, δεν είναι καλή. Ίσως στην πορεία να βελτιώνεται λίγο βέβαια, καθώς οι δοκιμές μας έγιναν κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων κύκλων φόρτισης. Με τη χρήση της θήκης γίνεται ανεκτή. Υπολογίστε πως με 15 λεπτά φόρτισης στη θήκη τους θα σας βγάλουν για άλλες δύο ώρες χρήσης (η Apple διαφημίζει τρεις, αλλά αν κάνετε και τηλεφωνικές κλήσεις υπολογίστε δύο).

Αυτό είναι και το αδύνατο σημείο του προϊόντος και προκύπτει ως αποτέλεσμα του εκπληκτικού, μίνιμαλ σχεδιασμού τους. Πόσο Apple όμως;

Σύνδεση με άλλες συσκευές

Εδώ έχει γίνει ένα μπέρδεμα. Ακόμα και οι retailers προωθούν τα AirPods ως “τα ακουστικά για το iPhone”. Δεν είναι έτσι. Ενώ για κάποιες λειτουργίες τους απαιτείται μία συσκευή με την τελευταία έκδοση του iOS, τα ακουστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν με οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει το πρωτόκολλο bluetooth.

Ήρθε όμως η στιγμή για το επόμενο “παράπονο”. Ενώ τα AirPods αναγνωρίζονται αμέσως από τις συσκευές μας που είναι συνδεδεμένες στον iCloud λογαριασμό μας (αναφέρομαι στην πρώτη χρήση), αυτό δεν ισχύει για το tvOS και το Apple TV 4. Γιατί; Ελπίζω στην επόμενη αναβάθμιση του tvOS η Apple να διορθώσει αυτό το λάθος της.

Η χειροκίνητη ζευγοποίηση με το Apple TV 4 ήταν απλή. Για να μην το ψάχνετε όταν θα έρθει η ώρα, όταν θα θελήσετε να συνδέσετε τα ακουστικά μέσω της παραδοσιακής οδού της ζευγοποίησης, θα πρέπει να πατάτε ένα μικρό άσπρο κουμπάκι που βρίσκεται στην πλάτη της θήκης φύλαξης / φόρτισης προκειμένου να αυτά να είναι ορατά από τις άλλες συσκευές.

Το καλό είναι πως η ζευγοποίηση με το Apple TV 4 δεν επηρέασε τη σύνδεση των ακουστικών με τις άλλες συσκευές μου και ανά πάσα στιγμή μπόρεσα να τα χρησιμοποιώ εναλλάξ με αυτές.

Σύνοψη: Πλεονεκτήματα vs Μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα

  • Ελαφριά, με εξαιρετική αίσθηση εφαρμογής
  • Σταθερό κράτημα, χωρίς καλώδια
  • Πανεύκολα στη χρήση, κάθε φορά
  • Αρκετά καλός ήχος
  • Εξαιρετικές αυτοματοποιημένες λειτουργίες (αυτόματη ενεργοποίηση / απενεργοποίηση ακουστικών, μικροφώνων κλπ)
  • Συνεχής “διαθεσιμότητα” της Siri

Μειονεκτήματα

  • Κακή ενεργειακή αυτονομία (η οποία με τη χρήση της θήκης βελτιώνεται κατά πολύ)
  • Στην αρχή κάποιοι θα δυσκολευτούν με την έλλειψη κουμπιών

Κλείνοντας – Συμπεράσματα

Κάποιες φορές δεν μπορούμε να περιγράψουμε με λόγια την αίσθηση που μας δημιουργεί ένα προϊόν. Αυτό ακριβώς ισχύει και με τα AirPods, για να αποκτήσετε την πλήρη εικόνα θα πρέπει να τα δοκιμάσετε. Ενώ στην αρχή σκόπευα να αναφέρω στα αρνητικά την τιμή τους (κοστίζουν 200€ στην ελληνική αγορά), τώρα πια πιστεύω πως αξίζουν κάθε ευρώ. Αντιλαμβάνομαι πως αυτό ακούγεται “κάπως”, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πρόκειται πραγματικά για “έξυπνα” ακουστικά, με ήχο όχι απλά εφάμιλλο, αλλά καλύτερο από πολλές ενσύρματες λύσεις (εντάξει, δεν είναι και Sennheiser), που θα σας λύσουν κυριολεκτικά τα χέρια. Δεν θα αισθάνεστε πως τα φοράτε, δεν θα τα ζευγοποιείτε κάθε φορά και με άλλη συσκευή, δεν θα τα ενεργοποιείτε κάθε φορά που θα θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε.

Πιο απλά, τα βγάζετε από τη θήκη τους και τα χρησιμοποιείτε. Το κράτημά τους θα καλύψει τη συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών.

Ίσως, να προτιμούσα να είναι λίγο πιο βαριά αν η Apple προσέθετε σε αυτά μεγαλύτερες μπαταρίες, κάτι που πιθανώς συναντήσουμε στην επόμενη έκδοσή τους.

Σκοπός της παρουσίασης αυτής δεν ήταν μόνο “η κριτική”. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνείτε ή όχι με τις απόψεις που εξέφρασα, ήθελα να σας δώσω την πλήρη εικόνα. Να γνωρίζετε δηλαδή τα βασικά χαρακτηριστικά τους (χωρίς περιττές αναφορές), τις δυνατότητες αλλά και τα αδύνατα σημεία τους.

Συνολικά, η Apple “ζωγράφισε”. Είχα χρόνια να νιώσω έτσι για ένα νέο προϊόν. Το μέλλον των ασύρματων ακουστικών αλλάζει και η Apple “που δεν καινοτομεί”, για μια ακόμη φορά δείχνει τον δρόμο. Ευτυχώς, γιατί είχα αρχίσει να ανησυχώ…

από Kostthem

RELATED PROJECTS