Android – Πώς να κάνετε «root» το Android smartphone ή το tablet σας – ΜΕΡΟΣ Ι

75ea2416c760caddf784a1b711592dc7 747
blog banner ired inner pages

Μήπως ο πειρασμός να αποκτήσετε δικαιώματα «υπερχρήστη» (superuser) είναι μεγάλος; Το rooting των Android συσκευών (αντίστοιχο με το jailbreak σε iOS συσκευές) ανοίγει ένα νέο κόσμο δυνατοτήτων, αλλά μπορεί και να σας αφήσει με μια κατεστραμμένη συσκευή. Ναι, αν μιλάμε για rooting, καλό είναι να ξέρουμε τα υπέρ και τα κατά.

Οι κατασκευαστές και οι πάροχοι έχουν κάθε συμφέρον να σας αποτρέψουν από το να κάνετε root τη συσκευή σας, γιατί η ίδια η πράξη του rooting μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη. Όμως για τον προσεχτικό χρήστη, το ρίσκο είναι μηδαμινό και τα οφέλη είναι πραγματικά μεγάλα.

Σ’ αυτό τον οδηγό θα σας δείξουμε τα απαραίτητα βήματα για να το επιτύχετε, αλλά και να επαναφέρετε στην αρχική unrooted κατάσταση τη συσκευή σας. Όλα γίνονται ανάλογα με τη μάρκα της συσκευής, άλλες είναι εύκολες, άλλες θέλουν ψάξιμο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα – αυτό του πλήρους ελέγχου των δυνατοτήτων του Android – αποζημιώνει.

Τι είναι το rooting;

Όπως είπαμε πιο πάνω, το rooting είναι το jailbreak των Android συσκευών και επιτρέπει το να πάρουμε τον έλεγχο πλήρως στη συσκευή μας και να μπούμε σε κάθε υποσύστημά της. Τελικά θα μας επιτρέψει να έχουμε πρόσβαση σε κάθε στοιχείο και σύστημα της συσκευής μας και να το τροποποιήσουμε κατά τα γούστα μας. Μπορούμε έτσι να ακυρώσουμε τις όποιες απαγορεύσεις και κλειδώματα του κατασκευαστή ή και του παρόχου που μας την έδωσε με κάποιο συμβόλαιο χρήσης του δικτύου του. Μπορούμε να απεγκαταστήσουμε κλειδωμένες εφαρμογές που πιάνουν άδικα χώρο στη συσκευή μας, να εγκαταστήσουμε ό,τι εμείς θέλουμε, να πειράξουμε τις ρυθμίσεις του επεξεργαστή της και ακόμη να αλλάξουμε το firmware της.

Η όλη διαδικασία απαιτεί να κάνουμε εφεδρικό αντίγραφο της συσκευής μας πρώτα και να «φλασάρουμε» (εγκαταστήσουμε) μια άλλη έκδοση της ROM της συσκευής (δηλαδή άλλη έκδοση του Android).

Προσοχή: Αν όλα αυτά σας φαίνονται «κινέζικα» καλό είναι να μην προσπαθήσετε να κάνετε κάτι, καθώς η όλη διαδικασία απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις. Διαβάστε όμως το άρθρο, θα σας βοηθήσει να τις αποκτήσετε.

Δείτε επίσης: Πώς γίνεται το «root» στο Android εύκολα 

02

Γιατί να κάνω root;

Ένας από τους κυριότερους λόγους που μπορεί να θέλουμε να κάνουμε root τη συσκευή μας, είναι για να ξεφορτωθούμε τη «σαβούρα» που έχει προεγκατεστημένη ο κατασκευαστής ή και ο πάροχος και πιάνει πολύτιμο αποθηκευτικό χώρο χωρίς να τη χρησιμοποιούμε και να εξυπηρετεί σε οτιδήποτε. Επιπλέον θα μπορούμε να ξεκλειδώσουμε δυνατότητες (π.χ. wireless tethering) που πιθανά είναι κλειδωμένες αν και υπάρχουν. Επίσης θα μπορούμε να εγκαταστήσουμε «πειραγμένες» εκδόσεις του Android και εφαρμογές που θα προσθέτουν περισσότερες ικανότητες στη συσκευή μας που αλλιώς θα ήταν αδύνατον να κάνουμε. Μπορούμε ακόμη να αλλάξουμε πλήρως την όψη, αλλά και τη λειτουργία της συσκευής μας, καθώς και να ελέγξουμε πλήρως το τι επιτρέπουμε και τι όχι σε κάθε εφαρμογή ξεχωριστά.

Δεν θα βρείτε ένα κάρο καταπληκτικές εφαρμογές αν κάνετε root τη συσκευή σας, αλλά αυτές που θα βρείτε, κάνουν τη διαδικασία να αξίζει τον κόπο. Για παράδειγμα κάποιες εφαρμογές επιτρέπουν το πλήρες backup των εφαρμογών της συσκευής μας ΜΕ τα δεδομένα τους, να μπλοκάρουμε πλήρως τις διαφημίσεις, να δημιουργήσουμε ασφαλείς «διαβάσεις» στο Internet, να κάνουμε overclock τον επεξεργαστή, ή να μετατρέψουμε τη συσκευή μας σε ασύρματο hotspot.

Γιατί να μην κάνω root;

Υπάρχουν τρεις κύριοι κίνδυνοι στο rooting μιας Android συσκευής:

  • Ακύρωση εγγύησης: Κάποιοι (οι περισσότεροι ίσως) κατασκευαστές ή πάροχοι θα χρησιμοποιήσουν το rooting σαν δικαιολογία για να ακυρώσουν την εγγύησή σας. Βέβαια μπορείτε πάντα να κάνετε unroot. Αν θέλετε να στείλετε τη συσκευή σας για σέρβις, απλά κάνετε unroot και εγκαταστήστε το αρχικό λειτουργικό της.
  • Καταστροφή (Bricking) της συσκευής: Όποτε «σκαλίζετε» μια συσκευή, έχετε ΠΑΝΤΑ ένα μικρό κίνδυνο να την «κολλήσετε» (brick) ανεπανόρθωτα. Ο εύλογος τρόπος να το αποφύγετε, είναι να είστε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθείτε τις οδηγίες κατά γράμμα. Βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός που ακολουθείτε είναι σωστός για τη συσκευή σας και η ROM που θα χρησιμοποιήσετε είναι κατασκευασμένη γι’ αυτήν ειδικά. Αν είστε προσεκτικοί και κάνετε λίγη έρευνα στο Διαδίκτυο, ο κίνδυνος αυτός θα αποφευχθεί.
  • Προβλήματα ασφαλείας: Το rooting μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την ασφάλεια της συσκευής σας. Ανάλογα με τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε στη συσκευή σας, το rooting μπορεί να δημιουργήσει κενά ασφαλείας. Για παράδειγμα, η Google κόβει την υποστήριξη της υπηρεσίας Google Wallet σε συσκευές που έχουν γίνει root.

Πώς να προετοιμάσετε τη συσκευή σας για το root

03

Υπάρχουν τρεις εφαρμογές για rooting που είναι οι πιο δημοφιλείς τελευταία: οι Towelroot , Kingo Root , και KingRoot. Θα κάνουν τη δουλειά όση ώρα εσείς θα πλένετε τα δόντια σας. Όμως αυτές οι εφαρμογές είναι συμβατές ΜΟΝΟ με συσκευές που τρέχουν έκδοση προηγούμενη του Android 5.1 Lollipop. Για παράδειγμα, η King Root είναι συμβατή με πάνω από 100.000 συσκευές προς του Android 5.1 και μερικές με Android 5, αλλά από εκεί κι έπειτα δεν υποστηρίζει 5.1 και ανώτερη έκδοση.

Η λίστα συμβατών συσκευών του Kingo Root είναι εδώ και παρακάτω είναι η λίστα συσκευών που υποστηρίζει το KingRoot ανά κατασκευαστή:

Επειδή το Android 5.1 (και άνω) είναι εντελώς διαφορετικό στη λειτουργία από τις προηγούμενες εκδόσεις του Android, έχουμε οδηγίες για το πώς θα κάνετε root σε Galaxy S6 ή S6 Edge που τρέχουν το Android 5.1 ή το 6.0, καθώς και για τα Galaxy S7 και S7 Edge με το Android Marshmallow.

Το θέμα είναι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ εργαλείο που να μπορεί να κάνει root σε ΟΛΕΣ τις Android συσκευές που υπάρχουν, ακόμη κι αν μερικά το ισχυρίζονται. Αν λοιπόν η συσκευή σας δεν υπάγεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, μπορείτε να ψάξετε στα διάφορα Android forums για περισσότερες πληροφορίες. Ο καλύτερος σύνδεσμος για αναζήτηση είναι το XDA Developers Forum. Καλό είναι να ψάξετε πριν προχωρήσετε.

04

Δείτε επίσης: Αποκτήστε το Android 6 χωρίς το Android 6 

Ετοιμασία για root

Κάνετε backup σε όλα όσα είναι σημαντικά για σας πριν ξεκινήσετε. Επίσης κάνετε backup στη ROM της συσκευής σας.

Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε, είναι να δώσετε άδεια στη Google να κρατάει backup των δεδομένων σας πηγαίνοντας Ρυθμίσεις > Αντίγραφο και επαναφορά > και ενεργοποίηση του «Αντίγραφο των δεδομένων μου και αυτόματη επαναφορά».

Επίσης πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Λογαριασμοί > επιλέξτε τον Google λογαριασμό σας και κάνετε «τσεκ» σε όλα τα items της λίστας όπως Εφαρμογές, Ημερολόγιο, Επαφές, κλπ. Αν χρησιμοποιείτε το Google Music και το Google Photos, όλη η μουσική και οι φωτογραφίες σας αποθηκεύονται ήδη στους σέρβερ της Google για προστασία.

Από εκεί κι έπειτα θα πρέπει να κάνετε χειροκίνητα backup σε ό,τι άλλο θέλετε να σώσετε με το να το μεταφέρετε σε κάποιο PC/Mac συνδέοντας τη συσκευή σας σε αυτό.

Βεβαιωθείτε ότι η συσκευή σας είναι πλήρως φορτισμένη και ενεργοποιείστε τα USB debugging, και OEM Unlocking.

Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις και βρείτε τις Επιλογές Προγραμματιστή (Developer Options). Αν δεν τις βλέπετε, να πώς θα τις ενεργοποιήσετε:

  • Πατήστε στο About Phone (Περί της συσκευής) και βρείτε το Build Number (έκδοση).
  • Πατήστε το Build Number επτά φορές και θα εμφανιστεί το Developer Options στην κύρια σελίδα των Settings (Ρυθμίσεων).
  • Πατήστε το πλήκτρο Πίσω για να βρείτε το Developer Options.
  • Πατήστε το Developer Options.
  • Πατήστε για ενεργοποίηση τα USB debugging, και OEM Unlocking.

05

Εγκατάσταση των Android SDK tools

Μερικές μέθοδοι για root της Android συσκευής απαιτούν την εγκατάσταση των ADB και Fastboot.

  • Κατεβάστε από εδώ τα Android SDK tools (Windows/Mac/Linux).
  • Εγκαταστήστε τα στο φάκελο «C:android-sdk» όταν ερωτηθείτε.
  • Εκκινείστε τα μετά την εγκατάσταση.
  • Απο-επιλέξτε τα πάντα εκτός από τα Android SDK Platform-tools και Google USB Driver.
  • Πατήστε το «Install 2 packages» και τσεκάρετε το «Accept license» και πατήστε « Install».

06

07

08

  • Κατεβάστε το «minimal_adb_fastboot_v1.3.1_setup.exe» από εδώ
  • Εκκινείστε και εγκαταστήστε το στο φάκελο «C:android-sdkplatform-tools».
  • Κατεβάστε και εγκαταστήστε το «over-the-air (OTA) update zip file» για τη συσκευή σας (θα πρέπει να το βρείτε ανάλογα με το μοντέλο).
  • Αντιγράψτε το μέσα στο φάκελο «C:android-sdkplatform-tools».

Δείτε επίσης: Πώς να αποκτήσετε τα iOS emojis στην Android συσκευή 

Ξεκλείδωμα του bootloader

Πριν ξεκινήσετε θα πρέπει επίσης να ξεκλειδώσετε το bootloader – το πρόγραμμα που αποφασίζει ποιες εφαρμογές φορτώνουν με το ξεκίνημα της συσκευής.

Το ξεκλείδωμα του bootloader επιτρέπει τις αλλαγές στη συσκευή μας. Αρκετοί κατασκευαστές θα σας βοηθήσουν να το κάνετε με οδηγίες στην ιστοσελίδα τους. Παρακάτω προσθέσαμε κάποιους συνδέσμους:

Αν δε βρείτε λύση στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή, ψάξτε στο διαδίκτυο ξεκινώντας από το XDA Developers forum πού είπαμε πιο πάνω.

από Elichord

RELATED PROJECTS