Το iOS 11 θα υποστηρίζει μόνο 64-bit εφαρμογές

3b04befec86798a8e7e4cdffa435f27c 89a
blog banner ired inner pages

Από την κυκλοφορία του iOS 10.1 και μετά, αν ο χρήστης ανοίξει μία εφαρμογή που υποστηρίζει μόνο τα 32 bits βλέπει ένα μήνυμα προειδοποίησης, το οποίο και αναφέρει πως ίσως η χρήση της επιβραδύνει τη συσκευή μας. Όμως, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε κανονικά, απλά αγνοώντας την προειδοποίηση αυτή.

ios11 apps 1

Στην πρώτη δοκιμαστική έκδοση του iOS, 10.3, το συγκεκριμένο μήνυμα έχει διαφοροποιηθεί και μας ενημερώνει πως οι 32μπιτες εφαρμογές δεν θα “τρέχουν” σε “μελλοντικές εκδόσεις του iOS”. Είναι σαφές, πως η Apple προτίθεται να κάνει το iOS 11, το πρώτο λειτουργικό σύστημα φορητών συσκευών που θα τρέχει αποκλειστικά “εξηντατετράμπιτο κώδικα”. Αν και το iOS 11 δεν αναφέρεται, κάτι το λογικό, θα ήταν έκπληξη αν η Apple διασκεύαζε το προειδοποιητικό αυτό μήνυμα για να προβεί στην κατάργηση της υποστήριξης των 32bit εφαρμογών, σε 1,5 χρόνο (iOS 12).

H Apple υποστηρίζει εφαρμογές γραμμένες στα 64 bits, από την έλευση του iPhone 5s, τον Σεπτέμβριο του 2013. Από τον Φεβρουάριο του 2015, η εταιρεία έχει ορίσει ως προαπαιτούμενη την υποστήριξη των 64 bits, για όλες τις νέες εφαρμογές που “κατατίθενται” στο App Store και από τον Ιούνιο του 2015 η “απαίτηση” αυτή έχει επεκταθεί και στις ενημερώσεις των υπαρχόντων εφαρμογών.

Διαβάστε επίσης: «iOS Ringtones – Οδηγός δημιουργίας και συγχρονισμού»

Οι iOS συσκευές που υποστηρίζουν τα 64 bits είναι το iPhone 5s (ή νεότερο), το iPad Air (ή νεότερο), το iPad mini 2 (ή νεότερο) και το iPod Touch 6ης γενιάς.

Τον Σεπτέμβριο, η Apple είχε ανακοινώσει πως ξεκινάει την “εκκαθάριση” του App Store, απομακρύνοντας προβληματικές και εγκαταλελειμμένες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν ακολουθούν τους γενικούς κανόνες της. Μέχρι τον Οκτώβριο, είχαν ήδη αφαιρεθεί 50 χιλιάδες εφαρμογές.

Τελικά, με την Apple, κάθε χρόνο δίνεται η αφορμή να κάνουμε την ίδια ακριβώς κουβέντα. Ποια είναι αυτή; Πρέπει να προχωράμε, με “θυσίες” μπροστά, ή όχι; Όπως και με το headphone jack (το οποίο σταδιακά θα αφαιρέσουν τελικά και οι Android κατασκευαστές), έτσι και με τις 32μπιτες εφαρμογές, η Apple τολμάει.

Τολμάει, να δημιουργήσει ένα πλήρως 64μπιτο λειτουργικό σύστημα, κάτι που κανένας (τουλάχιστον στην mainstream “πιάτσα”) δεν έχει καταφέρει. Οι εφαρμογές των 64 bits είναι το μέλλον και κατά την Apple οι παλαιότερες λειτουργούν περισσότερο ως τροχοπέδη για την πρόοδο του iOS.

Το κόστος όμως, θα είναι η μη υποστήριξη κάποιων χρήσιμων, παλιών εφαρμογών που διαθέτουμε, οι οποίες, μπορεί να μην έχουν ανανεωθεί για χρόνια, αλλά, “κάνουν τη δουλειά τους” μια χαρά. Κάτι μου λέει πως ένα νέο debate εμφανίζεται στον ορίζοντα…

από Kostthem

RELATED PROJECTS